İnternet sadece evlerde ve ofislerde değil aynı zamanda taşıdığımız mobil cihazlarda kolayca erişebildiğimiz bir şeydir. Bu yüzden insanlar yeni bilgiler bulmak istediklerine online olarak çalışan arama motorlarının ilk durak olması pek şaşırtıcı değildir.
Türkiye’nin en iyi arama motorlarıyla ilgili herhangi bir tartışmada, Google en çok akla gelecek markadır. Ancak Google, Türkiye için becerikli arama motor değildir. Peşinde koştuğunuz bilgi türü için her zaman en iyi seçimin olmayacağı bellidir.
Google arama motoru tüm insanlara eşit mesafede olmak konusunda iyi bir iş çıkarmaktadır. Ancak herhangi bir ürün gibi, arama motorları belirli bir demografiyi çekmek için farklı özelliklerle oluşturulmuştur. Örneğin, çok az reklam içeren veya hiç reklam içermeyen daha özel bir arama ortamı isteyen bir kişi DuckDuckGo arama motorunu kullanabilecektir.
Hızlı Erişim Menüsü
Türkiye’de Google internet trafiğini yönlendirme konusunda en önde gelen arama motorlarından biridir. Tüm platformlarda aramaların %84.6’sından sorumludur. Mobil cihazlarda ise bu oran %84.7 şeklindedir. Bu tür hacim ile Google arama motoru pazarındaki en baskın güç konumundadır.
Google’dan önce gelen arama motorları bir sayfanın önemini metinde bir anahtar kelimenin kaç kez bahsedildiğine dayanan oldukça ilkel bir arama algoritması kullanıyordu. Doğal olarak, anahtar kelime doldurmanın bir sayfayı sıralamak için tercih edilen SEO stratejisi haline gelmesi uzun sürmedi.
Google ise bir sayfanın otoritesine dayalı bir arama motoru olarak ortaya çıktı. Backlink sayısı artık bir sayfanın sıralama yeteneğini etkilemek için kullanılabilir hale geldi. İnternet pazarlamacıları bunu sıralama elde etmek için kısa yol olarak kullanmaya başladılar ve oyunun kuralları değişmeye başladı.
Backlinkler ve anahtar kelimeler kısmen bir sayfanın arama motoru sonuçlarında nerede ortaya çıktığını belirlemek için kullanılıyor olsa bile daha alakalı arama sonuçları sağlamak, manipülasyona karşı koymak ve kullanıcının deneyimini iyileştirmek için Google’ın algoritması sürekli olarak değişmektedir.
Yandex
Türkiye’de Google’ın ardından en çok kullanılan arama motoru Yandex’tir. Tüm platformlarda aramaların %12.3’ünden Yandex sorumludur. Mobil cihazlarda ise bu oran %13.4 şeklindedir. Bu oranlar doğrultusunda Yandex’in arama motoru pazarındaki en baskın ikinci güç olduğunu söylemek mümkündür.
Yandex’in kökleri iki Rus geliştiricinin Arkadia şirketi altında patent sınıflandırması yardımcı olmak için başlattığı bir projeye dayanmaktadır. Yandex terimi “Yet Another Indexer” sözcük öbeğinin kısaltılmışını oluşturmaktadır. Yandex şu anda Rusya’daki tüm aramaların yarısından fazlasına hakimdir.
Çoğu küçük arama motorunda olduğu gibi Yandex de daha az trafik almaktadır. Ancak rekabet hem organik hem de ücretli olarak daha düşüktür. Yandex tarafından kullanılan algoritmalar Google’ın algoritmasına göre daha az karmaşıktır. Bu nedenle optimize çalışmalarının yapılması çok daha kolaydır.
Yandex’in algoritmaları Google’dan daha az karmaşık olsa bile coğrafi konumlandırmada daha ağır basan nitelikte olduğu için işi zorlaştıran çeşitli unsurlara sahiptir. Ücretli sistem biraz daha esnektir. Google ve Bing ile karşılaştırıldığında tıklama başına maliyet çok daha uzundur.
Bing
Türkiye’de üçüncü sırada yer alan Yahoo’nun ardından en çok kullanılan arama motorudur. Tüm platformlarda aramaların %0.9’undan Bing sorumludur. Mobil cihazlarda ise bu oran %0.5 şeklindedir. Bu oranlar doğrultusunda Bing’in Türkiye’de çok az bir arama payına sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Bing dünya genelindeki en ünlü ikinci arama motorudur. Özellikle Google’a göre sahip olduğu benzersiz özelliklerle dikkat çekmektedir. Yeni başlayanlar için arama motoru filtreli reklamlar, resimler, haritalar, videolar ve haberler gibi farklı sekmelere sahiptir. Bununla birlikte tüm tarayıcılarda kusursuz bir performans göstermektedir.
Google’ın en büyük rakibi konumunda olan Bing, ABD aramalarının %2’sinden sorumludur. Aynı zamanda ABD’nin en büyük üçüncü arama motoru olan Yahoo’ya güç vermektedir. Bing’in arama sayfaları, mavi kategorilere ve yeşil URL’lere sahiptir. Bu açıdan Google’ın arama motoru sonuç sayfasına oldukça benzemektedir.
Bununla birlikte Bing, ek olarak, arama motorunda arama yaparken veya alışveriş yaparken size puan veren ve daha sonra bunları hediye kartları, kar amacı gütmeyen bağışlar ve daha fazlası için kullanmanıza izin veren bir program olan “Ödüller” programına sahiptir.
Yahoo
Türkiye’de Google ve Yandex’in arından en çok kullanılan arama motoru Yahoo’dur. Tüm platformlarda aramaların %1.6’sından Yahoo sorumludur. Mobil cihazlarda ise bu oran %0.8 şeklindedir. Bu oranlar doğrultusunda Yahoo’nun Türkiye’de bir arama motoru olarak en büyük üçüncü paya sahip olduğunu söylemek gerekmektedir.
Bir zamanlar oldukça popüler olan Yahoo ilk günlerinde Google ile yarışabilecek potansiyele sahipti. Ancak yıllar içerisinde etkinliği düşmeye başladı. Portal olarak hala popüler olmasına rağmen arama motoru olarak yeteri kadar popüler olduğunu söylemek pek mümkün değildir.
Yahoo etkileyici bir arayüzü, temiz sonuçlara ve dikkat çekici bir site kataloğuna sahiptir. Kapsamlı organik sonuçlar sunmaktadır. Alışveriş araması, diğer tüm arama motorlarından daha fazla özellik ve seçeneğe sahiptir. Ayrıca finans ve e-posta gibi ek özellikler ile kullanıcıların ilgisini çekmektedir.
Kuşkusuz, en zarif arama motoru arayüzüne sahip değildir. Ancak dünya genelinde sahip olduğu %3’lük pazar payıyla hala etkinliğini sürdürmektedir. Yahoo, Bing tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle arama sonuçları iki arama motoru arasında inanılmaz derecede benzerdir.
DuckDuckGo
Türkiye’de kullanım oranlarına göre beşinci sırada yer alan DuckDuckGo oldukça özel bir arama motorudur. Tüm platformlarda aramaların %0.1’inden sorumludur. Mobil cihazlarda ise bu oran %0.1 ile aynı düzeydedir. Bu oranlar doğrultusunda DuckDuckGo’nun Türkiye’de çok çok az bir arama payına sahip olduğunu söyleyebilirim.
Kendine has özellikleriyle dikkat çeken bir diğer arama motoru DuckDuckGo’dur. Diğer arama motorlarının aksine bu arama motoru, kişisel arama bilgilerini takip etmemekte ve saklamamaktadır. Bu açıdan kullanıcı gizliliğine önem veren en önemli arama motorlarından biri olduğunu söyleyebilirim.
Hedefli reklamlardan rahatsızsanız veya arama verilerinizin saklanmasını istemiyorsanız, kendisini “sizi izlemeyen arama motoru” olarak gösteren DuckDuckGo’yu denemek isteyebilirsiniz. Herhangi bir bilgiyi izlemez, toplamaz ve saklamaz. Bu nedenle reklam bombardımanı altında olmadan bir şeyler arayabilirsiniz.
Reklamlardan söz etmişken, DuckDuckGo içerisinde hala reklamların olduğunu söylemek gerekmektedir. Fakat bu reklamlar kişiselleştirilmiş reklamlar değildirler. Ayrıca DuckDuckGo’nun temiz bir ara yüzü ve sadece bir arama sayfası vardır. Bu açıdan gezinmeyi diğer arama motorlarına göre biraz daha kolaylaştırmaktadır.