ROI, yani Return On Investment en basit tabiriyle yatırım getirisi anlamına gelir. ROI yapılan yatırımın karlı geri dönüşünü hedefler. ROI ile yapılan yatırımların verimliliği hesaplanabilir.
ROI Nasıl Hesaplanır
Diyelim ki 200 TL’lik bir reklam yatırımı yaptık. Bunun sonucunda gelen kar oranı %100‘ün üzerinde ise zarar etmemişiz demektir. 200 TL bize 300 TL olarak döndüğünde 100 TL kar yapmış oluyoruz. Yani %100+50 kadar bir orana tekabul eder. Hem anaparamız değerini korudu hem kar ettik.
ROI Formülü = Gelir - Maliyet / Maliyet

ROI Ölçümlemenin Önemi
ROI istatistiklerini analiz etmek bize her süreçte geri dönüşüm oranında avantaj sağlıyor. Yaptığınız her bir hamlenin geleceğini analiz ederek birçok öngörüde bulunabilirsiniz. Bu durumu izleyip analiz ettiğimiz müddetçe karlılık oranı hem dengede kalacak hem uzun vadede katlanarak devam edecek.
Heryerde olduğu gibi bir platform düşünün kitleyi elinde tutuyor. Siz hizmet veriyorsunuz ve pazarlama yapmak yani bu işe yatırım yapmak istiyorsunuz tek yapmanız gereken kazancınızı yatırım olarak kullanıp en az bu düzeyde geri kazanmak yani reklam vermek. İşte Yatırım getirisi yani ROI dediğimiz şey kabaca bu oluyor. Bu işin denklemi hedef kitleye 100% yatırım yapıp %101 en az geri dönüş almaktan geçer.
Sizde ilerleyişinizi takip edebilmek ve devamında bir güzergah çıkartabilmek istiyorsanız. ROI denkleminden tam verim almanız gerekir. Bu verimliliğin altında yatan sebepte yapılan ölçümlerin doğru olmasıdır. Çünkü hemen ardından yapılacak yatırımı bu etkiliyor. Unutmayalım ki olumsuz dönüş dahi alsak, izleyeceğimiz strateji yatırımı geri çekmek yerine mevcut miktarın hedef kitleye oranını yeteri kadar ayarlayabilmekten yani ölçebilmekten geçer.
Bugün pek çok e-ticaretle uğraşan web sayfaları SEO veya reklam çalışmalarında da bu denklemi hayata geçiriyor. Çünkü az önce bahsettiğimiz gibi aktif trafiği ölçümleyebilmek size henüz gelmemiş aktif yatırımın tablosunu dahi çıkartabiliyor.
ROI, SEO İçin Nasıl Hesaplanır?
SEO işlemi için de ROI hesaplaması söz konusudur. Bunu yapabilmek için belirlenmiş olan formül ise şöyledir; arama sayısı, ortalama satış değeri, dönüşüm oranı ve tıklanma oranı çarpılır. Ortaya çıkan sonuçtan maliyet çıkarılır ve ardından harcanmış olan paraya bölünür. Örneğin kullanılan bir anahtar kelime 45.000 defa aranılsın. Tıklama oranı ise yaklaşık yüzde 2,99 olsun. Siteye giren kişilerin yüzde 4’lük kısmı, toplamda 50 TL’lik bir ürün satın almış olsun. Aylık olarak SEO için de 1000 TL yatırım gerçekleşsin.
Yukarıda bahsettiğimiz formülü uyguladığımızda; 45000 ile yüzde 4, 50 ve yüzde 2,99 çarpılır. Bundan 1000 çıkarılır ve hemen ardından da yine 1000’e bölünür. Ortaya çıkan rakam ise 1,691 şeklindedir. Bunun anlamı ise 1000 TL’lik bir maliyet sonrasında satıştan yatırım harcamasının geri döndüğü ve 691 TL tutarında gelir elde ettiğinizdir. Yani genel formülü uygularsak:
(1691 – 1000) / 1000 = 0,691*%100= %69,1 (SEO yatırımınız %69,1 oranında artı değer sağlamış, yatırımınız başarılı olmuş ve her 1000 TL karşılığında 1.691 TL kazanmanızı, %69,1 oranında kâr edilmesini sağlamıştır.)
Bu yazıyı faydalı bulduysanız mutlaka ROAS Nedir yazısına da göz atmalısınız.