Dijital dünyada marka ve firmaların hedef kitlelerine ulaşabilmesini hedefleyen çok sayıda online araç bulunuyor. Bu araçlar ise çeşitli reklam modelleri ile ücretli bir tanıtım hizmetini sunabiliyorlar. PPC dediğimiz model de son dönemlerde oldukça popüler olan reklam modellerinden bir tanesi.
Peki, nedir ‘’pay-per-click’’? Kısaca söyleyelim: Bu kavram, Türkçe’ye basitçe çevrildiğinde ‘’tıklama başı ödeme’’ anlamına geliyor.
Tıklama başı ödeme: Yani firma ya da marka olarak sizin hazırlayıp yayınlatmak istediğiniz reklam, bir platform tarafından yayınlandıktan sonra, bu reklama tıklayan kişi sayısı kadar yayıncıya para ödüyorsunuz. Fazlası değil, azı değil. Bu da şu anlama geliyor: Gerçekten sizin sitenize ya da reklamı verdiğiniz hedef sayfaya ulaşan kullanıcılar için reklam bedeli ödüyorsunuz.
İyi ama madem reklamlara tıklayan kişi sayısına bağlı olarak ödeme yapılıyor, o halde tüm sektörlerde aynı tarife mi uygulanıyor? Elbette hayır. Her bir reklam yayıncısı platform, PPC sisteminde tıklama başı maliyeti hesaplarken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundururlar:
- Her bir tıklamanın ne kadar ücret gerektireceğini ilgili hedef kitlenin yapısına,
- Aynı sektörde PPC reklamcılıktan yararlanan marka sayısına,
- Bu markaların PPC reklamcılık için ayırdıkları bütçeye (son iki madde bir araya gelerek sektördeki ‘’rekabet’’ oranını oluşturuyorlar),
- Anahtar kelimelerin zorluk seviyelerine.

Genel olarak PPC hakkında bilgi edinebildik. Peki, nedir PPC sisteminin temelleri? PPC pazarlama kimlere hitap ediyor ve hangi platformlar tarafından kullanılıyor? Tüm bu soruların yanıtlarını bu kapsamlı içerikte bir araya getirdik. Keyifli okumalar!
Hızlı Erişim Menüsü
PPC Nedir, Niçin Yapılır?
PPC pazarlama, markalar, projeler ve girişimler tarafından kampanya yönetimi için sıklıkla kullanılır. Temel amaç, proje ya da girişimin yapısına göre değişiklik gösterebiliyor elbette. İşte PPC’nin en sık kullanılma amaçları:
- Potansiyel müşteri oluşturmak ve var olan müşterilere daha görünür olmak
- Satışları arttırmak
- Marka farkındalığının ve internet dünyasındaki genel görünürlüğün artmasını sağlamak
PPC’yi Diğerlerinden Ayıran Şey Tam Olarak Ne?
PPC pazarlamada temel mantık alaka düzeyi ile ilgili. PPC ile reklam yayıncılık hizmeti sunan platformlar, ürün ya da hizmetinizin reklamını onu arayan kişilere gösterirler. Bu sayede bu kişilerin reklama tıklama ve tıklama sonrası dönüşüm oluşturma ihtimalleri daha yüksek olur.
Örneğin eğer bir birey Instagram üzerinde çok sayıda kuyumcu hesabını takip ediyor, son dönemlerde ‘’kuyumculuk’’, ‘’ gümüş’’ kelimeleri ile ilgili çok arama yapıyorsa, kuyumcu dükkanınıza ait reklam bu kişinin karşısına çıkarılacaktır.
İşte PPC’nin temel gücü buradan geliyor: Potansiyel müşteriniz olmaya en yakın, alışkanlıkları reklam yayıncıları tarafından en iyi bilinen kişilerin karşısına sizin ürününüz çıkarılıyor.
Hangi Platformlar PPC Reklamcılık Hizmeti Sunuyor?
Peki, bu ‘’hedef kitle odaklı’’ reklamcılık hizmetinden yararlanmak için hangi platformları tercih etmeniz gerekiyor? Süper soru! Bu konuda çok sayıda alternatifiniz var. Üstelik çoğu da epey yakından tanıdığınız alternatifler. Dilerseniz teker teker incelemeye başlayalım.
Google Ads ile PPC Reklamcılık
Google, kullanıcıların ürün ya da hizmetleri doğrudan aradıkları oldukça popüler arama motorlarından bir tanesi. Gelin spor ayakkabı satışı yapan bir parekende mağaza olduğunuzu düşünelim. Bu durumda Google Ads üzerinden reklam verdiğinizde, amacınız e-ticaret sitenizin trafiğini arttırmak olacaktır, öyle değil mi? Trafiğin artmasına sebep olan kitlenin yüksek dönüşüm sağlayacak, yani ürünleri gerçekten satın alacak bir kitleden olması da mükemmel olur.
O halde Google Ads PPC reklamcılık sistemi ile sizlere tam olarak aradığınız şeyi sunacak! Çünkü Google, sizin spor ayakkabı mağazanızın reklamını ‘’spor ayakkabı satın al’’, ‘’erkek spor ayakkabı’’, ‘’kadın kışlık spor ayakkabı’’ gibi anahtar kelimelerle arama yapan kişilerin karşısına çıkarır. Bu sayede Google aracılığı ile ‘’gerçek potansiyel müşteri’’ kapınıza kadar gelmiş olur.

Peki, hangi tür reklam modellerinden yararlanabiliyorsunuz? Arama ağı reklamları, görüntülü reklam ağı, alışveriş reklamları, video reklamlar, evrensel uygulama reklamları. Siz hangisini isterseniz, Google size onu sunuyor!
Önemli Bir Uyarı: Google Ads de dahil olmak üzere PPC modeli ile reklamcılık hizmeti veren hiçbir platform size reklam ile en üst sırada görünme garantisi vermez. Reklam sıralaması, rakip sayınıza ve rakiplerinizin reklam için ayırdıkları bütçeye göre değişiklik gösterir.
Google’da reklam verme süreçleri ile ilgili daha çok şey öğrenmek için hemen Google Reklam Verme Rehberi’ne gidin!
Microsoft Advertising
Microsoft Advertising, Microsoft’a ve Yahoo’ya bağlı olan ağların tümünde tıklama başı ücretlendirilen reklamları yayınlar. Çalışma stili tıpkı Google Ads gibidir. Özellikle anahtar kelime odaklı PPC hizmetlerinde Microsoft Advertisingen popüler platformlardan bir tanesi. Bu platformu avantajlı kılan ise kullanıcılarının çok yüksek sayıda olması.
Genel olarak Bing üzerinden verilen tıklama başı reklamlarda Google’a göre daha az maliyet ödemesi yapıyorsunuz ve özellikle belli başlı sektörlerde daha yüksek dönüşüm oranları alabiliyorsunuz. Fakat bu durum yine de son dönemlerin yükselen yıldızının özellikle Türkiye için Google olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Instagram PPC Reklamları
Son dönemlerde gerçekleştirilen güncellemeler ile alışveriş ve reklamcılığa eskisinden de çok odaklanan Instagram, güçlü PPC platformlarından bir tanesi. 2 milyondan fazla kişiye ulaşma şansını sunduğundan dolayı Instagram pek çok sektör tarafından tercih ediliyor.
Buradan yürüttüğünüz reklamları işletme hesabınızdan kolayca kontrol edebiliyorsunuz. Dahası, Facebook ve Instagram aynı şirkete ait olduğundan dolayı burada yayınlanan reklamlarınızı Facebook Ad Manager sistemi üzerinden de yönetmeniz mümkün.
Instagram reklamları, seçtiğiniz bir lokasyonun çevresinde Instagram kullanan ve sektörünüz ile alakalı olan kullanıcılarına gösterilir. Örneğin A lokasyonunda kuyumcu dükkanınız olduğunu düşünelim. Bu dükkanın tam merkezde bulunduğu 5 kilometrelik yarıçapa sahip bir reklam alanı belirleyebilir ve bu alanda kuyumculuk ile ilgili aramalar yapan herkese Instagram’da bu reklamın gösterilmesini talep edebilirsiniz.
Fotoğraf reklamları, hikaye reklamları, video reklamları, dönen reklamlar, koleksiyon reklamları, keşfet reklamları. Siz hangisini isterseniz!
Facebook PPC Reklamcılığı
Facebook platformu üzerinden vereceğiniz dinamik Facebook PPC reklamları için aşağıdaki kişiselleştirilebilir ayarları yapmanız gerekir:
- Reklam verme amacınız – Trafik arttırmak, erişim arttırmak, marka bilinirliğine katkıda bulunmak, dönüşüm sağlamak, katalog satışları gerçekleştirmek, mağaza ziyaretleri elde etmek, mobil uygulamanızın indirilmesini sağlamak veya çok daha fazlası!
- Hedef kitleniz – hedef kitlenizin konumu, yaşı, bu kitleden çıkarılacak ya da kitleye dahil edilecek özel gruplar, kitlenin cinsiyeti, kitlenin kullandığı diller ve çok daha fazlası. Dilerseniz bir kere oluşturduğunuz hedef kitle ayarlarını kaydedebilir ve başka bir reklamda da kullanabilirsiniz.
- Reklamın yayınlanacağı yer – Facebook, sahip olduğu tüm sosyal platformları seçmenizi sağlar ya da bunun kararınızı size bırakır. Facebook, Instagram, Messenger veya Audience Network platformları arasından en uygun noktaları Facebook’un seçmesini isteyebilir ya da seçiminizi doğrudan yapabilirsiniz.
- Bütçe –Tıpkı Google, Instagram ya da Microsoft gibi Facebook da günlük bir bütçe belirlemenizi gerektirir. Dilerseniz belirlediğiniz bütçe ile reklam verme sürecini süresiz başlatabilir, dilerseniz ise başlangıç ve bitiş tarihleri belirleyebilirsiniz. Siz reklam stratejinizi oluştururken sistem size planın size haftalık maliyetini ortalama olarak hesaplar.
- Format – Tek görsel, tek video ya da slayt gösterisi. Siz nasıl bir reklam modeli isterseniz onu tercih edebilirsiniz.
PPC Reklamları İçin Anahtar Kelime Nasıl Seçilir?
Arama motorlarında yayınlanacak olan PPC reklamları için güçlü bir anahtar kelime seçme süreci gereklidir. Fakat anahtar kelimeler bir yerde listelenmiş olarak bulunmaz. Önemli olan markanın;
- Hedef kitlesini iyi belirlemesi,
- Bu hedef kitlenin arama motoru kullanma davranışlarını iyi analiz etmesidir.
Peki, bir örnek üzerinden gitmeye ne dersiniz?
Bir mobilya üreticisi olduğunuzu düşünelim. Konutlarda kullanmak üzere ahşap masalar üretiyorsunuz ve bu masaları arayan kişiler için reklam vereceksiniz. Bunun için pek çok alt kategoriyi seçmeniz ve reklam planını ona göre oluşturmanız gerekir. Nedir bu alt kategoriler?
PPC Reklamları İçin Alt Kategori Belirleme
PPC reklamları için alt kategori belirlerken kullanabileceğiniz çok sayıda dijital araç var. Semrush, Moz gibi platformlar üzerinden anahtar kelime analizleri yapabilir ve masa satın almak isteyen insanların tam olarak hangi kelimeler üzerinden ihtiyaçlarını çeşitlendirdiklerini bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra, size ücretsiz bir tüyo da vereceğiz.
Google Aramaları Kullanın.
- Google’a ‘’ahşap masa’’ yazın.
- Arama motorunun en altına gidin. Aşağıda ‘’ahşap masa ile ilgili aramalar’’ gibi bir kısım göreceksiniz. Bu kısımda listelenen kelimeler, hedef kitlenizin aradığı alternatif kelimelerdir.

E-Ticaret Sitelerinin Aramalarını Kullanın.
- Amazon’a gidin ve arama kısmına ‘’ahşap masa’’ yazın.
- Aramanızı farklı varyasyonlarla çeşitlendirin.
- Karşınıza çıkacak kelime listesini not edin.

Aynı işlemi diğer popüler e-ticaret siteleri için de yapın. İşte Trendyol’da yaptığımız bir aramada çıkan liste:

Bu listeleri kullanarak alt kategorilerinizi belirlemiş oldunuz:
- Ahşap Çocuk Masası
- Ahşap Yemek Masası
- Ahşap Kütük Masa
- Ahşap Masa Sandalye
- Ahşap Masa Takımı
Şimdi, yukarıda belirlediğiniz her bir kategori için anahtar kelime varyasyonları belirlemeniz gerekiyor. Peki, bunu nasıl yapacaksınız?
PPC Reklamları İçin Anahtar Kelime Varyasyonları Belirleme
Anahtar kelime belirleme sürecini her bir alt kategori için yapmanız gerekir. Anahtar kelime belirlemek için altı temel yöntem aktif olarak kullanılıyor:

- Asıl anahtar kelimenin kullanımı: burada kategorinizin adını oluşturan kelimeyi doğrudan kullanırsınız. Bizim örneğimizde bu ‘’Ahşap çocuk masası’’ olacak.
- En yakın alternatif kullanımı: Burada, kategorinize çok yakın görünen bir alternatifi kullanmanız gerekiyor. Genellikle yazım hatası ihtimalini göz önüne alarak buraya yazım hatalı bir arama ekleyebilirsiniz. Örneğin eğer desktop kullanıcılarını hedefliyorsanız ‘’ahşağ çocuk masası’’.
- Ana kelimenin başında ya da sonunda bazı ek kelimelerle cümlecikler oluşturun: Bu cümlecikleri kullanıcının ağzından yazdığınızı unutmayın. Örneğin ‘’ahşap çocuk masası indirim’’
- Cümleciğin en yakın alternatifini belirleyin: Bir önceki adımda belirlediğiniz cümleye bir kere daha şans verin, küçük bir fark ile. Örneğin ‘’ahşap çocuk masası indirimde’’
- Benzer anlamlar: Aynı ürünü farklı kelimelerle arayan kişileri düşünün. Örneğin ‘’tahta çocuk masası’’
- Ana kelimeyi yeniden tasarlayın: Ana kelimenizi oluşturan kelimeleri farklı şekilde telaffuz edin. Örneğin ‘’çocuklar için ahşap masa’’
PPC Reklamlarında Negatif Anahtar Kelime Nedir?
Aslında sizin belirlediğiniz anahtar kelime ile arama yapan fakat ürün satın almaya hiç niyeti olmayan kişiler olabilir. Onların tıklamalarına para ödememek ne kadar iyi olurdu, değil mi? O halde onların nasıl aramalar yapacağını tahmin edebilir ve bu aramaları reklam planınıza ‘’dahil edilmeyecekler’’ olarak ekleyebilirsiniz.
Örneğin? Örneğin ‘’ahşap çocuk masası’’ araması yapan biri sizin potansiyel müşteriniz. Fakat ‘’bedava ahşap çocuk masası’’ araştırması yapan biri sizden ürün almaya pek yanaşmayacak gibi. O halde aşağıdaki gibi anahtar kelime aramalarını reklam planınızdan çıkarmak, yani onları ‘’negatif anahtar kelime’’ olarak işaretlemek süper bir fikir olabilir:
- Ücretsiz ahşap çocuk masası
- Ahşap çocuk masası bedava
- Ahşap çocuk masası bedava al
PPC Reklamlarında Cihaz Hedefleme
Özellikle Microsoft ya da Google gibi arama motoru hizmeti sunan platformlar üzerinden PPC reklamcılık yapacaksanız, cihaz hedeflemeyi doğru yapmanız çok önemli. Özellikle arama motorları üzerinden yayınladığınız PPC reklamlarında farklı cihazlar için farklı teklifler yapılabilir. Fakat genellikle teklifler arasındaki fark çok yüksek olmuyor.
Cihaz hedefleme yapmak için elbette hedef kitlenizin kim olduğunu ve bu aramaları ne zaman, nereden yaptıklarını bilmeniz gerekiyor. Gün içerisinde otobüste telefonlarından mı arama yapıyorlar? Ofiste iş aralarında mı?
PPC Reklamlarında Lokasyon Belirleme
Instagram gibi sosyal medya platformlarında eğer yerel düzeyde çalışan bir işletmenin reklamını yapıyorsanız, doğrudan işletmenizin adresini merkez lokasyon olarak seçerek belirli bir çapta alana ulaşmak son derece mantıklı olabilir. Fakat eğer, örneğin bir e-ticaret sitesi olarak hizmet veriyorsanız ve bu e-ticaret sitesi Türkiye’nin –ya da dünyanın- her yerine hizmet sağlıyorsa, öncelikle hangi kitlenin sitenizi daha çok ziyaret ettiğini ve hangilerinin dönüşüm oranlarının daha fazla olduğunu keşfetmeniz mantıklı olabilir.
PPC Reklamlarının Avantajları Nelerdir?
PPC reklamları, geleneksel reklam modellerinden çok sayıda özelliği dolayısıyla ayrılıyor. Dolayısıyla bu sistemin çeşitli avantajları var. Bunları kısaca sıralamak gerekirse;

- Geleneksel reklamlar ve diğer dijital reklam araçları, reklamın gösterim süresi üzerinden sizden ücret alırlar. Bu yöntemi kullandığınızda ise sadece aksiyon için para ödersiniz. Gerçekten sitenize, Instagram profilinize ya da yönlendirdiğiniz linke giren kişiler için para ödemek daha akıllıca bir reklam stratejisi olabilir.
- Geleneksel reklamlardan daha hızlı sonuç alma şansı elde edersiniz. Çünkü reklamlar doğrudan hedef kitlenize gösterilir. Bu da reklamların dönüşüm oranlarının geleneksel reklam modellerinde olduğundan daha yüksek noktalara ulaşmasını sağlar.
- Siz ayarlamaları yaparsınız, bütçeniz sizin belirlediğiniz şekilde kullanılır. Hem Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında hem de arama motorlarında PPC pazarlama modelleri bütçe planlama konusunda esnektir. Sizin belirlediğiniz bütçe sizin belirlediğiniz süreye yayılarak kullanılır. Gerçek bir bütçe kontrolü.
- Düzeltme / Değiştirme / Dilediğinizde iptal şansı: Son derece dinamik bir şekilde yönetilen PPC reklamlarının avantajları arasında özellikle ‘’düzenlenebilirlik’’ var. Reklam planlarınızı düzenleyebilir, değiştirebilir, iptal edebilirsiniz. Belirttiğiniz süre tamamlanmamış olsa bile bunu kolayca yapabilmek size ekstra bir esneklik sağlıyor.
1 yorum
Konuyu detaylı ele almışsınız, teşekkürler