Google Ads, ücretli reklamlar için en yanlış anlaşılan platformlardan biridir. Birçok işletme sahibi, ürünlerini ve hizmetlerini doğrudan onları arayan kişilere tanıtmak için benzersiz fırsatlara sahiptir. Buna rağmen işletme sahipleri ürünlerini ve hizmetlerini Facebook gibi sosyal medya sitelerinde sponsorlu yayınlarla tanıtma yoluna gitmektedirler.
Google, oldukça geniş kapsamlı reklam araçlarını ayağınıza kadar getirmektedir. Bununla birlikte dünyanın en büyük iki arama motorunun (Google ve YouTube) kullanıcılarına reklam yayınlama konusunda size çeşitli fırsatlar sunmaktadır.
Nitekim Google Ads karmaşık bir arayüze ve oldukça zorlayıcı olan bir öğrenme eğrisine sahiptir. Ne yaptığınızı tam olarak bilmiyorsanız çok geniş bir kitleyi hedefleyebilir ve herhangi bir kazanç elde etmeden para harcamak zorunda kalabilirsiniz.
Ancak herkesin bir yerden başlaması gerekmektedir. Kendi başınıza reklamları yönetmeyi istiyorsanız gerekli terminolojiyi öğrenerek ve neler yapabileceğinizi bilerek başlamak en iyisidir. İlk yapmanız gereken kullanabileceğiniz kampanyaları ve reklam türlerini öğrenmektedir. Bu şekilde platformun sizin için neler yapabileceğini tam olarak anlamış olacaksınız.
Hızlı Erişim Menüsü
Google Ads platformu neden kullanılmalıdır?
Google Ads diğer birçok ücretli reklam platformuyla benzer özelliklere sahiptir. Bununla birlikte şunları yapabilme fırsatına sahip olursunuz:
- Oldukça düşük miktarda esnek bütçeler belirleme.
- Tıklama başına ödeme (çoğu durumda) imkanı. Bu sayede yalnızca bir kullanıcı sitenizi ziyaret ettiğinde ücret ödersiniz.
- İstediğiniz zaman harcamaları açma ve kapatma.
- Kampanya performansı hakkında hızlı ve ölçülebilir geri bildirim alma.
- Belirli davranışlara, siteniz veya markanız ile daha önce nasıl etkileşimde bulunduklarına, demografik özelliklere, ilgi alanlarına ve diğer özelliklere göre belirli bir kitleyi hedef belirleme.
- Kampanyalar sayesinde muazzam bir ölçek elde edinme.
Ancak Google’ı Facebook gibi diğer platformlardan ayıran en önemli özellikle üç farklı şekilde tüketicilere ulaşabilme imkanı sunmasıdır. Bu yöntemlere kısaca arama ağı reklamları adı verilmektedir.
1. Arama Reklamları
Tüketiciler genellikle sosyal medyadan farklı olarak arama motorlarını belirli bir amacı göz önünde bulundurarak kullanırlar. Bu amaç yanıt aramak, sorunlara çözüm bulmak veya belirli ürün ve hizmetleri bulmak şeklinde açıklanabilir. Bu, Google’ı çeşitli işletmeler için güçlü bir pazarlama kanalı haline getirmektedir.
Belirli bir sorgunun ortalama aylık arama hacmine, tıklama başına ödeyeceğiniz tahmini maliyete ve Google’ın kolayca kullanıma sunabileceği diğer verilere dayanarak Google’da reklam verme durumunuzu gözden geçirebilirsiniz. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi doğrudan belirli bir sorgunun arama sonuçlarında tanıtan ve hatta hedeflemeleri belirli bir coğrafi alandaki kullanıcılara kadar daraltan arama ağı reklamları yayınlayabilirsiniz.
Bitkisel bazlı protein tozu sattığınızı varsayalım. Google’da her ay 200.000’den fazla kişi “protein tozu” araması yapmaktadır. Ancak “bitkisel protein tozu” veya “vegan protein tozu” için daha az arama yapılmaktadır. Google, markanızı bu ifadelerin her ikisinde de tanıtmak için teklif vermenize izin verecektir. Ancak daha belirgin arama terimi, ürününüz ile daha alakalı olduğu için daha iyi dönüşüm sağlayacaktır.
Küçük bir kutuda “Reklam” kelimesiyle işaretlenmiş arama sonuçlarında görüntülenen metin reklamlar veya ürün fotoğrafları, fiyatlar ve derecelendirmeler gibi önemli satın alma bilgilerini yansıtan Google Alışveriş reklamları oluşturabilirsiniz. Hem metin hem de Google Alışveriş reklamlarına ait örnekleri aşağıda görebilirsiniz.

2. Google Görüntülü Reklam Ağı
Google Görüntülü Reklam Ağı üzerinden ürün veya hizmetlerinizi potansiyel müşterilere tanıtmayı başarabilirsiniz. Görüntülü reklamcılık, Google’ın arama motoru sonuçlarının dışındaki kullanıcılara, kullanıcılar web ortamında gezerken, uygulamaları kullanırken veya video izlerken reklam sunmasını sağlamaktadır.
Birçok reklam veren görüntülü reklamcılık için Facebook’a başvurmaktadır. Ancak Google görüntülü reklamcılık için uygun seçeneklerden biridir. Google Görüntülü Reklam Ağı, dünyadaki tüm internet kullanıcılarının %90’ına ulaşmaktadır. Bu durum 2 milyondan fazla sitede ve 650.000’den fazla uygulamada reklam alanı elde etmek anlamına gelmektedir.

3. YouTube Reklamları
Google Ads platformu, Google’ın sahip olduğu YouTube’da reklam vermenize olanak tanımaktadır. Teknik olarak YouTube, Google Görüntülü Reklam Ağı’na bağlı bir sitedir. Ancak kendi başına değerlendirildiği zaman Google ve Facebook’tan sonra en çok ziyaret edilen üçüncü sitedir. Kullanıcılar günde bir milyar saatten fazla YouTube videosu izlemektedir. Bu, potansiyel müşterilere ulaşmak için eşsiz bir fırsat anlamına gelmektedir.
YouTube videolarından önce oynatılan veya gösterilen reklamları muhtemelen biliyor olmalısınız. Ancak YouTube’ta banner ve yer paylaşımlı reklam seçenekleri de vardır. Bunları en iyi şekilde değerlendirmek için uygulanacak olan kampanya kapsamında doğru kararlar vermek gerekmektedir.
Gördüğünüz gibi Google çeşitli reklam türleri sunmaktadır. Ancak metin, resim veya video reklamları arasında seçim yapmadan önce, reklamlarınızın nerede gösterileceğini ve bunları kimlerin göreceğini anlamanız gerekmektedir.

Google Ads açık artırması nasıl işleyiş göstermektedir?
Google Ads aracılığıyla sunulan kampanya türlerinin çoğu bir açık artırma sisteminden geçmektedir. Reklam verenler, tıklamalara teklif vererek (genellikle) arama motoru sonuç sayfalarında bir konum veya “sıralama” için rekabet etmektedirler.
Teklif ettiğiniz tutar ve anahtar kelimelerinizi nasıl ayarladığınız hangi konumda yer alacağınızı belirleyen en önemli kriterlerdir. Ancak, en yüksek teklif veren mutlaka en yüksek puanı kazanmaz. Alaka düzeyi de belirleyici bir faktördür.
Google, kullanıcılarıyla yararlı ve alakalı reklamlar göstermek istemektedir. Siz de işletmenizi veya sattığınız ürünle ilgili terimleri arayan alakalı kullanıcılara reklam vermek istersiniz. Bu nedenle Google, satın aldığınız anahtar kelimelerle reklam kopyasının ve reklam biçiminin alaka düzeyi, ziyaretçilere gönderdiğiniz web sayfası vb. gibi çeşitli faktörlere dayalı bir reklam sıralaması atamaktadır.
Bir reklam veren olarak işletmenizin satın aldığınız terimlerle ve reklam mesajınız bu terimleri ve gönderdiğiniz sayfayı arayan kullanıcılar için ne kadar alakalı olursa reklamlar üzerinden trafik elde etme girişimi sizin için bir o kadar ucuz olacaktır.
Google Ads dünyasına adım atmadan veya platformda pazarlamanızı yönetmek için profesyonel bir biçimde biriyle çalışmadan önce anlamanız gereken bazı temel kavramlar ve kampanya türleri bulunmaktadır. Bunları en iyi şekilde öğrenerek Google Ads platformundan ekstra verimlilik elde etmeniz mümkün olacaktır.
Ücretli pazarlama ve Google Ads terimleri
Google Ads’ın da bir parçası olduğu ücretli pazarlama kendi terimlerine sahiptir. Emin olmadığınız bir terimle karşılaşırsanız aşağıdakileri kontrol etmeyi düşünebilirsiniz. Burada Google Ads ve diğer platformları kullanırken karşılaşabileceğiniz birçok terim yer almaktadır:
Ücretli pazarlama terimleri
- Gösterimler: Bir reklamın görüntülenme sayısıdır.
- Maliyet: Bir kampanyanın ücretli reklamcılık için harcadığı para miktarıdır.
- Tıklamalar: Reklamın bir kullanıcı tarafından kaç kez tıklandığını gösterir.
- Dönüşüm: İzlediğiniz belirli hedefi (satış, yüksek değerli sayfanın görünümü, e-posta kaydı vb.) açıklayan terimdir.
- BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet): Reklam alıcısının, reklamının 1.000 kez görüntülenmesi durumunda ödeyeceği maliyet.
- TBM (Tıklama Başına Maliyet): Reklam alıcısı için reklama tıklanması durumunda ödenecek tıklama başına maliyettir. TBM, rekabete, sektöre ve kitlenin alaka düzeyine bağlı olarak düşük veya yüksek olabilecektir.
- Dönüşüm başına maliyet: Reklam alıcısının satın alma, sipariş, edinilen müşteri veya belirlenen başka bir dönüşüm hedefi başına maliyetidir.
- TO (Tıklama Oranı): Aldığı toplam gösterim sayısına göre reklamınızı tıklayan kullanıcıların yüzdesidir. Tıklama oranınız, Google’ın arama açık artırmalarında alaka düzeyinin en önemli işaretlerinden biridir.
- Dönüşüm oranı: Dönüşümlerinin sayısının tıklama sayısına bölümüyle elde edilen yüzdelik ifadesidir.
- Bütçe: Bir reklam kampanyasına ayrılan toplam para miktarı.
- Gelir: Bir reklam tarafından oluşturulan TL cinsinden toplam değer.
- Kar: Bir reklamın, reklam maliyetleri ve ürünlerin maliyeti gibi masrafları çıkardıktan sonra yarattığı toplam değer.
- ROAS (Reklam harcamalarından elde edilen gelir): Bir reklamdan elde edilen gelirin, reklamın getirisinin göstermek için reklam maliyetine bölünmesiyle elde edilir.
- AOV (Ortalama sipariş değeri): Bir müşterinin bir sitede harcadığı ortalama TL tutarı. AOV, toplam gelirlerin sipariş sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
- CLV (Müşteri yaşam boyu değeri): Gelecekteki satın alma işlemleri de dahil olmak üzere bir şirketle ilişkilerinin tamamı için tek bir müşterinin ortaya konan tahmini toplam değeridir.
Google Ads terimleri
- Kampanya: Bir kampanya, bir veya daha fazla reklam grubu için trafik veya dönüşüm gibi tek bir reklam hedefi içermektedir. Bütçeleme kampanya düzeyinde yapılmaktadır. Bir kampanyadaki belirli şeylerin farklı performans göstermesini beklerseniz, bunun ayrı bir kampanya için iyi bir gösterge olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
- Reklam grubu: Bir reklam grubu, bir veya daha fazla reklamı ve hedeflemeyi içerir. İyi bir reklam grubu kurulumunda, hedeflemeniz ile doğrudan eşleşen benzersiz bir reklam iletileri kümesi bulunur.
- Reklam: Kullanıcıların göreceği reklam (metin, resim, video vb.)
- Anahtar kelime: Bir kullanıcının arama motoruna girdiği kelime öbeği veya kelimeler.
- Anahtar kelime eşleme türü: Anahtar kelime eşleme türü, bir reklamı tetiklemek için seçilen anahtar kelimelerin (eş anlamlılar, alakalı aramalar vb.) ne kadar geniş veya tam olması gerektiğini kontrol etmeyi içermektedir.
- Negatif anahtar kelimeler: Oluşturduğunuz reklamın belirli bir kelime veya kelime öbeği tarafından tetiklenmesini önlemek istiyorsanız, reklamınızı negatif anahtar kelimeler listesine ekleyebilirsiniz. Bu, benzer ancak alakasız anahtar kelimeleri (örneğin, Apple markası için “elma sirkesi”) hariç tutmanıza yardımcı olacaktır.
- Kalite puanı: Bir reklamın hedeflenen arama terimi veya kitle ile alaka düzeyidir. Genel olarak, kalite puanı ne kadar yüksek olursa tıklama başına maliyet o kadar düşük ve reklam konumu bir o kadar iyi olacaktır.
Google Ads platformunda 14 farklı kampanya türü
1. Markalı arama

- Hedef: Markanızı adıyla aktif olarak arayan kullanıcıları yakalamak.
- Kitleyle alaka düzeyi: Yüksek. Çünkü sizi arıyorlar.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük. 0.25 – 3.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Yüksek. Bu araştırmacılar özellikle markanızı aramaktadırlar.
- KPI durumu: Karlılık, sipariş sayısı.
- Ölçeklenme durumu: Bu, markanızın ne kadar kurulu olduğuna bağlı olacaktır. Ayrıca, marka bilinirliğini artıran diğer pazarlama çabalatı tarafından yönlendirilebilecek kaç kullanıcının sizi aradığına bağlı olacaktır.
- Öneri: Tüm işletmeler, büyüklükleri ve sektörleri ne olursa olsun, belirli markaları için arama amacı olduğunda satış yapacaklardır. Kaynaklar izin veriyorsa bu kampanyaya öncelik verilmelidir.
- Uygulama kolaylığı: Arama motoru pazarlamasına aşina değilseniz, bu tür bir kampanyayı uygulamak zor olabilir. Ajans veya şirket içi kaynaklar gerekebilir. Bununla birlikte, markalı aramaları yönetmek yoğun emek gerektirmez. Bu nedenle bunu öncelik haline getirmelisiniz.
Markalı anahtar kelimeler, bir markanın veya ürünün tam adlarını içerir. Örneğin, “Apple telefonu” veya “iPhone” Apple için markalı anahtar kelimelerdir.
Özellikle siteniz zaten arama sonuçlarının üstünde organik olarak görünüyorsa kendi markanıza teklif vermeyi düşünmeyebilirsiniz. Ancak belirli bilgileri tanıtmanıza (Google’ın reklam uzantılarını kullanarak) ve tam olarak kullanıcıların istediğiniz yere yönlendirmenize izin verirse bunu kullanabilirsiniz. Ayrıca sizi adınıza veya diğer markalı anahtar kelimelere teklif verebilecek rakiplerden de koruyan bir yöntemdir.
URL’niz ve reklamlarınız sizi arayan kullanıcılar için son derece alakalı olacağından, markalı arama TBM’leri genellikle diğer tüm arama kampanyalarından daha düşük olacaktır. Aynı zamanda, reklamınızın benzer ancak alakasız anahtar kelimeler için gösterilmesine karşı dikkatli olmanız gerekmektedir.
Apple için iPhone reklamları örneğinde, “elma toplama” veya “elma sirkesi” gibi anahtar kelimeleri hariç tutabilirsiniz. Bununla birlikte “Apple iPhone’umu nasıl güncelleyebilirim” ve uygun anahtar kelime eşleme türlerini ve negatif anahtar kelimeleri kullanarak hedeflemenizi daraltabilirsiniz.
Markalı arama satışları için tepe nokta aslında kaç kişinin sizi aradığına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden, markalı arama kampanyaları marka bilinirliği kampanyalarını tamamlayıcı bir şekilde kullanılabilecektir. Örneğin, bir viral Facebook videosu marka adınız için daha fazla aramaya dönüşebilme potansiyeline sahiptir.
2. Markasız arama (genel)

- Hedef: Ürünlerinizi satın alabilecek ancak markanıza aşina olmayan kişilere reklam vererek nitelikli trafik üzerinden yeni müşteriler oluşturmak.
- Kitle alaka düzeyi: Düşük – orta.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Orta – yüksek. 1.00 – 20.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Orta. Rekabete, ürüne ve pazara uygunluğa bağlı olarak değişir.
- KPI durumu: Yeni müşteri kazanımı, gelir, trafik, sipariş sayısı.
- Ölçeklenme durumu: Kullanıcılardan gelen arama hacmine ve terimlerin türüne bağlı olarak potansiyel olarak büyüktür.
- Öneri: Herkes için uygundur. Ancak bu listedeki daha karlı kampanyalardan önce bu yönteme öncelik vermeyi düşünmeyin. Bununla birlikte, artan gelir düzeyi ve yeni müşteri kazanımı isteyen markalar için genel markasız arama en öncelikli konu olmalıdır.
- Uygulama kolaylığı: Tüm arama kampanyası türlerinde olduğu gibi bu zor olabilir. Bu kampanyalar, reklam ögesi ve açılış sayfalarınızı yönetmek ve test etmek için çok sayıda insan kaynağının yanı sıra sonuç elde etmek için çok para gerektirir. Bu kampanyaların doğru bir şekilde yönetilmesini sağlamak için yardım almak en iyi fikirdir.
Adından da anlaşılabileceği gibi markalı olmayan arama kampanyaları, markanızı veya ürünlerinizin adını içermeyen anahtar kelime öbeklerini hedefler. Bu nedenle, özellikle daha genel anahtar kelimeler için (örneğin: “yastık satın al” veya “İstanbul şehir merkezindeki organik kaz tüyü yastığı”) kullanıcılarla alaka düzeyiniz daha düşük olduğu için maliyetleriniz muhtemelen daha yüksek olacaktır.
Bu kampanyanın amacı, sitenize mümkün olduğunca verimli bir şekilde yeni ziyaretçiler ve yeni müşteriler kazandırmaktır. Ancak bu kampanyalar, reklam verenler için pozitif bir ROAS’a ve büyük miktarda potansiyel ölçeğe sahip olabilecektir. Sadece bir müşterinin gerçek değerinin ilk satın alma işlemi değil yaşam süresi boyunca markanızdan satın alma gerçekleştirmesi olduğunu unutmayın.
3. Markasız arama (niş)

- Hedef: Niş ürünleriniz ile eşleşen niş kitlelerden yeni müşteriler edinmek.
- Kitle alaka düzeyi: Orta – yüksek. Kitle ne kadar niş olursa ve ürününüz bu nişe ne kadar iyi hitap ederse kitleniz ile o kadar alakalı olursunuz.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Orta – yüksek. 1.00 – 20.00 TL aralığı. Diğer reklam verenlerin rekabet durumuna ve değerlerine bağlı olarak değişir.
- ROAS beklentileri: Orta. Rekabete, ürüne ve pazara uygunluğa bağlı olarak değişir.
- KPI durumu: Yeni müşteri kazanımı, gelir, trafik, sipariş sayısı.
- Ölçeklenme durumu: Bu, özellikle niş değiştiricileri olmayan daha geniş markasız aramalarla karşılaştırıldığında doğal olarak daha küçük kitlelere hitap etmek anlamına gelecektir.
- Öneri: Niş bir ürüne sahip olan veya “vegan deodorant” gibi markasız bir ürün kategorisinde niş bir pazar hedefleyen markalar tarafından kullanılmalıdır.
- Uygulama kolaylığı: Diğer arama kampanyalarına benzer şekilde, bu kampanya türünün yönetimi kolay değildir. Oluşturulması ve sürdürülmesi için uygun kaynaklar gereklidir. Anahtar kelime eşleme türlerini ve arama kampanyalarını, reklamları ve açılış sayfalarını oluşturma ve optimize etme konusunda bilgi sahibi değilseniz bir uzmanla çalışmanız gerekecektir.
Niş markalı olmayan arama kampanyaları, genel markalı olmayan kampanyalardan daha az rekabet düzeyine sahiptir. Bunun sebebi, daha spesifik olmalarıdır. Sonuç olarak, ürünleriniz aramayı yapan kişinin niyetiyle eşleşiyorsa arayanın niyetiyle daha alakalı hale gelmiş olur.
İşletmeniz ve ürünleriniz niş pazarlamaya uygunsa, bu kampanya türü keşfetmeye değerdir. Niş pazarlama, Google Ads bağlamının dışında bile markalara trafik sağlamak için potansiyel olarak olumlu bir yatırım getirisi sağlar. Çünkü tanımlanması ve odaklanması daha kolay olan belirli bir kitle sunar.
Niş markasız arama genellikle markalı olmayan genel arama ile birleştirilir. Ancak, yukarıda verilen nedenlerden dolayı, bu trafiği kendi kampanyasında bölümlere ayırmak ve ayrı ayrı tartışmak mantıklıdır.
Üçüncü taraf ürünleri satıyorsanız, bu kampanya türünü, kendileriyle ilişkili markalı anahtar kelimelere teklif vererek de uygulayabilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri satın alırken, doğrudan bu ürünlerin görünür olduğu bir açılış sayfasına bağladığınız sürece reklam ögesi içerisinde bu marka adlarını bile kullanabilirsiniz.
4. Rakip araması

- Hedef: Rakiplerinizi arayan müşterilerin önüne markanızı çıkararak ürününüzü bilmeyen yeni müşteriler edinmek.
- Kitle alaka düzeyi: Düşük. Kullanıcılar markanızı değil belirli bir rakibi arıyorlar.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Orta – yüksek. 1.00 – 20.00 TL aralığı. Diğer reklam verenlerin rekabet durumuna ve değerlerine bağlı olarak değişir.
- ROAS beklentileri: Orta. Rekabete, ürüne ve pazara uygunluğa bağlı olarak değişir.
- KPI durumu: Trafik, yeni müşteriler, sipariş sayısı, yatırım getirisi.
- Ölçeklenme durumu: Bu, rakip markanın ne kadar büyük olduğuna, kaç kullanıcının aradığına ve onlar için farkındalık yaratan diğer kamğanya çabalarına bağlı olacaktır.
- Öneri: Zaten karlı kampanyalar yürüten ve yeni müşteri edinme ile ilgilenen satıcılar. Ayrıca, yaşam boyu müşteri değeri yüksek olan veya farklı müşteri edinme kampanyalarını aktif olarak test edilen satıcılar tarafından kullanılması gerekir.
- Uygulama kolaylığı: Tüm arama kampanyalarında olduğu gibi bunu yapmak kolay değildir. Maliyet açısından çok pahalı olabilir. Bu tür bir kampanyayı yönetmeye adanmış kaynaklar ayırmanız gerekmektedir.
Bir rakip arama kampanyası temelde bir markalı arama kampanyasıdır. Kendi markanızın adı ve ürünleri için teklif vermek yerine, rakiplerinizin markalı anahtar kelimelerini aramak için teklif verirsiniz.
Tam anlamıyla en büyük rakibinizin olan isimlerin anahtar kelimelerden gelen trafiği çalmak akıllıca bir stratejidir. Ancak bu nispeten pahalı olabilecek bir girişimdir. Çünkü bu durumda rakip bir marka olarak, arama yapanların görmek istedikleri en alakalı şey siz olmazsınız.
Genel olarak bu strateji, nispeten daha yüksek bir ortalama sipariş değerine veya yaşam boyu değere sahip müşteriler edinmek isteyen markalar tarafından kullanılır. Aksi durumda bu stratejiden çok az başarı elde etmeniz söz konusu olacaktır.
Bir marka kendi trafiğini satın almıyorsa veya müşterileri arasında çok fazla marka sadakati yoksa bunu değerlendirebilirsiniz. Ürününüz eşit veya daha iyi bir alternatif ise bu arama kampanyası sizi için çok kazançlı olabilir.
Diğer taraftan, rakiplerinizin markalı anahtar kelimelerini satın alırken reklamlarda dinamik anahtar kelime eklemeyi kullanmamalısınız. Benzer şekilde ürünlerini trafiği yönlendirdiğiniz sayfada satmak gibi bir girişiminizin olmayacaksa adlarını reklamlarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız.
5. Google Alışveriş araması (markalı)

- Hedef: Markalı anahtar kelimelerinizi kullanarak ürünleriniz veya ürün kategorileriniz için özel olarak alışveriş yapan aramaları yakalamak.
- Kitle alaka düzeyi: Yüksek. Sizi arıyorlar.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük. 0.25 – 3.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Yüksek. Sizi arıyorlar.
- KPI durumu: ROAS, sipariş sayısı.
- Ölçeklenme durumu: Bu, kaç kullanıcının markanızı ve markalı ürünlerinizi aradığına bağlı olarak değişir.
- Öneri: Zaten marka bilinirliğe yatırım yapmış fiziksel ürünler satan şirketler tarafından kullanılmalıdır. Ayrıca bu tür kampanyalar oluşturmak için Google Ads’te kendini rahat hissedecek markalar tarafından kullanılabilir.
- Uygulama kolaylığı: Alışveriş kampanyalarının oluşturulması genellikle arama kampanyalarından çok daha kolaydır. Google’ın veri çekebileceği bir ürün feed’i oluşturmak için bir şeyler ayarlayabilirsiniz. Markalı ve markalı olmayan trafik için ayrı ayrı kampanyalar oluşturmanız, negatif anahtar kelimeler uygulamanız ve çeşitli anahtar kelimelere öncelik vermeniz önemlidir.
Google Alışveriş kampanyaları genellikle alışveriş yapan kullanıcılar için mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunar. Bir kullanıcı özellikle bir ürünü arar ve Google’ın alakalı olduğunu düşündüğü ögelerin resimleri, fiyatları ve incelemeleri ona gösterilir. Alışveriş yapan kullanıcılar reklamı tıklarsa, doğrudan o ürün sayfasına giderler. Bu nedenle, bir e-ticaret işletmesi olarak yeni müşteri kazanımı açısından bu kampanya, denenecek kampanyalar listenizin en başında yer alır.
Özel olarak markanızı arayan kullanıcıların dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle markalı Google Alışveriş kampanyalarını ayrı bir kampanya olarak ayırmanız gerekir. Bu kaynak sayesinde trafiği en üst düzeye çıkarabilir ve daha etkin bir şekilde bütçeleme yapabilirsiniz. Aksi taktirde, Google Alışveriş kampanyaları varsayılan olarak hem markalı hem de markasız trafiği içerecektir.
Bölümlere ayrılmış bir kampanya stratejisi olmadan her zaman markalı trafikten daha fazla markasız trafik olacaktır. Bütçenizin büyük çoğunluğu dönüşüm sağlama olasılığı daha düşük olan markasız terimler için harcanır. Bu nedenle markalı trafiği kendi Google Alışveriş kampanyanızın bir parçası haline getirmelisiniz.
6. Google Alışveriş araması (markasız)

- Hedef: Özellikle sattığınız ürün türlerini arayan, ancak markalı ürünlerinizi adlarına göre aramayan kullanıcıları yakalamak.
- Kitle alaka düzeyi: Düşük – orta. Her zaman ürünlerinizi değil, ürün kategorilerinizi de ararlar.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük. 0.25 – 20.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Orta.
- KPI durumu: Yeni müşteri kazanımı, gelir, trafik.
- Ölçeklenme durumu: Genel olarak yüksektir. Ancak kaç müşterinin ürünlerinizi ve ürün kategorilerinizi aradığına bağlı olarak değişecektir.
- Öneri: Fiziksel ürün satan çoğu şirket için önerilir. Ancak, belirli yeni müşteri, büyüme veya en üst düzey gelir hedefleriniz olmadığı sürece bu tür kampanyalara daha karlı kampanya türlerine göre öncelik verilmesine gerek yoktur.
- Uygulama kolaylığı: Markalı ve markasız trafiği ayırmak biraz zaman ve ince ayar gerektirir. Ancak bir kez yapıldıktan sonra ayrı markasız alışveriş kampanyalarına sahip olabilir. Her biri için belirli bütçe ayırabilirsiniz.
Bu kampanya markalı Google Alışveriş kampanyasına benzer. Markasız Google Alışveriş için ayrı bir kampanya oluşturabilirsiniz. Markasız alışveriş kampanyaları, markasız arama kampanyaları gibi işleyiş göstermektedir. Bütçeniz varsa e-ticaret işletmeleri tarafından denenmesi gereken mantıklı bir şeydir. Markalı ürününüz yoksa normal bir alışveriş kampanyası esasen %100 markasız bir kampanya olacaktır.
7. Yeniden hedefleme (metin, banner, video)

- Hedef: Özellikle sitenizi daha önce ziyaret etmiş, belirli bir kategori sayfasına göz atan, alışveriş sepetlerine ürün ekleyen veya zaten bir satın alma işlemi gerçekleştirmiş potansiyel alıcılara reklam vermek.
- Kitle alaka düzeyi: Yüksek. En azından sitenizi zaten ziyaret etmiş durumdadırlar.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük. 0.25 – 20.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Yüksek.
- KPI durumu: ROAS, siparişler.
- Ölçeklenme durumu: Site trafiğine veya hedeflediğiniz davranışla ilgilenen kitlenin boyutuna bağlı olacaktır.
- Öneri: Tüm işletmeler tarafından kullanılabilir. Özellikle de sitelerine trafik çekmesine rağmen yeniden hedefleme yapmayanlar için önerilir.
- Uygulama kolaylığı: Negatif kitleler oluşturma, reklam yükleme ve Google Ads’te hedefleme yapma konularında bilgi sahibiyseniz bu tür bir kampanya oluşturmak çok zor değildir. Ancak, yeniden hedeflemenin amacı geçmiş ziyaretçileri müşterilere dönüştürmek için kullanabileceğiniz kazançlı bir mekanizma oluşturmak olduğundan, kaynakları korumak için kaynak ayırmanız gerekecektir. Ayrıca, video reklamlar için YouTube yeniden hedeflemesini kullanmak istiyorsanız, YouTube’a yüklenen video ögeleri içeren bir kanala ihtiyacınız olacaktır.
Trafik almak, ziyaretçileri müşterilere dönüştürmenin ilk adımı olsa bile çoğu ziyaretçinin hemen bir satın alma veya herhangi bir bilgi sağlama olasılığı düşüktür. %2’lik bir müşteri dönüşümü oranı çoğu sektör standardına göre iyidir. Ancak yine de bu trafiğin %98’inin en azından ilk ziyarette satın alım yapmayacağı anlamına gelen bir durumdur.
Yeniden hedefleme, bu ziyaretçileri farklı, daha özel mesajlaşma yoluyla sitenize geri getirmek için genellikle daha düşük bir maliyetle site dışına ulaşmaya devam etmenizi sağlayan bir stratejidir. Yeniden hedefleme, ilk kez gelen ziyaretçiyi geri gelen ziyaretçilere ve daha sonra ilk kez gelen alıcılara dönüştürmenize yardımcı olan güçlü bir özelliktir.
Ayrıca, mevcut müşterilere reklam vererek tekrar satın alımlar oluşturmak için de kullanılabilir. Örneğin, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için video reklamlarla YouTube’ta yeniden hedefleme yapabilirsiniz. Bu, daha güçlü bir ikinci izlenim yaratır ve mevcut bir stratejiye dahil edildiğinde çok güçlü bir seçenek olabilir.
Diğer görüntülü reklam kampanyası türlerinden farklı olarak hangi sitede göründüğüne bakılmaksızın markanızı tanıyacak belirli kullanıcıları hedeflediğiniz için reklamlarınızın görüldüğü ve görüntülendiği yerin önemi daha az olacaktır.
Bununla birlikte, yeniden hedefleme çabalarınızı en üst düzeye çıkarmak için sitenizi daha yeni ziyaret etmiş ve ürün sayfalarınızı araştırmış kişileri hedefleme için bölümleme yapabileceksiniz. Son 30 gün içinde sitenize gelen tüm kullanıcıları hedeflemek, satın alma niyeti olmayan alıcılara ulaşmanıza neden olabilir.
Markasız aramalarda dikkate alınacak çok çeşitli arama terimlerinin nasıl olabileceğine benzer şekilde kullanıcıyı düşünmeniz gerekmektedir. Örneğin, son 24 saat içerisinde sitenizi ziyaret etmiş ama alışveriş sepetini terk etmiş bir kullanıcı ile sitenizin ana sayfasını 40 gün önce ziyaret etmiş bir kullanıcı arasında fark olacağını bilmelisiniz.
8. Görüntülü reklamlar (ilgi alanları ve konular)

- Hedef: Google Görüntülü Reklam Ağı’ndaki belirli bir konu veya ilgi alanı kategorisiyle ilgili sitelerde reklam vererek ürün veya hizmetinizle ilgili bilinirliği artırmak.
- Kitle alaka düzeyi: Bu, hedeflediğiniz ilgi alanlarına ve konu temalarına ve bunların ürününüz/mesajınız ile ne kadar alakalı olduğuna bağlı olarak değişecektir.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük. 0.25 – 20.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Düşük.
- KPI durumu: Gösterimler, tıklamalar, genel marka bilinirliği, mikro dönüşümler, sipariş sayısı.
- Ölçeklenme durumu: Genel olarak yüksektir. Ancak hedeflediğiniz kategorilere ve Google Görüntülü Reklam Ağı’ndaki bu ölçütlere uyan site veya kullanıcı sayısına bağlıdır.
- Öneri: Bilinirliği artırmak için ürünlerini/hizmetlerini belirli bir kullanıcı grubunun önüne çıkarmak isteyen markalar için idealdir. Benzer şekilde hedef demografik özellikler ve pazarlar için mükemmeli bir konu/ilgi alanı bulan markalar için tavsiye edilir.
- Uygulama kolaylığı: Görüntülü reklam kampanyası oluşturmak nispeten kolaydır. Ancak etkinliğini gerçekten optimize etmek için belirli anahtar kelimeleri ve yerleşimleri (negatif anahtar kelimeler ve negatif yerleşimler kullanarak) hariç tutmanız gerekir.
Görüntülü reklamcılık, kullanıcılar web ortamında gezerken, uygulamaları kullanırken veya video izlerken görünen metin, resim ve video banner yoluyla arama motoru sonuçlarının dışındaki kişilere ulaşma fırsatı sunmaktadır. Burada birkaç hedefleme seçeneğiniz vardır. En geniş olanı otomobiller, araçlar, ev ve bahçe ürünleri gibi her yerde değişkenlik gösteren konulara ve ilgi alanlarına dayalı olacaktır.
Konuya dayalı hedefleme ile reklamınız Görüntülü Reklam Ağı’ndaki o kategoriye ait sitelerin herhangi birinde sunulur. İlgi alanına dayalı hedeflemeyle, reklamlarınız Görüntülü Reklam Ağı’ndaki siteleri kullanarak bu konuları araştırmaya yeni başlayan kullanıcılara gösterilecektir. Facebook’ta bu tür görüntülü reklam kampanyaları kullanmak istiyorsanız Google’dakine eş değer bir bütçeyle yola çıkmayı düşünmelisiniz.
9. Görüntülü reklamlar (bağlamsal)

- Hedef: Reklamları Görüntülü Reklam Ağı’ndaki bir anahtar kelime grubuna dayalı belirli bir tema içeren web sayfalarında göstererek ürün veya hizmetiniz ile ilgili bilinirliği ve satışları artırmak için potansiyelden yararlanmak.
- Kitle alaka düzeyi: Bu, hedeflediğiniz ilgi alanlarına ve konu temalarına ve bunların ürününüz/mesajınız ile ne kadar alakalı olduğuna bağlı olarak değişecektir.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük. 0.25 – 20.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Düşük.
- KPI durumu: Gösterimler, tıklamalar, genel marka bilinirliği, mikro dönüşümler, sipariş sayısı.
- Ölçeklenme durumu: Genel olarak yüksektir. Ancak hedeflediğiniz içerik anahtar kelimelerine ve Google Görüntülü Reklam Ağı’ndaki bu anahtar kelimeler için kullanılabilir içerik miktarına bağlıdır.
- Öneri: Çoğu marka, markanızı ilgilendiren belirli ürünleri veya konuları araştırırken ürününüzü kullanıcıların önüne çıkarabilirsiniz. Bunun test edilen ilk üst dönüşüm hunisi kampanyalarından biri olması bu nedenle önemlidir. Ancak bu tür kampanyalar önce diğer yüksek niyetli kampanyalarda başarı bulamayanlar için ideal değildir.
- Uygulama kolaylığı: Genel olarak, içeriğe dayalı birkaç anahtar kelimeyi nasıl gruplandırmayı başaracağınızı bilmeniz gerekir. Google üzerinden bir reklam ayarlama konusunda bilgi sahibi olduğunuzda bu kampanyayı yayınlamaya başlayabilirsiniz. Kurulumu otomatik hale getirecek uygulamalar olmasa bile arama ağı reklamları kadar zor değildir.
İçeriğe dayalı görüntüleme, oluşturduğunuz reklamları hedeflediğiniz belirli anahtar kelimeleri içeren içerikleri barındıran web sayfalarında sunmanızı sağlar. Böylece onları daha ayrıntılı hale getirmiş olursunuz. Bu kampanya türünü, belirli markalı anahtar kelimeler veya işletmeniz ile alakalı anahtar kelimeler içeren içeriği hedeflemek için kullanabilirsiniz.
Bir kullanıcı internet ortamında zamanının büyük bir kısmını Google’da arama yapmakla değil, içerik tüketmekle ve içerikle ilgilenmekle geçirir. Bu nedenle, ürün veya hizmetiniz ile alakalı içerikle etkileşime girdiklerinde kullanıcıların önüne geçmek, artışı test etmek ve ölçmek için her zaman potansiyel olarak uygulanabilir bir yaklaşımdır.
Her ne kadar daya yüksek niyetli arama kampanyalarına göre bir öncelik olmasa bile reklamları (resim, metin, video vb.) tıklama olmadıkça ödeme yapmak zorunda kalmadan potansiyel kullanıcılara gösterme olanağı büyük bir fırsattır. İçeriğe dayalı kampanyalar, Görüntülü Reklam Ağı’nda başlangıç yapmak için harika bir yoldur. Çünkü Google size kitlenizi doğrudan hedeflemeniz için uygun olabilecek sitelerde reklam gösterme imkan tanımaktadır.
10. Görüntülü reklamcılık (yönetilen alanlar)

- Hedef: Belirli bir sitedeki reklam alanlarını, söz konusu sitenin belirli kitlelerine yönelik ürün ve hizmet hakkında bilinirlik yaratmak için kullanmak.
- Kitle alaka düzeyi: Bu, seçilen yerleşime, sitenin konularının veya ziyaretçilerinin ne kadar geniş veya spesifik olduğuna göre değişkenlik gösterir. Ayrıca ürününüzün ve mesajlarınızın onlarla ne kadar iyi konuştuğuna bağlı olacaktır.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Orta. 1.00 – 10.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Düşük.
- KPI durumu: Gösterimler, trafik, siparişler ve mikro dönüşümler.
- Ölçeklenme durumu: Genellikle daha düşüktür. Ancak siteye ve trafiğe bağlı olacaktır.
- Öneri: Demografik özellikleri ve pazarları için mükemmel olan siteyi belirledikten sonra, ürün/hizmetlerini belirli bir siteye taşımak isteyen markalar.
- Uygulama kolaylığı: Genel olarak, bu, biraz deneyiminiz varsa ve Google Ads platformunda gezebilme şansına sahipseniz kurulumu daha kolay bir kampanyadır.
Görüntülü Reklamlar için yönetilen alanlar, reklamınızı Google Görüntülü Reklam Ağı’nda yayınlamak istediğiniz belirli siteleri ve hatta belirli sayfaları seçmenize olanak tanımaktadır. Bu alanlar içeriğe göre daya ayrıntılı bir hedefleme ve kontrol sunmaktadırlar. Google dışında, bu tür reklamları doğrudan güvence altına almanız söz konusu olabilir. Fakat bu durumda daha fazlam BGBM ödemek zorunda kalırsınız.
Genellikle, içeriğe dayalı veya konu/ilgi alanı görüntüleme kampanyalarınızda etkili olan belirli site alanlarını belirledikten sonra bu tür bir kampanya yürütmeyi düşünmelisiniz. Bu kampanya size gösterimler, trafikler ve siparişler gibi hedefler için yardımcı olabilecektir.
11. Akıllı Alışveriş kampanyaları

- Hedef: Google Alışveriş yoluyla kazançlı siparişler oluşturmak, yeniden pazarlama ve makine öğrenimi yoluyla yerleşimleri görüntülemek.
- Kitle alaka düzeyi: Birden çok kampanya türünü bir kampanyaya dönüştürdüğü için değişiklik gösterir.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük – orta. 0.25 – 5.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Orta – Yüksek.
- KPI durumu: ROAS, siparişler, yeni müşteri kazanımı.
- Ölçeklenme durumu: Markasız trafik ve görüntülü reklam yerleşimleri trafik karması içerisinde olacağından genellikle yüksektir.
- Öneri: Şu anda herhangi bir yeniden hedefleme ve/veya Google Alışveriş kampanyalarını kullanmayan satıcılar için uygundur. Bu satıcıların yönetimi için asgari düzeyde katılım şarttır.
- Uygulama kolaylığı: Akıllı Alışveriş, ister Google Alışveriş ister yeniden hedefleme olsun, Google reklamcılığına katılmanın en kolay yollarından birini temsil etmektedir. Başarı görürseniz, gelecekte bölümlere ayrılmış ayrıntılı bir kampanya stratejisine geçiş için daha büyük bir fırsat elde etmiş olursunuz.
Google Akıllı Alışveriş kampanyaları, sizin adınıza yeniden hedefleme, görüntülü reklam ve Google Alışveriş reklamlarının bir karışımını optimize etmek için makine öğrenimini kullanır. Bu kampanya türü, hangi ürünlerin reklamının yapılacağını, ne kadar teklif verileceğini, kimin hedefleneceğini ve hangi reklam ögesinin gösterileceğini seçmektedir.
Buradaki performansınız kaç kullanıcının markanızı, ürünlerinizi, ürün kategorilerinizi veya markalı anahtar kelimelerinizi aradığına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Yapabileceğiniz yeniden hedefleme miktarı ve Google Alışveriş reklamları yoluyla yönlendirebileceğiniz markalı trafik, markalı anahtar kelimelerinizin arama hacmine ve yeniden hedefleme kitlenizin büyüklüğüne bağlı olacaktır.
12. Müşteri ilişkileri yönetimi kampanyaları (arama, YouTube, Gmail)

- Hedef: Sizden daha önce satın alım gerçekleştirmiş veya e-posta listenize dahil olmuş müşterileri hedefleyerek tekrar iş oluşturmak veya aboneleri kazançlı siparişlere dönüştürmek.
- Kitle alaka düzeyi: Son derece yüksek. Size zaten bilgilerini vermiş durumdadırlar.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük. 0.25 – 5.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Oldukça yüksek.
- KPI durumu: ROAS, karlı siparişler, trafik.
- Ölçeklenme durumu: Düşük, müşteri tabanınızın veya e-posta listenizin boyutuna ve müşteri eşleme oranına bağlı olarak değişiklik gösterir.
- Öneri: E-posta listende veya müşteri veritabanı içerisinde 1.000’den fazla kullanıcısı olan herhangi bir marka tarafından kullanılabilir.
- Uygulama kolaylığı: Bu kampanyayı yürütmek için yalnızca yerleşik bir müşteri tabanına değil, aynı zamanda farklı müşterilerle farklı şekilde konuşabilmek için listenizi bölümlere ayıracak bilgi ve deneyimine ihtiyacınız olacaktır. Bu ögelere sahipseniz, çekirdek listenizi yüklemek ve Google Ads reklamlarını yönetmek oldukça kolay olacaktır.
Müşteri ilişkileri yönetimi kampanyaları, mevcut müşteriler veya aboneler listenize yeniden pazarlama yapmakla ilgilidir. Bu kitle son derece kalifiyeli olduğundan, kampanyanızı düzgün bir şekilde yürütmeniz durumunda büyük bir yatırım getirisi elde edebilirsiniz. Bununla birlikte bu yaklaşım yeni satıcılar için pek işe yaramamaktadır. Çünkü mevcut bir müşteri tabanı gerektirmektedir.
Bu tür kampanyalar, müşteri ilişkileri yönetimindeki müşterileriniz hakkında sahip olduğunuz bilgilerden faydalanan hiper hedefli kampanyalardır. Gmail, YouTube veya aramadaki yerleşimleri hedefleyerek belirli mesajları farklı müşteri gruplarına doğru genişletmeyi başarabilirsiniz.
13. Benzer kitleler

- Hedef: Mevcut müşteri tabanınız ile benzer ilgi alanlarına veya özelliklerine sahip kullanıcılara reklam vererek yeni müşteriler oluşturmak ve bilinirliği artırmak.
- Kitle alaka düzeyi: Bu orijinal listedeki müşterilerin ne kadar benzer olduğuna göre değişecektir. Ayrıca, ürün ve hizmetlerinizin ulaşmaya çalıştığınız kitle ile ne kadar alakalı olduğunda bağlı olacaktır.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük. 0.25 – 3.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Düşük.
- KPI durumu: Tıklamalar, gösterimler, trafik, siparişler, ROAS.
- Ölçeklenme durumu: Genellikle daha fazla kullanıcının benzer ilgi alanlarına bağlı olarak büyüktür. Ancak sergilenen tüm potansiyel kullanıcıları hedefleyecek olduğunuzdan bu kampanyanın üst limiti yüksek olmalıdır.
- Öneri: Zaten en karlı kampanyaları oluşturup optimize eden ve yeni müşteri edinme kampanyalarını test etmek isteyen satıcılar için uygundur. Benzer kitleyi temel alacak şekilde reklamlar oluşturmak için bir e-posta listesinin Google’a yüklenmesi gerekir.
- Uygulama kolaylığı: Önce niyet odaklı kampanyaları denemeniz çok daha doğru olacaktır. Ancak Facebook’ta benzer kitleler reklamlarını kullanıyorsanız bu aynı zamanda performansı test etmek ve incelemek için uygun bir seçenek olabilecektir.
Benzer kitle kampanyaları (Facebook’un benzer kitleler kampanyalarına benzer şekilde) müşteri ilişkileri yönetimi kısmında yer verilen aynı yeniden pazarlama listelerine dayanmaktadır. Ancak, bu kampanya doğrudan mevcut müşterilerinize reklam vermek yerine Google’ın kendileri hakkında sahip olduğu verilere dayanarak benzer kullanıcıları hedefleyecektir.
14. Dinamik arama reklamları

- Hedef: Google tarafından otomatik olarak oluşturulan arama anahtar kelimelerinden sipariş oluşturmak.
- Kitle alaka düzeyi: Google’ın örümceğinin kampanyalarınız için yaptığı anahtar kelimelere bağlı olarak değişiklik gösterir.
- Tahmini tıklama başına maliyet: Düşük – orta. 0.25 – 5.00 TL aralığı.
- ROAS beklentileri: Orta.
- KPI durumu: Siparişler, ROAS, trafik.
- Ölçeklenme durumu: Dinamik arama ağı reklamları, markalı olmayan ve markalı trafiği yakalayacağı için genellikle yüksektir. Ancak Google’ın taraması için sitenizdeki anahtar kelimelerin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
- Öneri: Bir arma kampanyası yürütme konusunda uzmanlığa sahip olmayan ve daha büyük bir yatırım yapmadan önce durumu kontrol etmek isteyen herkes tarafından kullanılabilir.
- Uygulama kolaylığı: Bu, bir arama kampanyası oluşturmanın hızlı ve kolay yollarından biridir. Ancak, uygulanması kolay olsa bile dinamik arama kampanyalarının sitenizde alakasız anahtar kelimeler içermesi söz konusu olabilecektir. Bu nedenle doğrudan buna bağlı olarak trafik satın almaya çalışmamalısınız.
Dinamik arama kampanyaları temel olarak sitenizde görülen tüm farklı anahtar kelime türleri için arama kampanyaları oluşturur. Markalı anahtar kelimeler, markasız kategori anahtar kelimeleri, ürüne özgü anahtar kelimeler, açıklamalardaki anahtar kelimeler ve hatta hakkında sayfasındaki etkinlik anahtar kelimeleri bunun bir parçası olabilecektir.
Bu kampanyada kullanıma hazır bölümleme yoktur. Bu nedenle trafiği bir araya getiren diğer kampanyalar gibi bunu sonsuza kadar ölçeklendirilebilir bir şey olarak görmemek gerekir. Bunu, performans verilerini toplarken sonunda bir bölümleme yapmak için bir başlangıç noktası olarak değerlendirmelisiniz.
Bütçelendirme: Her zaman açık mı? Kampanyalara göre mi?
Her türlü ücretli pazarlamada, bütçeleme birçok soruyu gündeme getiren önemli bir husustur. Bütçenizi nasıl belirlemelisiniz? Bir kampanyayı/reklamı ne kadar süreyle test etmelisiniz? Bir kampanyanın amaçlanana amacına ulaşıp ulaşmadığını nasıl anlarsınız? Bu soruları cevaplamak için yürüteceğiniz kampanyanın iki ana kategorisini iyi anlamanız gerekmektedir.
Her zaman açık kampanyalar, markanızı/ürününüzü/hizmetinizi satın almak niyetinde olan müşterilerden karlılığa ve yüksek potansiyel satışlara odaklanır. Bunlar, en alçakta asılı meyvelerinizi toplamak için sürekli yayınlamak isteyeceğiniz kampanyalardır.
- Markalı arama
- Markalı alışveriş
- Yeniden hedefleme (özellikle sepetlerini terk eden ziyaretçiler)
- Müşteri ilişkileri yönetimi
- Maliyetlerinden daha fazla satış, gelir ve daha yüksek kar sağlayan niş kampanyalar
Bu kampanyalar genellikle günlük harcanabilecek bir miktar belirlediğiniz ve performans beklentilerinizin karşılanması durumunda bu miktarı yavaş yavaş yükselttiğiniz bir biçimde bütçe ayırdığınız yerlerdir. Örneğin, bir pazarlamaya günde 50 TL ayıracak durumdaysanız her zaman açık kampanya bu paranın en iyi şekilde kullanıldığı yer olabilecektir.
En sıcak kitleleri dönüştürmenin ötesinde, sitenize yeni müşteriler çekmek veya ürün/hizmetleriniz hakkında belirli bir kitleye yönelik bilinirliği artırmak için de para harcayabilirsiniz. Test/esnek kampanyalar buna odaklanır. Siteniz ve ürünleriniz ile yeni müşteri kazanma, bilinç oluşturma ve katılım sağlama bu kampanyaların genel hedefidir.
- Markasız arama (niş)
- Markasız arama (rakip)
- Markasız arama (genel)
- Benzer kitle hedefleme
- İçeriğe dayalı kampanyalar
- İlgi alanı hedefleme
Bir bütçe belirlerken, her zaman belirli bir kampanya hedefinin şirket hedefleriniz ile ne kadar uyumlu olduğunu düşünmelisiniz. Bir kampanyanın beklentileri karşılama veya aşma açısından ne kadar başarılı olduğunu belirlemelisiniz. Bununla birlikte hedefe ulaşmak için gerçekte ne kadar para harcayabileceğinizi düşünmeniz gerekmektedir.
Google reklamlarını kendiniz yönetiyorsanız yukarıdakilerin tümünde uzmanlık seviyenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Başlamak için Google Akıllı Alışveriş veya dinamik arama kampanyalarıyla hızlı bir şekilde kurulum yapabilirsiniz. Ardından yukarıda yer alan tüm olası seçeneklere ve en iyi uygulamalara dayanarak markanız için en iyi olanı yeniden değerlendirebilirsiniz.
Bütçelemeye karşı her zaman açık bu test yaklaşımı, Facebook’tan etkileyici pazarlama kampanyalarına kadar ne derecede bütçe tahsis edeceğinize karar vermenize yardımcı olacaktır. Bu yaklaşımı ücretli pazarlamanın her türlü modelinde ve türünde kullanabilmeniz mümkündür.
Sonuç
Google Ads ile başarılı olmak çok kolay değildir. Her bir reklam kampanyası türünde açıkça belirtilmeyen daha fazla kampanya türü ve varyasyon vardır. Ayrıca içerisinde birçok farklı nüansın yer aldığını bilmek gerekmektedir. Ancak Google Ads platformunda arama amacına ve çeşitli diğer hedefleme seçeneklerine ve yerleşimlere dayalı olarak büyük kullanıcı tabanına nasıl reklam verileceğini anlamaya istekli herhangi bir e-ticaret işletmesi için çeşitli avantajlar vardır.
Artık Google Ads platformunda nelerin mümkün olduğunu anlamış olmalısınız. Mevcut farklı kampanya türlerinden neler bekleyebileceğinizi öğrenmiş olmalısınız. Ayrıca onu pazarlama çalışmalarınızın geri kalanıyla nasıl entegre edeceğinizi bulmuş olmalısınız. Kampanyaları kendiniz yönetebilir veya dışarıdan destek alabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun platformu ve seçenekleri tanımak doğru yöne doğru atmış olduğunuz bir adım olacaktır.