Google reklamcılığı arama motoru sonuç sayfasında işletmelerin belirli anahtar kelimeler için en üst sıralarda yer almasını sağlamaktadır. Google Ads, potansiyel müşteriler oluşturmaya ve satışları artırmaya yardımcı olan düşük maliyetli ve tıklama başına ödeme yöntemiyle çalışan reklam platformudur. Google Ads, işletmelere arama sonuçlarına hızlı bir şekilde ulaşmaları için iyi bir kısa vadeli strateji uygulama fırsatı sunmaktadır.
Google’da reklam vermek için bir Google Ads oluşturmanız gerekmektedir. Daha sonra yeni bir kampanya oluşturmak için “+” butonuna tıklamalı ve tüm adımları tamamlamak için size sunulan talimatları uygulayın. Google’da reklam vermek aslında bu kadar kolaydır.
Hızlı Erişim Menüsü
Google Ads Nedir?
Google Ads (eski adıyla Google AdWords), işletmelerin arama reklamları ve görüntülü reklamlar oluşturmasına ve başlatmasına olanak tanıyan bir platformdur. Platform self servis şeklinde çalışır ve tıklama başına ödeme biçiminde işleyiş gösterir.
Tüm reklam ağları arasında en popüler reklam ağı türü olan arama ağı reklamları normal arama sonuçlarıyla hemen hemen aynı görünmektedir. Tek farklılık sonuçların hemen yanında “Reklam” ibaresinin yer almasıdır. Google Ads ile oluşturulan reklamlar arama sonuçları sayfasının üstünde veya altında gösterilir.

Google Reklam Modelleri
Google Ads, reklam verenlerin reklamcılıkta ne kadar harcama yaptıklarını yakından izlemelerine ve ayarlamalarına izin veren bir yapıya sahiptir. Ayrıca hedeflemek istedikleri kişilerin doğrudan demografik özelliklerini hedeflemeye imkan tanımaktadır. Bununla birlikte işletmeleri maksimum görünürlük elde etmek için teşvik eden bir yapıya sahiptir.
Google üzerinden sunulan reklamcılık türlerine baktığınız zaman aslında hedef kitleye ücretli bir biçimde ulaşmak için size oldukça farklı seçenekler sunduğunu görebilirsiniz. Örneğin, video reklamlar seçeneğini kullanarak YouTube’da reklam verebilirsiniz. YouTube reklam rehberi size bu konuda fazlasıyla yardımcı olacaktır.
- Arama ağı reklamları
- Görüntülü reklam ağı
- Alışveriş reklamları
- Video reklamlar
- Uygulama reklamları
- Gmail reklamları
- Yeniden hedefleme reklamları
Google Reklamcılığı Nasıl Çalışır?
Google Ads arama motoru pazarlama çalışmalarının bir biçimidir. Bu aynı zamanda Google’ın tıklama başına ödeme (PPC) reklam platformunun bir parçasıdır. Bu platform aracılığıyla reklamları kendiniz oluşturur, başlatır ve yönetirsiniz.
Yalnızca metin içeren reklamlar işletmeler tarafından oluşturulur. Daha sonra bu reklamlar, alakalı anahtar kelimeler ve reklam içeriği, cihaz türleri, günün saati ve kullanıcının bulunduğu yer de dahil olmak üzere bir dizi faktöre göre arama sonuçlarında gösterilir. Reklam verenler yalnızca kullanıcılar reklamlarını tıkladığında ödeme yaparlar.
Reklam verenler bir Google Ads hesabı oluşturmak zorundadırlar. Bunu yaptıktan sonra yeni kampanya oluşturma işlemini başlatmak için Reklam Yöneticisi ana sayfasındaki “+” işaretini tıklamak gerekmektedir. Burada, günlük bütçenizi girme, hedef anahtar kelimeleri seçme, konum seçme, genel reklam ayarlarını değiştirme ve reklamı yazma gibi çeşitli seçenekler bulunmaktadır.
Yeni kampanya oluşturma işlemini tamamladıktan sonra Google reklamınızı inceler. Bu genellikle 24 saat sürer. Reklamınız Google’ın reklamcılık politikalarından herhangi birini ihlal etmiyorsa onaylanır ve yayına alınır. Ardından, seçtiğiniz anahtar kelimelere ve kampanya ayarlarına dayalı olarak arama sonuçlarında gözükmeye başlar.
Bir reklam yayınlandıktan sonra, reklam verenler anahtar kelimeler değiştirme, bütçeyi değiştirme veya kampanyayı duraklatma da dahil olmak üzere performansı artırmak için çeşitli düzenlemeler yapabilmektedirler.
Başarılı bir Google reklam kampanyası, kullanıcıların ne aradığını, ne zaman arama yaptığını ve hangi reklam metninin en ilgi çekici olacağını dikkate almalıdır. Reklam iyi bir şekilde düşünülmüş ve yayınlanmış durumda ise satın almaya hazır olan potansiyel müşterileri hedefleyerek işletmenizin dönüşümlerini ve satışlarını büyük ölçüde artırmayı başarabilirsiniz.
Google’da Nasıl Reklam Verilir?
Google reklam kampanyaları, kullanıcıların her adımda izlemesi gereken talimatları takip ederek kolayca oluşturulabilir. Başlamak için Google Ads hesabınız ile oturum açın ve yeni bir kampanya oluşturmak için “+” simgesine tıklayın. Ancak, Google Ads hesabınıza ilk defa giriş yaptığınız zaman “Akıllı kampanya” ekranıyla karşılaşırsınız.

Akıllı kampanya ekranının ilk adımı işletmeniz ve kitleniz ile alakalıdır. Burada “İşletme adı” ve “İşletme web sitesi” bilgilerini doğru şekilde girmeniz gerekmektedir.

İşletme adı ve işletme web sitesi bilgilerini doğru girdikten sonra bir sonraki adımda müşterilerinizin nerede bulunduğunu seçmeniz gerekir.

Hedef kitle konum bilgilerini girdikten sonra reklamlarınız ile alakalı Google aramalarını hedefleme konusunda seçeneklerle karşılaşacaksınız. Burada yapmanız gereken işletmeniz ile alakalı ürün veya hizmetleri eksiksiz bir biçimde girmektir.

Bu adımları tamamladıktan sonra işletme ve kitle bilgilerini bitirmiş olacaksınız. Bir sonraki başlık ise reklamınız ile ilgili olacaktır. Burada başlık 1, başlık 2, başlık 3, açıklama 1 ve açıklama 2 gibi seçenekler görürsünüz. Bu bilgileri eksiksiz bir biçimde girdikten sonra “Sonraki” butonuna basmalısınız.

Bir sonraki adımda bütçenizi belirlemeniz gerekir. Burada bütçeniz için üç farklı seçeneğe sahip olursunuz. Genel olarak bahsetmek gerekirse düşük bütçe, ortalama bütçe ve yüksek bütçe olarak sınıflandırma yapmak mümkündür. Bütçeniz karşılığında neler elde edeceğiniz açıkça belirtilmiştir. Kendinize uygun seçeneği seçmelisiniz.
Bir sonraki adımda karşınıza kampanyanızın ayarlarıyla ilgili kısım çıkacaktır. Burada ayarları gözden geçirmeli ve sonraki butonuna basıp bir sonraki kısma geçmelisiniz. Son kısım ödeme bilgilerinin onaylanmasıyla ilgilidir. Ödeme bilgilerini onaylayınca reklamınız yayına hazır hale gelir.
Akıllı kampanyayı takip ettikten sonra yeniden reklam oluşturmak istediğinizde ise takip etmeniz gereken adımlar bellidir. Hedefinizi, kampanya türünüzü ve ağınızı seçin. Daha sonra, reklam grupları ayarlayın, reklamlar oluşturun, kampanyanızı onaylayın ve başlatın. Son olarak kampanyanızı yakından takip edin ve gerekli noktalarda müdahalelerde bulunarak onu optimize edin.
1. Yeni Kampanya Oluşturun
Yeni bir Google Ads kampanyası oluşturmak için Google Ads hesabınıza giriş yaparak başlayın. Henüz bir Google Ads hesabınız yoksa kayıt olmak için Google’ı ziyaret edip üyelik oluşturabilirsiniz.
Google Ads’e daha önce giriş yapmanız durumunda kampanya oluşturmak için bu adımları takip etmeniz gerekir. Google Ads’e giriş yaptıktan sonra soldaki dikey menüdeki “Kampanyalar” sekmesine gidin. Kampanyalar sekmesinde, ekranın sol üst köşesindeki “Oluştur” butonunu bulup tıklayın ve ardından açılır seçeneklerden “Yeni Kampanya” seçeneğini seçin.

2. Kampanya Türünü Seçin
Yeni reklam kampanyası oluşturma işleminin ilk adımı pazarlama hedefinizi seçmektir. Şu anda satışlar, olası satışlar, site trafiği, ürün ve marka üzerinde düşünme, marka bilinirliği ve erişim ve uygulama tanıtımı şeklinde altı pazarlama hedefi vardır. Ayrıca yönlendirme olmadan kampanya oluşturma seçeneğini kullanarak bir pazarlama hedefi seçmeyi devre dışı bırakabilirsiniz.
Google arama ağı reklamları için üç hedef (satış, potansiyel satışlar ve site trafiği) vardır. Google arama ve görüntülü reklam ağlarında ise altı hedef yer alır. Her birinin kendi kullanım biçimleri vardır. Her türden en iyi şekilde yararlanmak için hedefler hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz. Google Ads kampanyaları için mevcut altı pazarlama hedefi şu şekildedir:
- Satışlar (Arama): Arama, görüntülü reklam, video, alışveriş ve akıllı reklamlar kullanarak online, mağaza içi, telefonla veya uygulama içi telefonla Google Ads’ten satış oluşturabilirsiniz.
- Potansiyel Müşteriler (Arama): Arama, görüntülü reklam, video, alışveriş ve akıllı reklamlar kullanarak belirli bir işlemi teşvik eden reklamlar üzerinden potansiyel müşteriler elde edebilirsiniz.
- Web Sitesi Trafiği (Arama): Arama, görüntülü reklam, alışveriş ve video reklamlar kullanarak web sitenize gelen ziyaretçi sayısını artırabilirsiniz.
- Ürün ve Markayı Dikkate Alma: Kullanıcıları, görüntülü reklamlar ve video reklamlar aracılığıyla hizmetlerinizi ve ürünlerinizi keşfetmeye teşvik edebilirsiniz.
- Marka Bilinirliği ve Erişim: Görüntülü ve video reklamları kullanarak daha geniş bir kitleye ulaşıp marka bilinirliği oluşturabilirsiniz.
- Uygulama Tanıtımı: Uygulama reklamları aracılığıyla uygulamanızın etkileşimlerini ve yüklemelerini artırabilirsiniz.

Hedefinizi seçtikten sonra kampanya türünüzü seçmeniz istenecektir. Google arama sonuçlarında görüntülenen metin reklamlar için “Arama” seçeneğini seçmeniz ve “Devam” butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Ardından dönüşüm noktanızı veya Google reklamcılık hedefinize nasıl ulaşmak istediğinizi seçmelisiniz. Size verilen seçenekler önceden seçtiğiniz hedefe göre belirlenmektedir. Örneğin, hedefiniz için “Potansiyel Müşteriler” seçeneğini seçtiyseniz, size şu seçenekler sunulur: web sitesi ziyaretleri, telefon görüşmeleri, mağaza ziyaretleri, uygulama indirmeleri ve potansiyel müşteri formu gönderimleri.
Burada birden fazla seçenek belirleyebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra seçtiğiniz seçeneklere göre gerekli bilgileri girmelisiniz.

3. Reklam Ağını Seçin
Bir sonraki ekranda kampanya adını belirlemeniz gerekecektir. Bunu yaptıktan sonra reklamcılık ağına karar vermelisiniz. Kampanya adınız yalnızca sizin tarafınızdan görülebilir. Bu nedenle bir şeyleri kolayca tanımlamak için bir ad seçmeye çalışmalısınız.
Daha sonra reklamcılık ağınızı seçmelisiniz. Seçim yapabileceğinizi iki ağ vardır. Bunlardan ilki arama ağı (Google arama sonuçlarında görünen metin tabanlı reklamlar) ve diğeri görüntülü reklam ağı (üçüncü taraf sitelerde görünen banner reklamlar) olarak bilinmektedir. Google’da reklam yayınlamaya yeni başlayanlar en fazla reklam kontrolü için arama ağından başlamalıdırlar.

4. Kitle Hedefleme Ayarlarını Seçin
Sonraki sayfada kitle hedefleme tercihlerinizi konuma ve dillere göre girmeniz istenecektir. “Kitleler” bölümündeki “Arama”, “Göz At” ve “Fikirler” gibi sekmeleri kullanarak yakın ilgi alanı kitleleri, ilgi alanları ve genel kullanıcı demografileri gibi daha gelişmiş kitle ayarları girme şansına sahip olabilirsiniz.

Hedefleme İçin Konum Seçimi
Bu ekranda, reklamın gösterilmesini istediğiniz yerleri seçmeniz istenir. Tüm ülkeler, Almanya, Türkiye gibi ülkeler veya İstanbul, Antalya gibi şehirler girebilirsiniz. Reklamlarınızın doğru kullanıcılara gösterilmesini sağlamak için yer hedeflemesi konusunda net olmalısınız.

Hedeflenecek yerlerin seçilmesinin yanı sıra reklam verenler yerleri hariç tutmayı da seçebileceklerdir. Örneğin, İstanbul tabanlı bir ticari inşaat şirketi şehir genelinde hizmet sunmaktadır. Bu nedenle hedefleme olarak İstanbul seçilmelidir.
Ancak, hizmet sunmadığı birkaç şehir vardır. Bu yüzden bu şehirleri hariç tutmak gerekmektedir. Bunu yapmak için “Başka bir yer girin” altındaki arama çubuğunu kullanmalı ve hariç tutmak istediğiniz konumun yanında görünen seçeneklerden “Hariç Tut” seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.

Konum hedefleme stratejiniz üzerinde daha fazla kontrol için “Gelişmiş Arama” seçeneğini kullanabilirsiniz. Burada, “Yarıçap Hedefleme” seçeneğini seçerek belirli bir yarıçap içindeki kullanıcıları hedeflemeyi başarabilirsiniz. Bu, reklamların yalnızca onları ziyaret etmek için yeterince yakın olanlara gösterildiğinden emin olmak isteyen işletmeler için ideal bir seçenektir.

Hedefleme İçin Dil Seçimi
Konum hedeflemeyi yapılandırmanın ardından hedef kitlenizin veya müşterilerinizin konuştuğu dilleri seçin. Bunu yapmak için “Dil girin” metin kutusunu tıklayın. Müşterilerinizin dillerini seçebileceğiniz bir seçenekler listesi karşınıza çıkacaktır.

Kitle Hedeflemeyi Ayarlama
Reklam hedeflemedeki son adım kitle hedeflemeyi yapılandırmaktır. Bu, reklamların sadece konumlara göre kullanıcılara değil, eğitim düzeyi ve medeni durum gibi ilgi alanlarına ve demografik özelliklere göre gösterilmesini sağlamaktadır.
Reklamlarınızın nitelikli kullanıcılara gösterilmesine yardımcı olacak kitle hedefleme seçeneklerinin olup olmadığını görmek için arama, göz atma veya fikirler gibi sekmeleri kullanabilirsiniz. Hedeflenebilecek bir kitle varsa bunları seçin. Eğer yoksa bir sonraki adıma geçiş yapabilirsiniz.
5. Bütçeyi Belirleyin
Bu adımda Google’da yayınlanacak olan reklam için harcanması gereken maksimum tutar olan günlük reklam bütçesini ayarlamanız gerekmektedir. Gerekli minimum günlük reklam harcaması olmasa bile yeni reklam verenler için iyi bir başlangıç noktası günlük 50 TL gibi bir rakamdır.
Bu rakamı belirledikten sonra odaklanmak istediğiniz reklam etkileşimi türünü seçerek teklif stratejinizi belirlemeniz gerekmektedir: dönüşümler (önerilen), dönüşüm değer, tıklamalar ve gösterim payı.

6. Reklam Uzantılarını Oluşturun
Bu adımda reklam uzantılarını ayarlamanız gerekecektir. Bunlar oluşturduğunuz reklamın altında görünen ek metin satırlarıdır. Reklam uzantılarını kullanmayla ilgili ek bir masraf yoktur. Bunlar reklama ilave nitelikler kazandırırlar ama aynı zamanda kullanıcılara daha fazla seçenek ve değer sunarlar. Bu da reklamlarınızın daha etkili olması anlamına gelir.
Sağ taraftaki açılır ok butonunu kullanarak reklamını yaptığınız ürün veya hizmetle alakalı uzantılara erişebilirsiniz. Kullanabileceğiniz uzantılara göz attıktan sonra ihtiyaç duyduklarınızı burada belirleyin. İşiniz bittiğinde sol alt köşedeki “Kaydet ve Devam Et” butonuna tıklayın.

7. Reklam Gruplarını ve Anahtar Kelimeleri Ayarlayın
Tüm kampanya ayarlarını yaptıktan sonra bir sonraki adım reklam gruplarını ayarlamak olacaktır. Bunlar, paylaşılan bir anahtar kelime kümesi kullanılarak ürün veya hizmete göre gruplandırılır. Örneğin, bir diş hekimi muayenehanesi, yeni diş beyazlatma hizmetlerini tanıtmak için bir reklam grubu ve kanal tedavisi için bir reklam grubu kullanabilecektir.

Anahtar Kelime Seçimi
Şimdi, kullanıcıların arama motorunu kullanırken Google’a girdiği terimler veya kelime öbekleri olan anahtar kelimeleri seçin. Reklamınızı oluştururken, gösterilmesini sağlamak istediğiniz anahtar kelimeleri seçebilirsiniz. Google, sitenizin içeriğe göre kullanmanız için anahtar kelimeler önerecektir. Ayrıca bir anahtar kelimenin ne kadar popüler olduğunu size bildirecektir.
Anahtar Kelime Eşleme Türünün Seçimi
Ardından eşleme türlerini seçin. Google Ads, oluşturduğunuz reklamın ne zaman gösterileceğini anahtar kelimelerinizin çeşitli kombinasyonlarına göre belirlemek için anahtar kelime eşleme türlerini kullanmaktadır. Eşleme türleri, bir kullanıcı “beyaz tenis ayakkabıları” veya “beyaz tenis spor ayakkabıları” aradığında reklamınızı gösterme gibi farklı anahtar kelime veya arama terimi varyasyonlarına olanak tanımaktadır.
- Geniş Eşleme: Bu, anahtar kelimelerinizin atandığı varsayılan seçenek türüdür. Seçenekler arasında en geniş kitleye ulaşan seçenektir. Bu olumlu bir şey gibi görünebilir. Ancak reklamınız bir arama sorgusu herhangi bir sıradaki anahtar kelimelerden herhangi birini (eş anlamlılar dahil) içerdiğinde gösterilmeye uygun olur. Bu durumda reklamınız gerçekten alakalı olmayan aramalarda gösterilmiş olacaktır.
- Geniş Eşleme Düzenleyici: Bu seçenek geniş eşlemeden biraz daha fazla kontrol sağlamaktadır. Google’ın reklamınızı tetiklemek için aramanın bu kelimeyi içermesi gerektiğini bildirmesi için bir kelimenin önüne “+” eklemeniz yeterlidir. Örneğin, İstanbul’da pizza konusunda uzmanlaşmış bir restorana sahipseniz “+istanbul pizza” kelimesine teklif vermek isteyebilirsiniz. Böylece birisi İstanbul’da restoran araması yaptığında reklamınız gösterilmez.
- Sıralı Eşleme: Bu seçenek ek bir denetim düzeyi sunar. Sıralı eşlemede, reklamın tetiklenmesi için arama terimlerinin anahtar kelimeleriniz ile aynı sırada olması gerekmektedir. Ancak kelime öbeğinden önce veya sonra başka kelimeler olabilir. Dolayısıyla, anahtar kelimeniz “İstanbul restoran” ise reklamınız, birisi “restoran İstanbul” araması yaptığında gözükmez. Ancak birisi “en iyi İstanbul restoran” şeklinde arama yaptığında görünebilir.
- Tam Eşleme: Bu seçenek göründüğü gibi çalışmaktadır. Reklamın gösterilmesi için birisinin anahtar kelimeleri aynı şekilde kullanması gerekir. Dolayısıyla, “İstanbul restoranı” için tam eşleme seçeneğini seçtiyseniz “en iyi İstanbul restoranı” veya “İstanbul’daki restoran” araması için reklamınız gösterilmez. Tam eşleme olması için anahtar kelimeyi [anahtar kelime] şeklinde yazmanız gerekir.
Küçük işletme sahipleri, anahtar kelimeleri için bu eşleme türlerinin bir kombinasyonunu kullanmalıdır. Geniş eşleme ve sıralı eşleme iyi başlangıç noktalarıdır.
Geniş eşleme, en fazla tıklamayı en düşük tıklama başına maliyetle verir. Ancak reklamlar daha az alakalı arama terimleri için görüntülenebilir. Bu da potansiyel olarak daha düşük kaliteli tıklamalar sağlar. Tam eşleme en alakalı tıklamalara sahip olur. Ancak tıklama başına maliyeti daha yüksektir ve daha düşük bir tıklama hacmine sahiptir.
Negatif Anahtar Kelime Kullanımı
Negatif anahtar kelimeler, Google’a oluşturduğunuz reklamın ne zaman gösterilmeyeceğini söylediğiniz anahtar kelimelerdir. Bunlar genellikle standart anahtar kelimelerin tersidirler. Örneğin, yüksek kaliteli garaj kapılar üreten bir şirket, reklamlarının düşük maliyetli bir garaj kapısı isteyenlere gösterilmesini önlemek için negatif anahtar kelime olarak “ucuz” kelimesini kullanacaktır.
Kullanıcıların anahtar kelimelerinizi aramak için kullanabileceği tüm farklı yöntemleri göz önünde bulundurun. Alakasız anahtar kelimeleri negatif anahtar kelime listenize ekleyin. Bunu yapmanın bir başka yolu, reklam terimlerini düşük kaliteli sorgulara harcamaktan kaçınmak için arama terimlerini sık sık incelemek ve negatif anahtar kelime listesine alakasız kelimeleri eklemektir.
8. Reklam Metinleri Oluşturun
Son adımlardan biri Google reklamını yazmaktır. Reklamınız Google arama sonuçlarında bu şekilde görünecektir. İki başlık (veya başlık ve alt başlık) ve açıklama yazmanız gerekir. Her biri için sınır sayıda karakteriniz vardır. Her başlık için 30 karakter ve açıklama için 90 karakter sınırına uymalısınız. Bu nedenle reklamın kısa ve öz bir noktaya geldiğinden emin olun.

İnsanları içine çeken ve onları tıklamaya motive eden göz alıcı bir reklam yazmak kolay değildir. Teklifinizi, işletmenizin ne yaptığını açıkça belirtmeniz ve kullanıcılara reklama tıklamaları için bir neden sunmanız gerekmektedir. Etkili reklamlar yazmanıza yardımcı olabilmesi için aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz. Reklamı yazdıktan sonra “Kaydet ve Devam Et” butonuna tıklayarak devam etmelisiniz.
- Reklamlarınızda anahtar kelimelerinizi kullanın: Google’ın reklamın kullanıcı aramalarıyla alakalı olduğunu söyleyebilmesi için reklamınızda teklif verdiğiniz anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir.
- Yerel tanımlayıcılar kullanın: Yerel bir işletme olmanız durumunda aramanızda konum terimlerini kullanmayı düşünmelisiniz. Birisi “barbekü İstanbul” için arama yapıyorsa “İstanbul’daki en iyi barbekü” başlığına sahip reklamın sonuçlarda gösterilmesi ve arama yapan kişi için son derece alakalı olması muhtemeldir.
- Tekliflerinizi açıkça belirtin: Kullanıcı, işletmenizin ne olduğunu ve aradıkları konusunda onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi hemen bilmelidir. Birçok farklı ürün sunan mağazanız varsa reklamınızı aranan anahtar kelimelerle eşleştirmeye özen göstermeniz gerekmektedir.
- Kullanıcılara bir neden sunun: Google aramasının ilk sayfasında tonlarca sonuç vardır. Onlara neden sizi seçmeleri gerektiğini söylemelisiniz. Daha uygun fiyatlı, güvenilir veya kaliteli misiniz? Harika yorumlarınız ve puanlarınız var mı? Bu bilgileri reklamınızda paylaşın.
- Net bir harekete geçirici mesaj kullanın: Kullanıcıların bir sonraki adımla ilgili talimatla karşılaştığı zaman bir reklamı tıklama olasılıkları daha yüksektir. “Ücretsiz fiyat teklifi için bugün arayın” veya “Size en yakın mağazaları bulmak için posta kodunuzu girin” gibi mesajlara yer verebilirsiniz.
- Bir promosyon ekleyin: “Bugün ayakkabılarda %20 indirim!” veya “Ücretsiz kargo” gibi bir teklif eklemek isteyebilirsiniz. Reklam maliyetinin üstünde indirim yapmak istemiyor olabilirsiniz. Ancak küçük bir teklif bile sitenize yeni bir müşteri çekmenize yardımcı olabilecektir.
Reklamları yazmadan önce atabileceğiniz çok basit bir adım vardır. Bu işletme türünüzü aramak ve ne tür reklamların ortaya çıktığını görmektir. Diğer işletmelerin reklamlarını tam olarak kopyalamak istemezsiniz. Ancak neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını olduğunu öğrenebilirsiniz.
9. Kampanyanızı Başlatın
Bu adımda yapmanız gereken kampanyayı onaylamak ve başlatmaktır. Bunu yapmak için, kampanyanızın başlangıç ve bitiş tarihi de dahil olmak üzere kampanyanızın ayrıntılarını incelemeniz ve onaylamanız gerekecektir.
Kampanyanız genellikle 24 saatten kısa süren bir reklam incelemesi yapıldıktan sonra yayına başlar. Ödeme bilgilerinizi girmediyseniz, kampanyanızın yayınlanabilmesi için önce bu bilgileri girmeniz istenecektir. Kampanyayı kontrol panelinde görebilmek için “Kampanyaya Devam Et” butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Kampanyanızı oluşturduktan sonra pencerenin altındaki “Devam” butonuna tıklayın. Henüz yapmadıysanız, kampanyanızı incelemeniz, gerekli değişiklikleri yapmanız ve ödeme bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Hazır olduğunda kampanyanızın yayınlanması için onu başlatın ve planlayın. Tüm yeni kampanyalar, genellikle yaklaşık 24 saat süren bir Google incelemesinden geçmektedir.
10. Reklamınızı İzleyin ve Optimize Edin
Google reklam kampanyanızı onayladıktan ve yayınlamaya başladıktan sonra reklamınızı izleyin. Gösterimler, tıklamalar, tıklama oranları ve dönüşümler gibi verileri görmek için Google Ads hesabınızdaki analizlere bakın. Kampanyanın yayın tarihinden bir süre sonra kalite puanınızı gözden geçirin. Ardından genel performansı kontrol edin ve gerekli optimize çalışmalarını gerçekleştirin.
Kalite Puanı Nedir? Nasıl Artar?
Google, her bir reklam anahtar kelimesine, olası tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimine bağlı olarak 1-10 arasında bir sayı olan bir kalite puanı atar. Temel olarak bu sayı, oluşturduğunuz reklamın belirli bir anahtar kelimeyle ne kadar iyi hizalandığını gösterir. Google bunu reklam yerleşimi ve tıklama başına maliyetlere karar vermek için kullanır.
- Beklenen tıklama oranı: Birinin anahtar kelimeyi aradıktan sonra reklamınızı tıklama olasılığıdır.
- Reklamın alaka düzeyi: Anahtar kelimenin reklamınız ile ne kadar yakından ilişkili olduğunu gösterir.
- Açılış sayfası deneyimi: Anahtar kelimenin, reklamın bağlı olduğu açılış sayfası veya siteyle ne kadar yakından ilişkili olduğunu gösterir.
Hesabınızdaki anahtar kelimeler sekmesini tıklayıp “Kalite Puanı” sütununu ekleyerek anahtar kelimelerinizin kalite puanını kontrol edebilirsiniz. Google’ın reklamın sıralanma durumunu belirlemek için kalite puanını teklifiniz ile çarptığını unutmayın.
Örneğin, kalite puanınız 10 üzerinden 9 ise ve anahtar kelime için teklifiniz 1 TL ise sıralama için genel skor 0.9 olacaktır. Bu durum, büyük olasılıkla 10 üzerinden 4 puan alan ve 2 TL teklif verenden daha yüksek sırada yer almanızı sağlayacaktır. Çünkü söz konusu teklifin genel skoru 0.8 olacaktır.

Genel Kampanya Performansının Gözden Geçirilmesi
Kampanyanızın performansını incelerken bakılması gereken diğer alanlar, gösterimler, tıklama oranı, ortalama tıklama başına maliyet ve ortalama dönüşüm oranı gibi verilerdir. Bu anahtar performans göstergelerinin her biri reklam kopyasından teklifinize veya harekete geçirici mesaja kadar oluşturduğunuz reklamın farklı unsurlarıyla uyumludur.
Google reklam performansına bakarken göz önünde bulundurmanız gereken ana metrikler şunlardır:
- Gösterimler: Gösterimle, reklamınız bir arama sonuçları sayfasında her görüntülendiğinde sayılır. Reklamın gösterim sayısını not etmelisiniz. Az sayıda gösterim fark ederseniz, teklifinizin rekabetçi olduğundan ve teklif vermeyi seçtiğiniz anahtar kelimelerin reklamınız ve açılış sayfanız ile tam olarak eşleştiğinden emin olmalısınız.
- Tıklama Oranı (TO): Tıklama oranı, reklam tıklamalarının gösterim sayısına bölünmesiyle elde edilen orandır. Bu yüzde, reklamınızı görenlerden kaç kişinin gerçekten reklama tıkladığını bilmenizi sağlar. İyi tıklama oranları sektöre göre değişiklik gösterir. Ancak tıklama oranınız %1’den az ise reklamınızın metnini gözden geçirmelisiniz.
- Ortalama Tıklama Başına Maliyet (TBM): TBM, reklamınız için ödenen toplam tutarın toplam tıklama sayısına bölümüdür. Bu fiyat, birisinin reklamınızı tıklaması için ne kadar ödeme yaptığınızı bilmenizi sağlar. Yönetilebilir bir TBM’nizin olup olmadığını belirlemek, sitenizdeki kullanıcıların genellikle satışa dönüş oranına bağlıdır.
- Dönüşüm Oranı: Bu, reklamınızı tıklayan kaç kişinin bir formu doldurmak veya bir satın alım yapmak gibi istediğiniz işlemi yaptığını bildirdiği için en önemli anahtar performans göstergesidir. İyi bir tıklama oranına ancak düşük bir dönüşüm oranına sahip olduğunuzu fark ederseniz açılış sayfanızda sorun olup olmadığını gözden geçirmelisiniz.
Bir Google reklamı oluşturmak ve başlatmak, Google reklamcılığının başarısı için ilk adımdır. Ancak dönüşümleri ve reklam harcamalarından elde ettiğinizi geliri artırmak için reklamınızı sürekli olarak izlemeniz ve optimize etmeniz gerekir. Hedefleriniz ve yukarıdaki metrikler her zaman aklınızda olmalıdır.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?
Google Anahtar Kelime Planlayıcı hem PPC hem de SEO kampanyalarınızda kullanabileceğiniz bir araçtır. Bir reklam oluşturmadan önce anahtar kelimelerle ilgili en doğru verileri buradan elde edersiniz. Fakat doğru veriler elde etmek istiyorsanız daha önce reklam yayınlamış olmalısınız.
Google Ads hesabınız varsa veya sıfırdan bir tane oluşturmuş olmanız durumunda Anahtar Kelime Planlayıcı aracına eriştiğiniz zaman göreceğiniz ilk ekran size mevcut iki başlangıç noktası sunacaktır:
- Yeni anahtar kelimeler keşfedin
- Arama hacmi ve tahminleri alın

Anahtar Kelime Planlayıcı aracında bu yolları nasıl kullanacağınızı öğrenmeye başlamadan önce bilmeniz gereken bazı detaylar vardır. Bu seçeneklerin neler yaptığını, ne zaman kullanılmaları gerektiğini ve nasıl yararlı olduklarını bilmelisiniz.
Farklı görevler için hangi başlangıç noktasının seçilmesi gerektiğini öğrendikten sonra çok daha hızlı hareket edersiniz. Bunların SEO ve PPC için farklı kullanımlara sahip olduğunu bilmek de önemlidir.
- Yeni anahtar kelimeler keşfedin – Anahtar kelime fırsatlarını tanımlamak istediğinizde doğrudan “yeni anahtar kelimeler keşfedin” seçeneğine gidin. Çünkü burada yeni anahtar kelimeler bulabilirsiniz. Ayrıca potansiyel müşterilerinizin ve hedef kitlenizin kullandığı arama terimleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- Arama hacmi ve tahminleri alın – Diğer taraftan, keşfetmek istediğiniz bir anahtar kelime listeniz varsa arama hacmi ve tahminlerini alma seçeneğiyle başlamak isteyebilirsiniz. Burası yeni anahtar kelime fikirleriyle ilgili değildir. Seçtiğiniz anahtar kelimelerin tahmini tıklama ve gösterim hacmiyle ilişkilidir.
Google Ads’de bir PPC kampanyası (reklam kampanyası) başlatmayı veya oluşturmayı planlıyorsanız, Anahtar Kelime Planlayıcı aracını performansınızı planlamanıza ve tahmin etmenize yardımcı olacak bir araç olarak düşünmelisiniz.
Arama Hacmi ve Tahminleri Alın
Bir Google Ads kampanyası başlatmaya çalışırken tıklamadan maliyetlere kadar potansiyel etkiyi anlamak adına bilgi edinmek için “arama hacmi ve tahminleri alın” seçeneğini kullanmalısınız. Aşağıdaki adımları takip ederek Anahtar Kelime Planlayıcı aracını uygun şekilde kullanabilirsiniz.
Adım 1 – Tahminler almak için bir anahtar kelime listesine ihtiyacınız olacaktır. Bunu, araç aracılığıyla yeni anahtar kelimeler keşfettiğinizde veya mevcut bir listeyi kullandığınızda oluşturabilirsiniz. Elinizde liste olmadan tahminler alamazsınız.

Adım 2 – Şimdi girdiğiniz veya yüklediğiniz anahtar kelimelere ilişkin bir tahmine sahip olacaksınız. Burada hiçbir anahtar kelime fikri göremezsiniz. Bunun yerine kampanyanızın (ve anahtar kelimelerinizin) nasıl performans göstereceği hakkında fikir edebilirsiniz.
İlk olarak, bu öngörülerin bir kampanya olarak gruplandırıldığını göreceksiniz:

Bu veriler, kampanyanızın 30 günlük bir süre içinde alması gereken tahmini tıklama ve gösterim sayısını, öngörülen maliyeti ve önerilen günlük bütçeyi gösterir. Ayrıca, beklenen tıklama oranını, ortalama TBM’yi ve arama yapanların reklamınızı göreceği ortalama konumu da görürsünüz.
Araştırmanızı bir sonraki seviyeye taşımak ve ticari etkiyi anlamak için yalnızca beklenen dönüş oranınızı ve değerinizi girerek “dönüşüm metrikleri” ekleyebilirsiniz. Ardından, kampanyanızın beklenen performansı ve getirileri hakkında bir tahmin görürsünüz.

Bu veriler olmadan Google Ads kampanyasını başarıyla başlatmanız mümkündür. Ancak bunun kazançlı bir kampanya olmasını beklememelisiniz. Elinizde ücretsiz olarak erişebileceğiniz veriler varken kör kampanyalar başlatmanıza gerek yoktur.
Ayrıca tüm verileri anahtar kelime seviyesinde görme şansınız vardır.

Burada tıklama ve gösterim miktarlarının daha spesifik olduğunu görürsünüz? Bunun sebebi maksimum TBM değerinin 3 TL olmasıdır. Bunu 1 TL olarak değiştirdiğinizde verilerin çok daha farklı olduğunu görebilirsiniz.

Google Reklam Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Google Ads kullanırken aklınıza gelebilecek en önemli sorulardan birisi budur. Vereceğiniz reklamın fiyatının neye göre belirlendiğini merak ediyor olabilirsiniz. Doğruyu söylemek gerekirse bunun net bir cevabı yoktur. Çünkü Google reklam fiyatları çeşitli değişkenlere göre belirlenir.
PPC Rekabeti
Google Ads bir açık artırma teklif sistemi kullandığından her sektör benzersizdir. Bu nedenle rekabet düzeyi tıklama başına maliyetleri büyük ölçüde etkiler. Araba sigortası, finans veya tüketici kredisi gibi süper rekabetçi bir sektörde yer almanız durumunda tıklama başı maliyet oldukça yüksek olacaktır.
Bunu çok yeni veya daha az popüler bir sektörle karşılaştırmanız durumunda tıklama başına maliyetiniz çok daha düşük olacaktır. Daha az hacimli ve alıcı niyeti olan anahtar kelimeler, bir kullanıcıyı dönüştürmek için daha fazla tıklama gerektiğinden genellikle daha düşük maliyetli olurlar.

Konum Hedefleme
Dünyanın farklı bölgelerini hedeflemek, tıklamaların ve genel kampanyanın maliyeti üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilecektir. Fiyat konusunda ülkeleri farklı katmanlar olarak düşünebilirsiniz.
Dünyadaki en gelişmiş ülkeler genellikle “1. seviye” trafik olarak sınıflandırılırlar. Bu ülkeler, yüksek trafik kalitesi nedeniyle en yüksek TBM değerine sahiptirler. Değerleri Hindistan ve Brezilya gibi daha düşük ülkelerle karşılaştırdığınızda değerlerin daha düşük olduğunu görebilirsiniz.
TBM değerlerindeki bu değişikliklerin temel sebebi reklam verenlerin bu ülkelere diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok fazla değer vermemesidir. Ayrıca hedef yer seçerken dil gibi şeyler de önemli olabilecektir.
Örneğin, bir önceki örnekte yer alan saat anahtar kelimesi için “Almanya” konumundan veriler aşağıdaki şekildedir. Konum hedefleme yaptığınız zaman dil aynı kalsa bile maliyetin artış gösterdiğini görebilirsiniz.

Cihaz Hedefleme
Tıpkı yerler gibi hedeflenen cihazlar da Google Ads’de tıklama başına ödediğiniz fiyatta büyük bir rol oynar. Elde edeceğiniz trafiği mobil, tablet ve masaüstü olarak üç farklı trafik kategorisine bölün. Her cihazın kendi TBM’si olduğunu bilmelisiniz.
Genellikle, masaüstü trafik en yüksek TBM’ye sahiptir. Ancak sektöre bağlı olarak bazen mobil trafiğin daha pahalı olması söz konusu olabilir. Kampanyanız için farklı trafik türlerini denemek, biraz tasarruf edip edemeyeceğinizi görmenin en iyi yoludur.
Ağ Hedefleme
Google’ın reklamları göstermek için tek bir ağı yoktur. Google arama ve görüntülü reklam ağı olarak iki farklı ağa sahiptir. Google arama ağı, Google arama motorunda bir şey ararken görüntülenen reklamlardır. Google görüntülü reklam ağı ise reklamların farklı sitelerde gözükmesini sağlayan ağdır.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu farklı ağların farklı fiyatları vardır. Google’da reklam vermenin fiyatı bundan önemli ölçüde büyük ölçüde etkilenebilecektir. Kullanıcıların kalitesi çok yüksek olduğundan arama ağı genellikle görüntülü reklam ağından çok daha pahalıdır.
Kalite Puanı
Google reklamları için ne kadar ödeme yapacağınızı etkileyen son faktör kampanyanızın ve hesabınızın kalite puanıdır. Daha önce belirttiğim gibi kalite puanını reklam verenlere çok para kazandırabileceği gibi reklamların daha maliyetli olmasını sağlayacak bir faktördür.
İyi bir kalite puanı, bir reklamın ortalama tıklama başına maliyetini %50 oranında düşürebilecektir. Kötü bir kalite puanı bir tıklamanın maliyetini %400 oranında artırabilecektir. Google reklam maliyetini azaltmak istiyorsanız ilk odaklanmanız gereken nokta burasıdır.
Google Reklam Sırasını Nasıl Belirler?
Google, alakalı arama sonuçlarında hangi teklif sahibinin reklamının gösterileceğini belirlemek için bir algoritma kullanır. Google Ads bir tür açık artırma olsa bile en yüksek teklifi vereni en yüksek sırada gösterme eğiliminde değildir.
Bunun yerine Google, arama yapan bir kullanıcı için reklamın ne kadar iyi ve alakalı olduğunu hesaba katmaktadır. Buna ek olarak reklama tıklanma olasılığının ne kadar fazla olduğunu düşünmektedir. Teklifleri yüksek olan ve iyi arama sonuçları olarak kabul edilen reklamlar arama sayfalarında üst sıralara yerleştirilir.
- Teklif: Teklif, reklamınıza yapılan bir tıklama için ödemek istediğiniz fiyattır. Kullanıcıların ürününüz ile ilgilendiğini varsayarak söz konusu anahtar kelimeler için diğer sitelere karşı teklif verirsiniz. Örneğin, bir çiçekçi dükkanı “güller”, “ucuz buket” veya “düğün çiçekleri” terimleri için teklif verebilecektir.
- Kalite Puanı: Kalite puanı, Google’ın reklam anahtar kelimelerinize atadığı ve reklamınız ile alaka düzeyini yansıtan bir sayıdır. Arama sonuçları sayfasında gösterilebilmesi için reklamınızın arama sorgusuyla alakalı olması gerekir. Birisi “düğün çiçekleri” araması yaparsa, Google’ın bir güzellik salonu için reklam göstermesi mantıklı olmayacaktır.
- Açılış Sayfası Deneyimi: Birisi reklamınızı tıkladığında, gönderildiği açılış sayfasında reklamın kendisine ve aramada kullanılan anahtar kelimelere benzer içerik bulunmalıdır. Bir salonunuz varsa ve manikür reklamı yapıyorsanız, tüm hizmetlerinizi içeren bir sayfa yerine manikür hakkında daha fazla bilgi içeren bir sayfaya doğrudan bağlantı vermek istersiniz.
Google Ads, reklam konumunu belirlemek için bunları ve diğer bazı metrikleri kullanmaktadır. Bununla birlikte, algoritmasının sıklıkla değiştiğine dikkat edilmelidir. Değişmeyen tek şey, reklam konumunun teklif ve kalite puanına göre belirlenmesidir. Hangi reklamın arama sonuçlarının üstünde yer alacağını belirlemek için Google kalite puanınızı maksimum teklifiniz ile çarpar. Ortaya çıkan sayı ne kadar yüksek olursa sıralama o kadar yüksek olur.

Google’da Reklam Vermenin Avantajları Nelerdir?
Dünyanın en büyük reklamcılık platformu olan Google Ads, çeşitli avantajlara sahiptir. Etkili bir reklamcılık platformu olmasını sağlayan durum, reklamlarınızı görenlerin zaten bir satın alma veya ilgi alanı aşamasında olmaları ve dolayısıyla alakalı reklamları tıklama olasılıklarının daha yüksek olmasıdır.
Google Ads yalnızca bir kullanıcı reklamınızı tıkladığında ödeme yapmanıza olanak tanımaktadır. Bu nedenle maliyet açısından oldukça etkindir. Coğrafi hedefleme, işletmelerin tıklamaları konuma göre nitelendirmesine olanak sağlar ve işletmelerin yerel aramalarda daha fazla görünmesine yardımcı olur.
- Ürününüzü veya hizmetinizi arayan kişilere ulaşın: Google’da arama yapan kullanıcılar etkin bir şekilde bir şeyler aramaktadırlar. Diğer bir deyişle, kullanıcılar Google’da sunduğunuz ürün veya hizmetleri ararlar. Bu nedenle Google’da reklam vererek insanlara sizi aradıkları anda ulaşmayı başarabilirsiniz.
- Kullanıcıları konuma dayalı olarak nitelendirin: Google Ads, reklam verenlere coğrafi hedeflemeyi kullanarak reklamları yalnızca konumlarındaki kullanıcılara gösterilecek şekilde ayarlama fırsatı sunmaktadır. Bu kullanıcılara erişim açısından bir adım daha ileri gitmek anlamına gelmektedir.
- Uygun maliyetli çözüme sahip olun: Bir diğer cazip faktör yalnızca reklamınız işe yaradığında ödeme yapmanızdır. Google, tıklama başına ödeme (PPC) reklam modeli kullandığından, yalnızca biri teklif verdiğiniz anahtar kelimeyi arıyorsa ve reklamınızı tıklamak için yeterince ilgileniyorsa ödeme yaparsınız. Reklamınıza yapılan tıklama başına ne kadar ödeme yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.
- SEO oluştururken yüksek sıralama elde edin: Her işletme, sitelerinin ve sayfalarının Google’da üst sıralarda yer almasını ister. Ancak, SEO çok fazla zaman ve uzmanlık gerektiren uzun vadeli bir stratejidir. Google Ads, işletmelere, başka türlü bulunamayacakları anahtar kelimeler için arama sonuçlarının en üstünde yer alma fırsatı sunmaktadır.
- Sıcak satışlara ulaşın: Google Ads ile işletmeler, reklamların sitelerini son ziyaret eden kullanıcılara gösterilecek şekilde ayarlandığı yeniden pazarlama kampanyaları oluşturabilirler. Bu, işletmelerin sıcak satış fırsatlarına ulaşmalarını ve satışları kapatmalarını sağladığı için daha etkili reklamlar oluşturmalarına yardımcı olan bir durumdur.
Google Ads birçok avantaja sahiptir. Bu da onu her büyüklükteki işletme için değerli kılan durumdur. Google Ads ile reklam verenler, sunulan ürün veya hizmetleri ararken kullanıcılara ulaşmanın uygun maliyetli yollarını keşfetmiş olurlar.
İşletmelerin sıcak potansiyel müşterileri teşvik etmek için son site ziyaretçilerine yeniden pazarlama yapma fırsatı söz konusudur. Ayrıca, işletmelerin kitlelerini daha iyi anlamalarına ve daha iyi reklamlar oluşturmalarına yardımcı olabilecek kapsamlı veri ve analizler sunduğu unutulmamalıdır.
Bilinmesi Gereken Google Ads Terimleri
Google Ads kullanmayı planlıyorsanız belirli terimlere aşina olmanız gerekmektedir. Google Ads terimleri açısından öğrenmeniz gereken pek çok farklı terim olduğunu bilmelisiniz. Ancak öncelikle aşağıda yer alan terimlerle iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.
- Kampanya – Google Ads’taki reklam kampanyası reklam gruplarından oluşur. Kampanya bütçeye, belirli türe ve diğer farklı reklam ayarlarına sahiptir. Reklam verirken genellikle ilk ayarlanan şeydir.
- Reklam Grupları – Bir reklam grubu, aynı kampanya dahilindeki belirli bir hedef için anahtar kelime ve bütçe gibi detayların kümesidir.
- Kampanya Türü – Kampanya türünüz reklamlarınızın görünmesini istediğiniz yerdir. Arama ağı, görüntülü reklam ağı, her ikisi ve alışveriş reklamları gibi farklı kaynakları hedefleme şansınız vardır.
- Anahtar Kelime – Anahtar kelimeler, reklamlarınız için seçtiğiniz kelimeler veya kelime öbekleridir. Bunlar reklamınızın nerede ve ne zaman görüneceğini belirlemeye yardımcı olur.
- Kalite Puanı – Kalite puanı, reklam başlığınızın, açıklamanızın, anahtar kelimelerinizin ve hedef URL’nizin, reklamınızı gören potansiyel müşterilerinizin alaka düzeyine dayalı ölçümüdür.
- Gösterimler – Bir gösterim, reklamınızın kaç kez gösterildiğinin ölçümüdür.
- Reklam Sırası – Reklam sıralamanız, reklamınızın bir sayfada nerede görüneceğini belirlemek için kullanılan değerdir. Kalite puanınıza ve teklif tutarınıza bağlıdır.
- Mobil Reklam – Mobil reklamlar, mobil arama yapan kişilerin cihazlarında gördükleri reklamlardır.
- Reklam Uzantıları – Reklam uzantıları işletmeniz hakkında yerel adresiniz ve telefon numaranız gibi ek bilgilerdir.
- CTA – Bir CTA, kelimenin tam anlamıyla kullanıcıdan yapmasını istediğiniz işlemdir. Bunlar reklamlarınızda yer alan “satın al” ve “al” gibi işlem odaklı kelimelerdir.
- TO – Tıklama oranınız önemli bir metriktir. Reklamınızı gören kaç kişinin bağlantı hedefinize tıkladığını ölçer.
- TBM – TBM, Google Ads’teki en bilinen teklif türüdür. Bu, bir kullanıcı reklamınızı her tıkladığında ödeme yapmanız anlamına gelir.
- BGBM – Bin gösterim başına maliyet, reklamınızın kaç kez gösterildiğinde (gösterimler) dayanan bir teklif verme yöntemidir.
- CPV – Görüntülenme başına maliyet anlamına gelir. Bir başka ifadeyle bir videonun izlenme maliyetidir.
- CPA – CPA, eylem başına ödeme anlamına gelir. Belirlenen bir eylem için ödemenin yapıldığı teklif sistemidir.
- PLA – Ürün listeleme reklamları anlamına gelir. Google’ın arama sonuçlarında çıkan ürün listelemelerini kapsar.
- CR – Dönüşüm oranı anlamına gelir. Bir kampanyadan elde edilmiş olan dönüşüm miktarını yansıtan en önemli veridir.
- GDN – Google Görüntülü Reklam Ağı’nın kısaltılmış halidir. GDN, Google tarafından oluşturulan ve yayıncı sitelerin yer aldığı bir ağdır.
- YG – Yatırım getirisi, yaptığınız yatırımın size geri dönüşünü gösteren veridir.
- GTM – Google Etiket Yöneticisi için kullanılan kısaltmadır. Google tarafından reklam görüntülemek ve sitelerdeki ziyaretçi davranışını kaydetmek için kullanılan kodu merkezi olarak yöneten bir araçtır.
- Açılış Sayfası – Açılış sayfanız, sitenizde reklamınızdan trafik çektiğiniz sayfadır.
- Optimizasyon – Google Ads’teki optimizasyon, pazarlamanın başka yerlerindeki optimizasyon gibidir. Reklamınızda, hedefleriniz için daha yüksek sonuçlar elde etmenizi sağlayacak değişiklikler yapmak anlamına gelir.
- Bölünmüş Test – Bölünmüş test A/B ve çok değişkenli testleri içerir. Amaç, hedef sonuçlarınızı iyileştirmek için kontrollü bir pazarlama denemeleri yöntemidir.
Google Ads Sıkça Sorulan Sorular
1. Google Ads kullanmanın maliyeti nedir?
Birçok işletme sahibi online reklamcılık söz konusu olduğunda aynı algıya sahiptir. Çoğu kişi başlangıç yapmanın oldukça pahalı olduğunu düşünür. Bu genellikle böyle değildir. TBM kampanyalarında işletmeniz yalnızca potansiyel bir müşteri reklama tıkladığında ödeme yaparsınız.
2. Google Ads’ta ne kadar harcama yapılması gerekir?
Parasal açıdan bakıldığında aylık 1.000-1.500 TL gibi bir rakam harcandığında sonuç toplamak mümkündür. Anahtar kelimelerinizin ortalama maliyetine bağlı olarak günde 4-20 müşteri elde edebilirsiniz. Bu nedenle Google Ads kampanyalarını başlatırken işletmelerin küçük bütçeyle başlaması çok daha doğrudur.
3. Reklamlar nerede görünecek?
Google Ads reklamları hangi özellikleri dahil etmek istediğinize bağlı olarak çeşitli şekillerde gösterilirler. En yaygın olan metin reklamlar, bir Google arama sayfasının üstünde ve yanında gösterilir. Metin reklamlar, konumlar, özel web sayfalarına bağlantılar ve işletmenizin incelemeleri gibi şeyleri içerebilirler.
4. Kalite puanı nedir ve nasıl geliştirilebilir?
Google Ads kampanyanız üzerinde çalışırken kalite puanı en dikkat etmeniz gereken değer olacaktır. Kalite puanı, daha nitelikli bir müşteriye ulaşmanıza, tıklama başına maliyeti düşürmenize ve reklamın sıralamasını yükseltmenize yardımcı olur.
5. Açılış sayfası yüklenme süresi kalite puanını nasıl etkiler?
Google’a göre açılış sayfası deneyimi aşağıdakilere göre değerlendirilir:
- Sayfa içeriğinin alaka düzeyi ve kullanışlılığı
- Şeffaflık yoluyla sayfa içeriğinin güvenilirliği
- Mobil ve masaüstü üzerinden gezinti kolaylığı
- Hızlı site ve sayfa yükleme süresi
Bir açılış sayfası yavaş yükleniyorsa terk edilme olasılığı o kadar yüksek olur. Bu, Google’a açılış sayfasının kötü bir şekilde oluşturulduğuna yönelik bir sinyal bildirir. Bu da reklam sıralamasının olumsuz yönde etkilenmesi anlamına gelir.
Sonuç
Google’da reklam veren işletmeler çok düşük bir maliyetle (bazen reklam tıklaması başına 1 TL kadar düşük) hızlı bir şekilde olası satışlar oluşturma ve satışları artırma imkanına sahip olmaktadırlar. Onu bu kadar etkili kılan, reklamlarınızı, işletmenizin sunuğu ürün veya hizmetleri aktif olarak arayan kullanıcıların önüne çıkarmasıdır.
Sonuç olarak, kısa vadede yeni müşteriler elde etmenin uygun maliyetli bir yolunu arayan işletmeler Google Ads kullanmalıdırlar. Google Ads düşük maliyetli bir platform olsa bile kullanımı zor olabilmektedir. Kötü tasarlanmış reklam kampanyaları bazen pazarlama bütçesinin tükenmesine neden olabilecektir. Bu nedenle önerilen adımları takip etmek her zaman değerlidir.