E-ticaret sitelerinin sorumlusu olan profesyonellerin B2B & B2C Nedir? gibi yazılarımı okuyarak e-ticaret terimleri ve e-ticaret yöntemleri hakkında daha ayrıntılı bilgiler edinmelerini tavsiye edebilirim. Ama E-ticaret siteleri için dijital pazarlama çalışmaları yapan kişilerin ve e-ticaret sitelerinin sahipleri açısından en önemli konulardan birisi de e-ticaret alt yapısı sunan firmalar arasında doğru kararı verebilmek. Piyasada en çok tercih edilen e-ticaret alt yapısı sağlayan şirketler olarak görünen İdeasoft, Ticimax, Shopify ve Tsoft arasında bir karşılaştırma yaptım. Tabi bu şirketlerin tamamı farklı e-ticaret paketleri sunuyorlar. Başlangıç, gelişmiş düzey ve profesyonel paketleri veya daha fazla e-ticaret paketi seçeneği sunan bu firmalar arasındaki karşılaştırmayı, en çok kullanılan paketlerini veya diğer firmaların en çok satılan paketleriyle aynı fiyatlarla satılan paketlerini baz alarak yaptım.

2005 yılında kurulan İdeasoft, e-ticaret paketleri(e-ticaret yazılımları) alanında en kaliteli hizmeti sunan ve en yüksek pazar payına sahip olan şirketlerden birisi.
Hızlı Erişim Menüsü
İdeasoft, Ticimax, Shopify, Tsoft E-Ticaret Paketleri Karşılaştırması
Firmaların en çok satılan, en çok kullanılan veya diğer firmaların en çok satılan e-ticaret paketleriyle aynı ücrete satışa sunulan paketlerindeki önemli özellikleri karşılaştırdım. Bu firmaların aynı fiyatla sunulan veya en çok satılan/kullanılan e-ticaret paketleri şunlar: ideasoft Entegre E-ticaret Paketi, Ticimax Special E-ticaret Paketi, Advanced Shopify, Tsoft Clever.
Trafik/Sunucu Kullanımı
Kullanıcılar sitenize geldiğinde gezdiği sayfalardaki videoları, görselleri ve diğer içerikleri bilgisayarlarına indirmiş oluyorlar. Firmaların söz konusu olan e-ticaret paketlerinde izin verdikleri veri aktarım limiti şu şekilde:
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi: 2500 GB
Ticimax Special E-ticaret Paketi: 3000 GB
Basic Shopify: Sınırsız
Tsoft Clever: 800 GB
5 milyar dolar değerinde bir şirket olan ve dünyanın en büyük bulut tabanlı e-ticaret altyapı sağlayıcısı olan Shopify, bu özellikte diğer şirketlerin önüne geçmeyi başarıyor. Yıllık trafik/sunucu kullanımını 800 GB ile sınırlayan Tsoft ise bu konuda geride kalan şirket oluyor.

4 binden fazla firmaya e-ticaret alt yapısı sağlayan Ticimax, 10 yılı aşan bir tecrübeye sahip.
Database Alanı
Sitenize ne kadar içerik (görsel, video ve diğerleri) ekleyebileceğinizi gösteren özelliktir.
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi : Sınırsız
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Sınırsız
Basic Shopify: Sınırsız
Tsoft Clever: 2.560 MB
Database Alanı/Web alanı konusunda 3 şirket sınır kaymazken, Tsoft 2.560MB sınır koymuş. Diğer şirketler yaklaşık aynı hizmeti sunarken, Tsoft bu bölümde de geride kalan firma oluyor.
E-Ticaret SEO
Panelde SEO giriş alanları bulunma özelliği:
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi : Var –iyi
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Var – iyi sayılır
Basic Shopify : Var – iyi
Tsoft Clever: Var – iyi sayılır
Paketlerde bulunan özellikler karşılaştırılırsa, İdeasoft bu alanda en iyi e-ticaret paketini sunan şirket olarak görünüyor. Shopify’ın sunduğu SEO özellikleri iyi seviyede ayrıca büyük ek uygulama mağazası sayesinde geliştirilebiliyor. Diğer Firmaların paketleri ise bazı özellikler sunuyorlar ama ihtiyaçlarınızı karşılayıp-karşılamayacağı ancak sizin tarafınızdan belirlenebilir.

Shopify, 80 ülkede yüzbinlerce e-ticaret sitesine alt yapı sağlayan ve alanında dünyanın en büyük şirketleri arasında bulunan bir firma.
E-Posta Hesabı
Kaç tane e-mail hesabı açabileceğinizi, kaç kişi için e-posta adresi kullanabileceğinizi gösterir.
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi : 20 Adet
Ticimax Special E-ticaret Paketi: 100 Adet
Basic Shopify: 5 Adet
Tsoft Clever: 140 Adet
Çok büyük önem taşımayan bu kategoride daha önceki bölümlerde öne çıkan şirketler zayıf bir performans sergilerken, Ticimax ve Tsoft sınıfı geçebileceklerini gösteriyorlar.
Ürün / Kategori Eklemeleri
Sitenize kaç tane kategori ve ürün ekleyebileceğini gösteriyor.
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi : Sınırsız
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Sınırsız
Basic Shopify: Sınırsız
Tsoft Clever: Sınırsız
Tüm firmalar kategori ve ürün ekleme konusunda sorunsuz bir hizmet veriyor.

70’den fazla çalışanıyla e-ticaret sitelerini geliştirmek için çaba gösteren şirketler arasında bulunan T-soft, farklı özellikleri içeren e-ticaret paketleri sunuyor.
Destek/Yardım
Yazılımla ilgili problem yaşadığınızda firmadan alabileceğiniz desteği ifade ediyor.
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi: Telefon ve ticket desteği
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Sınırsız telefon ve ticket desteği
Basic Shopify: 7/24 telefon desteği
Tsoft Clever: Standart program eğitimi, telefon ve ticket desteği
Uluslararası çok büyük bir şirket olan Shopify aralıksız destek garantisi veriyor ama telefon ve mail desteğinde dil problemi nedeniyle sorunlarla karşılaşılabilir. Diğer 3 şirketin sağladıkları teknik destek ise yaklaşık aynı seviyede bulunuyor.
Hazır Temalar
Özel tasarımlar kullanmak istemezseniz, paketle birlikte firmanın sunduğu hazır temalar:
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi : 140+ Adet
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Tasarım hizmeti var, opsiyonel; hazır tasarımlar hakkında bilgi yok
Basic Shopify : 1000+ Ücretli ve ücretsiz hazır tasarım
Tsoft Clever: Hazır tasarım hizmeti var, sayısı hakkında bilgi yok
Hazır temalar veya özel tasarımlar hakkında farklı hizmetler sunan şirketleri sadece hazır tasarımlar hakkında verdikleri bilgilere göre değerlendirirsek, İdeasoft en özenli çalışmayı yapan şirket olarak görünüyor. Diğer şirketlerin tasarım konusundaki hizmetleri sizi tatmin edebilir ama bu konu hakkında net bir bilgi verilmiyor.

Hazır ve ücretsiz temalar sunan e-ticaret paketleri, özel tasarım kullanmak istemeyen ya da maliyetlerine katlanmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilebilir.
Blog Kurulumu
Sitenizin içinde blog kurabiliyor musunuz?
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi : Evet
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Hayır
Basic Shopify: Evet (blog altyapısı hazır geliyor, kurulum gerekmiyor)
Tsoft Clever: Blog modülü ücretli (750 TL+KDV)
Blog kurmak konusunda problem yaratmayan İdeasoft ve Shopify, bu konuda en başarılı şirketler oluyorlar. Tsoft ise ek ücrete tabii olan blog modülüyle ihtiyacınızı karşılayabilir.
Detaylı Kargo Yönetimi
Panelinizde kargo firmalarını detaylı biçimde yönetip-yönetemediğinizi gösterir.
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi: Evet
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Evet
Basic Shopify: Evet
Tsoft Clever: Evet
Anında Sanal Pos Entegrasyonu

Anında sanal pos entegrasyonu, e-ticaret sitelerinde kullanılması planlanan e-ticaret yazılımlarında aranan özelliklerden birisidir.
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi : Evet
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Hayır
Basic Shopify: Evet
Tsoft Clever: Evet
Bu konuda yapılan açıklamaları ve kullandığınız e-ticaret yazılımına sanal pos entegrasyonu yaparken izlemeniz gereken yolu internette bulabilirsiniz.
Pazar Yeri Entegrasyonu

Amazon, hepsiburada, gittigidiyor gibi pazar yerlerine ürün entegrasyonu yapılmasını sağlayan e-ticaret yazılımları işinizi kolaylaştıracaktır.
Gittigidiyor, Hepsiburada, Amazon, N11 gibi Pazar yerlerine ürün entegrasyonu yapıp-yapamadığınızı gösterir.
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi: Ücretli
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Hayır
Basic Shopify: Bilgi yok
Tsoft Clever: Bilgi yok
Tüm şirketlerin zayıf bir görünüm sergiledikleri Pazar yeri entegrasyonunda İdeasoft ücretli de olsa bu hizmeti verdiğini bildiğimiz tek firma olarak görünüyor.
Özel Kargo Anlaşmaları
Kargo firmalarından size özel fiyat alabiliyor musunuz?
ideasoft Entegre E-ticaret Paketi : Evet
Ticimax Special E-ticaret Paketi: Hayır
Basic Shopify: Hayır (USPS, UPS veya DHL Express’ten rekabetçi ücretler)
Tsoft Clever: Bilgi yok
İdeasoft özel kargo anlaşmaları konusunda da öne çıkan şirket oluyor.
Diğer Özellikler
Ödeme kanalları (kapıda ödeme, kredi kartı ve taksit seçenekleri vb.), XML Entegrasyonu, Ürün Karşılaştırma Modülü, Fiyat Karşılaştırma Sitelerine entegrasyon, Bayi Alt Yapısı, Promosyon Modülleri, Raporlama, Abonelik Modülü gibi konularda büyün şirketlerin genellikle aynı hizmetleri sunduğunu görüyoruz.

Ödeme yöntemleri, farklı ödeme yöntemleri ve özel ödeme şekilleri hakkında gerekli olan desteği sunan e-ticaret yazılımları, tercih edilen yazılımlar olacaklardır.
Örneğin XML Entegrasyonu konusunda İdeasoft da Ticimax da hizmet sağlıyorlar ama ekstra ücret talep ediyorlar. Bu özelliklerde ufak tefek farklılıklar olsa da, tüm şirketlerin eşit kalitede hizmet verdikleri söylenebilir.
Sonuç
Yukarıdaki e-ticaret sistemlerinin çoğu e-ticarete giriş sürecinizde bütün ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Özellikle teknik anlamda rehberlik eden Türk firmaları ile e-ticarete giriş sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Eğer projenizin satış yapmaktan öte farklı amaçları varsa kendinize özel bir yazılım yazdırmalısınız. Özel yazılımlara alternatif olarak Magento veya Opencart gibi açık kaynaklı CMS sistemlerini tercih edebilirsiniz.
4 Yorumlar
Can Bey Merhaba; yazınız e-ticaret sitelerine güzel bir ışık tutmuş. Ticimax ile çalışan siteleri inceledim. Özel tasarlanmışlarda dahil Header yapıları Ana Sayfa, Kategori, Ürün sayfalarında düzgün kurgulanmamış. Birçok kez genel bir sorun olduğunu ilettim. Ticimax bu konuda düzeltmesi için bir fırsat olmasına rağmen çok dikkate almadılar. Belirtmek istedim. Selamlar.
Mustafa Bey merhaba, deneyiminizi bu yazıda paylaşmanız diğer okuyuculara da yardımcı olacak. Bu tarz paket e-ticaret sistemi satan firmalar çok seri iş alıyorlar. Dolayısıyla destek konusunda bir noktaya kadar yardımcı olabiliyorlar. Ortak altyapıya dokunmayan basit güncellemeleri hızlıca yerine getirebiliyorlar. Bahsettiğiniz durum muhtemelen yine altyapısal bir konu. Fakat dediğinizde de çok haklısınız. Bu tip geri dönüşleri dikkate alarak geliştirme odaklı çalışmalılar. Bana kalırsa Türkiye’deki e-ticaret sistemlerinde halen bir açık var. Önlerinde engel yok ama çok ileriye gidemiyorlar.
Can Bey Merhaba ; Yazılarınızı ilgiliyle takip ediyorum. Mustafa Bey’in bahsettiği konuda aslında çok önemli fakat paketleri sattıktan sonrasında müşteriye olan davranış genellikle tüm firmalar için geçerli. Bu durumda site sahibi için ciddi hayal kırıklığına sebep oluyor. Dediğiniz gibi e-ticaret siteleri ilerlemede sıkıntı yaşıyorlar. Bununla ilgili olarak sizin düşündüğünüz sebepler nelerdir?
Betül Hanım merhaba, maalesef dediğinizde çok haklısınız. Bahsi geçen e-ticaret yazılımlarının hepsinde müşterilerim var. Hepsinde standart hale getirilmiş bir yönetim sistemi olması nedeniyle hizmet kalıplarının dışına çıkamıyorlar. Sonuç olarak sizin gibi müşterilere yardımcı olması için oluşturulan iletişim departmanlarından çözüm yerine olumsuz dönüşler yapıyor. Bu durum genellikle çok büyüyen firmalarda yaşanıyor. Ticimax, Ideasoft veya Tsoft gibi yazılım firmaları, müşterilerin talep ettiği ek modülleri ücret karşılığında geliştiriyorlar. Ancak şöyle bir husus var ki, bu geliştirmeleri yalnızca müşterilerinin çoğunluğunda kullanabileceklerini düşündüklerinde kabul ederek yapıyorlar. Küçük veya büyük ihtiyaç ayırt etmeden olası her probleme karşın bir çözüm üretmeyi tercih eden bir ürün çıkarılırsa eğer Türkiye’de çok başarılı olur. Yapılan her bir çözümü ücret karşılığı yapmak normal bir durum çünkü bu bir hizmet. Taleplerin önem derecesi ayırt edilmeden çözümler üretilir ve iyi bir müşteri temsilcisi ekibi oluşturulursa memnuniyeti koruyabilirler.