Bir çok kişinin SEO teklifi alırken ya da verirken yaptığı ve aldığı SEO analizi’nin nasıl yapıldığı merak konusu.. Aslında bir SEO uzmanının uzmanlığı buradan da belli olabilir. Bu konuyla ilgili olarak SEO Analizi sayfamı incelemenizi ve dilerseniz teklif almanızı öneririm. Yine de bu konuda izlenmesi gereken yol hakkında açıklamalar yapmayı da sürdürelim. Kaliteli bir analiz yapmak için aşağıdaki yolları sırasıyla takip etmek gerekir.
- Sitenin ilgili aramadaki şuan ki pozisyonu saptanır.
- Alan adı ve geçmişi incelenmesi ( Domain bazlı SEO )
- Site’nin Arama Motorları ile uyumu ( Site içi SEO )
- Site’nin dış yönden insanlarla nasıl bir arası olduğu ( Site dışı SEO)
- İlgili kelimedeki Rakipler ve dereceleri (Rakip ve Kelimeye göre Fiyatlandırma )
Hızlı Erişim Menüsü
Uygulama
Yukarıdaki maddelerin sadece üstten özetle nasıl uygulandığından bahsedeceğim. Detayları burda anlatsam destan olacağından eminim.
Anlık pozisyon incelenmesi
Bir sitenin fiyatlandırma için istediği kelimelerde site şuan hangi pozisyonda ise o pozisyon üzerinden değerlendirilir.
Alan adı incelenmesi
Öncelikle bir web sitesinin geçmişte neler yaptığını gösteren siteler aracılığıyla
- Sitenin orijinal yaşının kaç olduğunu
- Google’da nasıl bir izlenim bıraktığını
- Şuan ki ilgili kategoriniz ile ilgili bilgiler paylaşıp paylaşmadığını
Öğrenirsiniz ve ardından alan adının ilgili aramaya ne kadar yakın olduğunu test edersiniz seo dersleri sorgusunda = seodersleri.com sitesinin ek puanı olacağı gibi ( Fiyatlandırmada düşüş ya da yükseliş gösterecek bir husus )
Site içi seo incelenmesi
Bu konu biraz daha fazla teknik işine giriyor. Yani Arama motorları ile uzaktan ilgili biriyseniz bu sayfayı direkt olarak kapatın. Yanlış yerdesiniz. Üstten geçip maddeler halinde sıralayacağım.
- Sitenin kopya içerik verip vermediği ( Görseller dahil )
- Sitenin Google Botlarının uyumlu dili ile kodlanmış olması HTML5, XHTML 1.0 gibi ve bunların HTML Test’inden geçmesi HTML W3 hataları taraması
- Sitenin PageSpeed hızının oranı
- Site içi uygulamaların doğru yapılandırılmış olması yani Sitemap, Robots, Breadcrumb, Schema, Humans veya HTACCESS gibi
- Sitede yeteri kadar ilgili kategorisi hakkında yazı içermesi
- Site içi linklemelerdeki bozukluklar ( Çıkışı bozuk sayfaya giden linkler veya farm link sayfa kasması gibi)
- WordPress tarzı bir hiyerarşik yapı da oluşturulup oluşturulmadığı ( Çoğu wordpress sitesi wordpress yapısında değil default siteler wordpressin google botlarıyla anlaştığı düzendedir. Bunlar arama motorlarına özel kodlanır ve güncellenir)
Site Dışı Seo İncelenmesi
- Alınan linklerin spam olup olmadığı
- Alınan linklerin ne kadar zamandır siteyle bütün olduğu
- Alınan linklerin hangi kelimeye ne kadar yoğunlukta alındığı
- Alınan linklerin çeşitleri ( Site keyword sayısının artması )
2013’den sonraki algoritma güncellemelerinde Spam linkle savaş oranı azalmış google yapılan spamları daha kolay anlayabilmektedir.
Rakip incelemesi
- Rakibin kaç yıldır o düzeyde olduğu
- Rakibin aldığı linklerin analizi ( Dış seo kurallarına göre testten geçirebilirsiniz )
- Rakibin iç düzeni ( İç seo kurallarına göre testten geçirilir. (SEO Rakip Analizi ile ilgili makalemi inceleyerek daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.)
Fiyatlandırma
Fiyatlandırmaya uzunca anlatmaya gerek bile yok üstte açıklamış olduğum testlerin hepsi fiyata bir artı yada eksidir. Tüm seo uzmanlarının kendine özel bir fiyatı vardır. Bu piyasa da yüz bini görmek ya da bini görmek arasında bir fark yoktur. Daha çok çalışma vardır. Rekabetin olması ve SEO uzmanının yaptığı işin kalitesine göre fiyatlar değişir. Ama genel olarak yapılan çalışmalarda dikkat edilen konular hakkında bilgi edinmek için Google Aramalarda Üst Sıralarda Çıkmak İçin 5 Önemli Kriter makalemi inceleyebilirsiniz.