Son zamanlarda, internette gezinirken birçok sitede ‘’RSS aboneliği ile içeriklerimizi takip edin’’ vb. butonlar bulunduğunu görmüşsünüzdür. Peki gün geçtikçe daha popüler hale gelen RSS feed nedir ve hangi çalışma prensibiyle hareket eder ? Bugünkü yazımda, sizlere bu konu hakkında bilgi vereceğim
RSS, Çok Basit Besleme (Really Simple Syndication) ya da Zengin Site Özeti (Rich Site Summary)’nin kısaltılmış halidir. RSS sayesinde, kullanıcıların, sitelerdeki online içerik ile etkileşime girmesi daha kolay hale gelmiştir. RSS sayesinde, içeriklerde güncelleme olup olmadığını anlamak için bir siteyi her gün kontrol etmenize gerek kalmaz. Bunun yerine, RSS feed’e abone olabilirsiniz. Eğer takip ettiğiniz sitelerde yeni içerikler varsa, bunlar tek bir toplu sayfa halinde size sunulur. Sanki bir gazeteye aboneliğiniz varmış ve her gün yeni sayıyı okuyormuşsunuz gibi, takip ettiğiniz sitelerdeki güncel içeriklere ulaşabilirsiniz.
RSS feed, sadece kullanıcılara değil, web sitesi sahiplerine ya da yöneticilerine de fayda sağlar. Çünkü bu sayede, güncel içeriklerini, site takipçilerine daha kolay şekilde ulaştırabilirler.

Rss feeds, sitenizdeki yenilikleri takipçilerinize haber vererek değişikliklerden haberdar olmalarını ve siteyi tekrar ziyaret etmelerini sağlar. Örneğin Google’da “spor” araması yaptıktan sonra haberler bölümüne ve alt bölümde “uyarı oluştur” linkine tıkladığımızda, yeni spor haberleri çıktığında verdiğimiz mail adresine uyarı gönderilir.
Hızlı Erişim Menüsü
RSS Feed Nasıl Çalışır ?
RSS feedler temel anlamda text. dosyaları, yani başka bir deyişle metinlerdir. Bu metinlere sitenizde yer verirseniz, kullanıcılar, yeni bir içerik yüklemenizden kısa bir süre sonra, içeriğe ulaşabilir. BİR RSS okuyucu kullanılırsa, içerikler daha kolay şekilde bir araya getirilebilir.
RSS feed oluşturmak son derece kolaydır ve bu özelliğe sahip olan birçok web sitesi bulunmaktadır. Bu sitelere, dünya çapında yayın yapan büyük haber siteleri de dahildir. RSS feed, XML kodları kullanılarak oluşturulur. İlk olarak, kanalı ve feedin başlığını belirtmek gerekir. RSS feed oluşturulurken kullanabileceğiniz zorunlu ve opsiyonel etiketler vardır.
Bu bölümde kullanmak zorunda olduğunuz etiketler hakkında bilgi vereceğim. Zira, RSS Feed oluşturmak için kullanmanız gereken temel etiketler bunlardır. İsteğe bağlı olarak kullanabileceğiniz birçok farklı etiket mevcuttur. Bu etiketler hakkında, zamanla bilgi edinebilir ve kendinizi daha çok geliştirebilirsiniz. Şimdi, kullanmanızın zorunlu olduğu etiketlere bir göz atalım;
- <channel> etiketini kullanarak, RSS yayınınıza dair linklere, RSS başlığına ve açıklamalara yer verebilirsiniz.
- <title> etiketi ile, RSS yayınının başlığına yer verebileceğiniz etikettir.
- <description> RSS yayınınızın ne hakkında olduğu ile ilgili bilgi vermenizi sağlayan etikettir.
- <link> Zorunlu etiketlerden bir diğeridir. Bu etikette, sitenizin ana sayfasının adresine yer vermeniz gerekir.
Sitenizde RSS Feed’e Yer Vermenin Faydaları Nelerdir ?
Daha önce söylediğim gibi, RSS feed’in amacı, kullanıcıların, sitelerdeki güncellemelerden daha kolay şekilde haberdar olmasıdır. Sitenizde RSS feed’e yer verirseniz, sadık okuyucu kitleniz, sitenizi devamlı olarak ziyaret edecektir çünkü güncel içeriklere ulaşması çok kolay hale gelecektir. Bu da, eğer web sitenizin trafiğini yükseltmek istiyorsanız, sizin için bulunmaz bir fırsattır. Sitenizin ziyaretçileri, sitenizi RSS okuyucularına eklediklerinde, tek tıklamayla, sitenizdeki yeni içeriklere ulaşabilecektir. Çünkü, sitenizde yer verdiğiniz son gönderiler, RSS okuyucularında gözükecektir, böylece, siz sitenize içerik ekledikçe, RSS sayesinde kullanıcılar bu içeriklere bakmak için sitenize gelir ve trafiğiniz devamlı yüksek kalır. RSS, okuyucularınıza, yeni içerikler hakkında devamlı olarak bilgi verdiğinden, sitenizdeki ziyaretçi sayısının düşmesinden korkmanıza gerek yoktur. RSS, kullanıcılara, sitenizi unutmamaları için bir hatırlatıcı görevi yapar.

Rss feeds, sitenizin ziyaretçilerinin tekrar sitenize gelmesini ve istedikleri içeriklere kolay bir şekilde ulaşarak iyi vakit geçirmelerini sağlar. Bu da onların sitenizin sadık takipçileri arasına girmeleri anlamına gelecektir.
En İyi RSS Okuyucular
Kullanıcıların, RSS feedlere ulaşabilmesi için kullanılan araçlara RSS okuyucu adı verilir. Windows’ta, Ios işletim sistemlerinde veya android sistemlerde kullanılabilecek birçok RSS okuyucu bulunmaktadır. İşte en popülerleri;
Feedly
Google Chrome eklentisi olarak çalışan bu küçük araç, bir RSS okuyucudan bekleyeceğiniz her şeye sahip. Chrome tarayıcınıza eklentiler bölümünden kolayca kurabileceğiniz araca, istediğiniz siteleri ekleyip daha sonra güncellemelerden haberdar olmayı bekleyebilirsiniz.
Digg Reader
Digg Reader, sade ve basit arayüzü ile öne çıkan bir RSS okuyucu. Bu okuyucu, RSS feedinizi okumak ve yönetmek için gerekli tüm özelliklere sahip. Digg Reader’in en çok öne çıkan özelliği, Instapaper gibi diğer web servisleriyle entegre olmasıdır. Böylece, daha sonra okumak istediğiniz gönderileri işaretleyebilirsiniz.

Commafeed gibi ücretsiz RSS okuyuculardan faydalanarak bu sistemden sitenizde yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Commafeed
Commafeed de tamamen ücretsiz olan RSS okuyucular arasındadır. Açık kodlu olması en çok öne çıkan özellliği olan aracın kodlarını indirebilir ve kendi sitenizde yer verebilirsiniz.
Reeder
Günümüzde, Macler veya Iphone gibi, iOS işletim sistemine sahip cihazları kullananların sayısı bir hayli fazladır. Bu kullanıcılara yönelik bir feed okuyucu da elbette var olacaktı. Apple cihazalara yönelik olarak piyasaya sürülmüş bu okuyucu, Apple cihazlarda senkronizasyon sağlama konusunda çok iyidir ve böylece Apple kullanıcıları, internette takip ettikleri içeriklere tek bir hamle de ulaşabilir.
Inoreader
Inoreader da, tavsiye edebileceğim RSS okuyucular arasında bulunmaktadır. Bu okuyucunun en çok dikkat çeken özelliğinin, çok sade ve basit bir arayüze sahip olmakle birlikte, aynı zamanda farklı renk ve temalara izin vermesi olduğunu söyleyebilirim. Bu tema ve renk seçenekleri sayesinde, programı kullanılırken, ana pencereyi kişiselleştirebilirsiniz. Programın sunduğu klavye kısa yolları da dikkat çekmektedir. Birçok klavye kısayolu sayesinde, işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.