Firmanızın online dünyada daha yüksek oranda satış yapmasını hedefliyor olabilirsiniz. Peki, tek ve güçlü bir reklam gösterimi ile bunu gerçekleştirmek mümkün mü?
Her zaman değil.
Çoğu zaman ziyaretçiler bir e-ticaret sitesini ziyaret eder, ürünleri inceler, hatta bazılarını sepetine ekler ve ödeme sayfasına kadar gelir. Ne var ki, bu adımlar kullanıcının satın alma davranışını göstermeye hazır oldukları anlamına gelmez. Sepeti dolu şekilde ya da web sitesinde epey zaman geçirmiş şekilde siteyi terk eden kullanıcılar, defalarca benzer ürünlere bakar ve belirli bir süre sonra satın alma davranışını göstermeye ikna olur.

O halde yapmanız gereken şey bellidir: Bir kere web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların satın alma davranışı gösterene kadar peşini bırakmamak ve onlara yeniden hedefleme yoluyla reklam gösterimi sağlamak.
Yapılan araştırmalar, bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıların yaklaşık olarak yüzde 97’sinin satın alma davranışı göstermeden siteden ayrıldığını ortaya koyuyor. Bir kere geliyorlar, sitenizde epey zaman geçiriyorlar fakat bir şey satın almadıkları gibi, bir daha sitenizi ziyaret de etmiyorlar. Sizin için oldukça güçlü bir hedef kitle olabilecek bu yüzde 97’yi nasıl kazanabilirsiniz? Yeniden hedefleme kampanyaları tam olarak bu noktada devreye giriyor.
Yeniden Hedefleme Ne Anlama Gelir?
Bir kullanıcı olarak bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğinizi ve özellikle ”çamaşır sepeti” kategorisinde çok sayıda ürün incelediğinizi varsayalım. Kategoride gezindiniz, çok sayıda ürünün açıklamalarını okudunuz hatta belki de bir ya da birkaç tanesini ”daha sonra belki alırım” düşüncesiyle sepete eklediniz. Daha sonra ise satın almadan siteden çıktınız.
Bir web sitesi, size ihtiyacınızı ve web site ziyaretinizi hatırlatmak amacıyla size görsel ve metin yapılı reklamlar göstermeye başlar. Bu reklamlar çoğu zaman doğrudan ziyaret ettiğiniz ”çamaşır sepeti” ürününü hedefleyerek verilir. Genellikle reklam stratejisi oluşturanlar, ziyaret sağlayan ve daha sonra satın alma davranışı göstermeyen kullanıcıların kategorize edilmesini ve onların satın alma davranışı gösterene kadar önemli bir süre boyunca farklı web sitelerinde bu reklamları görmesini sağlar.

Yeniden hedefleme reklamları dönüşüm oranı oldukça yüksek olabilen reklamlar: çünkü söz konusu ürünü gerçekten arayan ve onu satın almaya meyilli olduğu düşünülen kullanıcılara ilgili reklamı gösteriyoruz: üstelik bizzat daha önce göz gezdirdikleri ürünler üzerinden. Bu da başarıya ulaşma, dönüşüm sağlama oranımızı arttırıyor: o ürünü satıyoruz!
Yeniden Hedefleme Stratejisi Hangi Platformlarda Yapılıyor?
Yeniden hedefleme, bir diğer adıyla retargeting, günümüzde aşağıdaki platformlarda yoğun olarak yapılıyor:
- Google Ads Yeniden Hedefleme: Google Ads üzerinden kolayca yeniden hedefleme yapabilmek için anahtar kelimeler ve hedefleme butonu üzerinden ilerleyerek kitlenizi seçmeniz gerekiyor. Kampanya kitlenizin doğru seçimi retargeting’in bel kemiğini oluşturuyor.
- Linkedin Yeniden Hedefleme: Linkedin üzerinden yeniden hedefleme mantığına dayalı reklamlar vermek mümkün. Bunun için yine Kampanya Yöneticisi üzerinden Hedef Kitle Eşleme işlemleri yapmanız ve hedef kitlenizi oluşturduktan sonra yeniden hedeflemek istediğiniz web sitesinin URL’sini belirlemeniz gerekiyor.
- Facebook Yeniden Hedefleme: Facebook yeniden hedefleme stratejileri de, sizi hali hazırda zaten biliyor olan kullanıcılara dinamik reklamlar aracılığı ile erişmenin en güçlü yollarından biridir. Ziyaretçileri sadakati artan müşterilere dönüştürme yolunda Facebook’tan yararlanmak iyi bir fikir olabilir.
Yeniden Hedefleme (Retargeting) Stratejileri Ne Zaman Kullanılmalı?
Yeniden hedefleme (retargeting) stratejilerini doğru zamanda doğru kitle için kullanmak, dönüşüm oranlarınızı arttırma yolunda oldukça önemli faktörler. Alanında uzman pazarlamacıların konuşmalarından derlenen birkaç ”retargeting için doğru zaman” ipucunu sizinle paylaşalım.

- Çok satanları yeniden tanıtın: Zaten belirli bir kitleniz varsa ve sizi tanıyan bu kitleyi güçlü ve sadık müşterilere dönüştürmek istiyorsanız, çok satan ürünlerinizi sergileyerek bir marka tanınırlığı yaratmak ve kendinizi hatırlatmak iyi bir fikir olabilir.
- Piyasaya yeni koleksiyonlar mı sunuyorsunuz? Bunu tanıtmak zorundasınız! Sizi tanıyan ziyaretçi ve müşterilerinize piyasaya yeni sürdüğünüz ürünleri tanıtmak için e-posta pazarlamadan fazlasına ihtiyacınız var. Retargeting ile ziyaretçilerinizin ”yeni gelenlerle” tanışmasına izin verin. Bu sayede onların markanızın adını daha sık duymasını sağlayın ve eninde sonunda dönüşüm gösterme ihtimallerini maksimize edin. Özellikle Facebook Retargeting Reklamları ve Google Adwords Retargeting Reklamları bu bakımdan son derece güçlü yöntemler sunmaktadır.
- Markanızın ismini gün içerisinde internette gezinen kullanıcılara sıklıkla hatırlatarak bir bilinçdışı bilinirlik oluşturun. Sosyal psikoloji çalışmaları, maruz kalmanın güçlü etkisinden sıklıkla söz ediyor. Markanızın ve ürünlerinizin görüntü veya isimlerine maruz kalan kullanıcıların herhangi bir ihtiyaçlarında sizi ziyaret etmeyi tercih etme oranları artabilir. Bilinirliğinizi arttırmak, potansiyel müşterinin zihninde sahip olduğunuz kurumsal marka imajını da daha prestijli hale getirmenize olanak tanır.
Yeniden hedefleme, reklamlarınızı dönüşüm oranlarını ”roketleyen” gerçek pazarlama canavarlarına dönüştürebilir. Önemli olan, bu hedeflemenin doğru bir kitle seçilerek gerçek uzmanlar tarafından planlanması.
Daha fazla marketing stratejisi arayışında mısınız? Affiliate marketing’i hemen şimdi keşfedin.