SEO dünyasında daha güçlü sonuçlara ulaşabilmek adına, ilgili sektörde yarıştığınız rakiplerinizi daha yakından tanımak zorundasınız. Onların hangi kelimelerde güçlü bir sıralamaya sahip olduklarını, en güçlü organik trafiklerini ne şekilde, hangi sayfadan elde ettiklerini ve total site trafiklerinin ne durumda olduğunu öğrenmek, kendi SEO stratejinizi geliştirirken ciddi bir yardımcı haline gelebilir.

Web sitelerin trafiklerini güçlü algoritmalar kullanarak ölçen çeşitli araçlar, SEO stratejinizin bel kemiğini oluşturabilirler. Bugün sizinle SimilarWeb, Ahrefs, Alexa ve Semrush ile site trafiği öğrenmenin yollarını inceleyeceğiz. Hazırsanız, hemen başlayalım!
Hızlı Erişim Menüsü
Similar Web ile Site Trafiği Analizi
Similarweb, tercih ettiğiniz herhangi bir web sitesinin sosyal medyadan gelen trafiğini ya da doğrudan organik arama motoru trafiğini tahmin odaklı olarak kullanıcılara sunmaktadır. Platform üzerinde trafik tahmini yapılırken sitenin global çaptaki sıralaması, belirlenen ülke çapındaki sıralaması ve kategorik olarak sıralaması bulunuyor.
Similarweb’in en önemli özelliklerden biri, trafik alınan her bir kaynağın ne oranda trafik getirdiğini teker teker göstermesidir. Twitter, Instagram, Facebook, Youtube, Google gibi birbirinden tamamen farklı trafik kaynaklarından alınan ortalama ziyaret sayısını inceleyerek rakiplerinizin SEO stratejisi hakkında da tahminde bulunabilirsiniz. Yeterince rekabetçi bir şekilde strateji üretmek isteyen firmalar için Similarweb oldukça güçlü veriler sunabilmektedir. Similarweb, sayfa başı ziyaret ile ilgili de önemli veriler sunarak rakiplerinizin hangi sayfalarının daha yüksek otoriteye sahip olduğu ile alakalı size ipucu verir.

Similarweb, sunduğu trafik tahminlerini hesaplayabilmek için aşağıdaki kaynakları kullanır:
- Anlaşmalı internet servis sağlayıcılarından elde edilen veriler,
- Bütüncül bir trafik tahmini oluşturabilmek ve ziyaretçi hareketini daha iyi anlayabilmek adına herkese açık olan sitelerin tümünün taranmasını sağlayan ileri düzey teknoloji,
- Similarweb’e bağlı olan site ve uygulamalar aracılığı ile yapılan çok sayıda ek ölçüm,
- Similarweb paneli.
Trafik kaynaklarından gelen ziyaretçi sayısının yanı sıra, Similarweb, bu ziyaretlerin ortalama süresi, ziyaret edilen sayfa sayısı ve hemen çıkma oranı (bounce rate) hakkında da bilgi vermektedir.
Alexa ile Site Trafik Analizi Hangi Verileri Sağlar?
Amazon’un oldukça popüler dijital araçlarından biri olan Alexa sayesinde rakiplerinizin trafik analizini gerçekleştirmeniz mümkün. Alexa analiz gerçekleştirirken kısaca aşağıdaki girdilerden yararlanır:

- Hemen çıkma oranı (bounce rate),
- Sitenin farklı coğrafi bölgelerden aldığı trafiklerin dağılımı,
- Sitenin arama motoru üzerinden organik olarak aldığı trafik oranı,
- Siteyi ziyaret eden tekil ziyaretçi sayısı ve bu ziyaretçilerin gezindikleri sayfa sayısı.
Alexa, belirttiğiniz sitenin yalnızca genel trafiğini değil, aynı zamanda belirli anahtar kelimelerdeki SERP sıralamasını incelemeniz için de harika bir kaynak olabilir. Elde edeceğiniz ortalama konum bilgisi sayesinde rakip sitelerinizin hangi anahtar kelimelerde güçlü olduğunu, hangi anahtar kelimelerde rekabet edilebilir olduğunu belirleyip adım adım proaktif şekilde ilerleyen bir SEO stratejisi oluşturabilirsiniz.
Bu aracın trafik tahminleri ile ilgili elbette bazı eleştiriler de var: Öncelikle Alexa’nın elde ettiği verilerin tamamı yalnızca kendi havuzunda bulunan kullanıcıların davranışlarından ibaret. Bu durum da oldukça kısıtlı bir kitlenin davranışlarının genel geçer bir analiz olarak sunulmasına sebep oluyor olabilir. Dahası, Alexa kendi havuzundaki bu kullanıcı sayısının tam olarak kaç olduğunu söylememektedir.
Alexa aylık olarak 149 Dolar ödeyerek kullanabileceğiniz bir araç. Bu tip bir planda tüm gerekli analiz özelliklerine sahip olabiliyorsunuz. Fakat öncelikle aracı denemek ve gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına göz atmak istiyorsanız, iyi bir haberimiz var: Platform 14 günlük deneme süresi tanıyor. Bu deneme süresi boyunca analizlerinizi ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz.
SemRush ile Site Trafiği Analizi
Semrush, genel olarak anahtar kelime analiz aracı ile daha popüler olsa da, son derece güçlü bir site trafiği analiz aracıdır. Semrush üzerinden yalnızca dilediğiniz domain’i yapıştırarak yapacağınız bir tarama size aşağıdaki bilgilerin tamamını sağlar:
- Siteye gelen tekil ziyaretçi oranı (unique visitors)
- Siteye gelen kullanıcıların ortalama ziyaret süresi
- Ortalama olarak ziyaretçilerin gezindiği sayfa sayısı
- Ziyaretlerin ülkelere ve bölgelere göre dağılımı

Semrush, ayrıca ilgili sitenin Semrush Domain Otoritesi ve geçmişten bugüne değişen trafik oranları hakkında size bilgi verir. Bu platform üzerinden ilgili web sitesinin trafik kaynaklarını da teker teker inceleyebilirsiniz. Sosyal medya platformları, referanslar, ücretli kaynaklar, direkt aramalar ya da organik arama motoru sonuçları olarak ayrılan trafik kaynaklarının 6 aylık, 12 aylık ya da ‘’baştan bu yana’’ gelişimini inceleyebileceğiniz çeşitli grafikler, Semrush’un kullanım kolaylığı sağlamasına olanak tanıyor.

Elbette, Semrush’un da oldukça eleştirilen bir yönü var: Semrush ile trafik analizi yaptığınızda sadece masaüstü aramaların analizini gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Bu da son derece olumsuz bir özellik, çünkü yapılan güncel araştırmalar Asya ve Afrika’da kullanıcıların yüzde 50’sinin, Amerika’da ise yüzde 25’inin tüm internet deneyimlerini sadece mobil cihazları üzerinden gerçekleştirdiğinin altını çiziyor.
Peki, bu ne demek? Hemen söyleyelim: Semrush verileri internet kullanan oldukça büyük bir kitleyi yok sayarak veri sunuyor. Dolayısıyla bu verilerin de hiçbiri tam anlamıyla gerçeği yansıtmıyor.
Semrush da tıpkı diğer pek çok araç gibi 7 günlük bir ücretsiz deneme sürümüne sahip. Aracı deneyerek ilk analizlerinizi yapmak için bu süreyi değerlendirebilirsiniz.
Ahrefs ile Site Trafik Analizi
Ahrefs, organik trafik analizini tahmini olarak sunabilen güçlü kaynaklardan biri olarak öne çıkmaktadır. Hem global trafik hakkında hem de ülkelere göre özelleşen trafik oranları hakkında Ahrefs üzerinden bilgi almanız mümkün. Ahrefs’in gerçek zamanlı olarak trafik analizi sunması onu birkaç adım öne geçiriyor, genel olarak belirli anahtar kelimelerdeki pozisyonundan yola çıkarak sitenin organik trafik analizini gerçekleştiren araç, tahmin edilebileceği gibi, Google sıralamalarını baz alarak çalışıyor.

Ahrefs, ayrıca belirli anahtar kelimelerdeki sıralamayı inceleyebilmek ve bu doğrultuda rakiplerinizin anahtar kelime stratejilerini de keşfetmek için güçlü bir araç olabilir.
Bu aracı da deneme sürümü üzerinden yedi günlük bir süre ile kullanabilirsiniz. Fakat diğerlerinden farklı olarak Ahrefs, deneme sürümünü ücretsiz olarak sunmuyor. Yedi dolarlık bir ücret ödeyerek bir haftalık deneme yapmanız ve bu süre içerisinde tüm özellikleri ücretli tam paketlere sahip olan bir kullanıcı ile eşit düzeyde kullanabilmeniz mümkün.