Google kurulduğu günden bu yana, arama motoru pazarındaki hakimiyetini her geçen gün artırmaktadır. 1998 yılında, yeni bir arama motoru olarak İnternet dünyasına giriş yapan Google; bugün, arama motoru piyasasında %89’luk bir hacme sahip ve rakipsiz bir konumda bulunuyor.
Kurulduğu günden beri sürekli olarak atılımlar yapan ve kendini geliştirmeyi hedefleyen Google, hedefini ‘’sonuçların yararlılık düzeyini iyileştirmek’’, misyonunu da ‘’ Dünyanın bilgisini organize etmek ve onu evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı bir hale getirmek’’ olarak açıklıyor. Bugünkü yazımda, Google’ın kullanıcıların karşısına daha iyi bir şekilde çıkabilmek için kendisini nasıl geliştirdiğinden bahsedeceğim.
Hızlı Erişim Menüsü
Kullanıcıya Odaklanma
Google, arama alanındaki ilk hedefini, kullanıcılara en yararlı sonuçları sunmak olarak açıklıyor. Bu sebeple, arama sonuçlarının sıralanmasında yıllar içinde belli değişikliklere gidilmiştir. Google’ın algoritma güncellemelerine gitmesinin sebebi de sonuçların daha yararlı hale gelmesini sağlamaktır. Aramada herhangi bir değişiklik yapılmadan önce, bu değişiklikler test edilir ve kullanıcıların değerlendirmede bulunmasına olanak tanınır. Eğer güncelleme, önceki duruma göre daha az yararlı sonuçlar veriyorsa o değişiklik yapılmamaktadır

Google kullanıcılarının en kaliteli bilgi kaynaklarına ulaşmasını hedefler. Sıralama sonuçlarını iyileştirmek amacıyla kullandığı algoritmalarda sık aralıklarla yaptığı değişiklikler ve düzenlemeler en iyi sonuçlara ulaşmak için yapılmaktadır.
Arama sonuçlarının daha yararlı hale gelmesini sağlamak için, Google mühendisleri devamlı olarak fikir üretmeye çalışırlar. Fakat ortaya atılan fikirler, Google’ın bir değişikliği yapması için tek başına yeterli değildir. Çeşitli analizler ve kullanıcı testleri olmadan bir değişikliğe gidilmemektedir. Örneğin 2016 yılında, 150.000’den fazla değişiklik denemesi yapılmış ve bu denemelerin sonucunda arama işlevinde 1.600’ün üstünde iyileştirme meydana gelmiştir.
Google arama kalitesini yükseltmek için devamlı olarak testler yapmaktadır. Arama sonuçlarının kalite düzeyini ölçmek için arama kalitesi değerlendiricilerinden yararlanılır. Değerlendiricilerin amacı, bir arama sonucunda gözüken web sitelerinin, kendilerini ziyaret eden kullanıcılara ne kadar kaliteli içerik sunabildiğini ölçmektir. Bu sayede Google, arama sonuçlarının, kullanıcılara sunulmak istenen yüksek kaliteye uygun olup olmadığını anlayabilir.
Google’ın arama hizmeti statik değil dinamik bir yapıya sahiptir. Bu yüzden denemeler devamlı olarak yapılmakta ve algoritmalar daha iyi hale getirilmektedir. Google tarafından kamuoyu ile paylaşılan en güncel veriler olan 2016 yılı verilerine göre, 18.015 arama kalitesi geliştirme denemesi yapılmıştır. Bu denemeler, tek bir arama grubu kullanılarak değil, iki farklı arama grubu ile denenir. Yapılması gündemde olan değişiklik, bir grup arama sonuçlarına uygulanırken diğerine uygulanmaz. Kullanıcılara, hangi gruptaki sonuçları, neden tercih ettikleri sorulur ve daha sonra değişikliğe gidilir ya da gidilmez.
Reklamlar Arama Sonuçlarından Kolayca Ayırt Edilmeli
Google, arama sonuçlarında çok eskiden beri reklamlara yer vermektedir. Fakat, reklamların, organik sonuçlardan kolay şekilde ayrılabilir durumda olmasına büyük önem verilmektedir. Bu yüzden, ücretli sonuçlar, organik arama sonuçlarından ayrı bir yerde yer alır ve reklam olduğu net şekilde belirtilir. Yani Google ücret karşılığında reklam almaktadır ve bunun reklam olduğunu da kullanıcılara net şekilde belirtmektedir. Ücret karşılığında organik arama sonuçları arasında yer alma şansı hiçbir şekilde tanınmamaktadır. Bu durumu Google, herkesin bilgiye hızlı ve ücretsiz şekilde ulaşma prensibine bağlılığıyla açıklar.

Yukarıdaki görselde yapılan aramada organik sonuçların üzerinde bulunan sonuç, reklam veren tarafından Google’a ücret ödenmesi neticesinde en üst sırada yer almıştır. Fakat bu durumun ücret ödenmesi sonucunda gerçekleştiği, reklam olduğu görselde kırmızı ok tarafından işaret sildiği gibi açıkça belirtilmiştir.
Reklamlara yer verilmekle birlikte; reklamların, Google’da arama yaparak ulaşmak istediğiniz içerikle alakalı olmasına da dikkat edilir. Ayrıca, Google, reklamlardan, sadece karşınıza çıkan reklam ilginizi çeker ve tıklarsanız ve ödeme almaktadır. Yani, reklam olarak sunulan içeriğin alakalı olması Google’ın da yararınadır.
Yayıncıların ve Sitelerin Daha Kolay Keşfedilmesini Destekleme
Google’ın hedeflerinden birisi de kaliteli içeriğe yer veren, “spam”den kaçınan web sitelerinin İnternette daha görünür hale gelmesine yardımcı olmaktır. Google, bunun daha kolay hale gelmesi için de web sitesi sahiplerinin kullanabileceği çeşitli araçlar ve aynı zamanda arama işlevinin ne şekilde çalıştığına dair bilgi paylaşımı sunar. Böylece hem kaliteli içeriğe sahip web sitelerini desteklerden hem de webin daha güvenli bir yer haline gelmesini sağlar.
Web sitesi yöneticilerine sağlanan bilgiler ve araçları şu şekilde sıralayabilirim;
- Destek belgeleri
Google, Web Yöneticilerine yardım amacıyla kurulmuş, Google WebMasters Youtube kanalına sahiptir. Bu kanalda, eğitim kaynaklarına ve destek belgelerine ulaşabilirsiniz.
- Uzman önerileri
Google, web sitesi sahiplerine, çalışanları aracılığıyla da öneriler sunmaktadır. Google Web Yöneticisi forumlarında, Google çalışanları haricinde tecrübeli web yöneticileri ve ayrıca, harici uzmanlar da web sitesi sahiplerine ve yöneticilerine yardımcı olmayı çalışır. - Araçlar ve sorun giderme
Google tarafından üretilen bir araç olan Search Console aracı ile, web yöneticilerinin, sitelerinde bulunan kötü amaçları yazılımları ya da sitelerini kodlarken yaptıkları hataları görmesi sağlanır ve sorunların çözümüne yönelik öneriler ortaya konulur. Search Console’un yanında, web sitesi yöneticilerinin ya da sahiplerinin, daha iyi siteler oluşturabilmesi için Web Yöneticisi Sorun Giderici, Mobile Uyumluluk testi ve Pagespeed Insights gibi birçok araç da kullanıcılara sunulmuştur. Web sitesi sahipleri, bu araçları kullanarak sitelerinin arama sonuçlarında daha iyi yerlerde görünmesini sağlayabilirler.

Google Search Console ve Google tarafından sunulan diğer araçlar ya da Google çalışanları tarafından sunulan danışma/destek hizmeti; Web sitesi yöneticilerinin sitelerini arama sonuçlarında daha iyi bir konuma getirmelerine yardımcı olmak amacıyla sunulan araçlar/hizmetlerdir.
Google, arama sonuçlarında spam içeriğe yer veren ya da kötü niyetli sitelerin üst sıralara yükselmesini önlemek için de çaba göstermekte ve algoritma güncellemesi yaparken bu konuya da dikkat etmektedir. Spam sitelerin arama sonuçlarında üst sıralara yükselmek için kullandığı bazı yöntemler vardır. Bunlar arasında en bilinenleri, aynı anahtar kelimeleri üst üste kullanma, sayfada görünmez metinlere yer verme gibi yöntemlerdir. Spam içerikler, web sitesinin daha güvensiz bir hale gelmesini de sağlar. Bu sebeple, kullanıcıların, arama sonuçlarından, spam içeriğe sahip sitelere gitmemesi için çaba gösterilmektedir. Google, bunu başarabilmek için hem algoritmalarını geliştirmekte hem de manuel çabalar harcamaktadır.
- Google Algoritmaları, spam içerikleri algılayıp sıralamada geriye düşürme konusunda her geçen gün biraz daha ilerlemektedir.
- Algoritmaların algılayamadığı spam içerikler, Google’ın spam kaldırma ekibi tarafından manuel yöntemlerle ele alınır. Sayfalar incelenir ve Web Yöneticisi Yönergelerini ihlal eden web siteleri işaretlenir. Bu ekip aynı zamanda, web sitesi sahiplerini sorunların giderilmesi için uyarır. Siteler eğer sorunu çözmeye yönelik çalışmalar yaparsa, manuel işlemin tekrar gözden geçirilmesi için sitelerini gönderebilirler. Yeniden inceleme sonrası bir karar alınır ve site sahibi süreç içinde durumdan haberdar edilir. 2016 yılında, web sitesi yöneticilerine, sitelerindeki spame dair sorunları gidermeleri amacıyla 9,6 milyondan fazla mesaj gönderilmiştir.
Google spam içeriklerle kurulduğu günden bu yana mücadele etmektedir. Arama işlevinin nasıl çalıştığını daha şeffaf bir şekilde ortaya koymaya çalışırken aynı zamanda, kötü niyetli kullanıcıların arama sonuçlarına müdahalede bulunmasını da engellemeye çalışmaktadır.
Bilgiye Özgür Erişim
Google, İnternet’i, herkesin bilgiye daha özgür şekilde erişebildiği bir yer haline getirmeyi amaçlamaktadır ve bu yüzden de webde bulunan tüm bilgileri kullanıcılara sunmaya çalışmaktadır. Kullanıcılar, birden fazla kaynaktan çeşitli içeriklere erişebildiğinde en iyi hizmeti almış olduklarına dair bir inancı vardır. Bu nedenle, yasal olarak gerekçelendirilmiş talepler söz konusu olmadıkça ya da web yöneticisi yönergeleri iptal edilmedikçe, içerikler Google’dan kaldırılmaz.

Google dünyadaki tüm insanların bilgiye özgürce erişmelerini sağlamayı hedefler. Yaptığı algoritma güncellemeleri ve diğer uygulamalar hem bu hedefe ulaşmaya hem de kullanıcılara en iyi sonuçlara ulaştırmaya yöneliktir. Örneğin dijital pazarlamanın yanı sıra klasik pazarlama yöntemleri arasında da çok önemli bir yer tutan “cross marketing” hakkında “cross marketing nedir?” araması yapıldığında; organik arama sonuçlarında da ilk sırada yer alan sitemiz “Google Zero Position” olarak adlandırılan ve organik arama sonuçlarının üzerinde yer alan bölümde de verilmiştir. Bu pozisyonda yer alan siteler, konudaki en iyi açıklamayı sunan ve kullanıcıların zaman kaybetmeden en doğru sonuca ulaşmasını sağlayan sitelerdir.
Google, İnternet üzerinde var olan içeriği kullanıcılara sunmaktadır. Arama yapıldığında çıkan sonuçlar, Google’ın kendi ürettiği içerik ya da fikirler değil, zaten webde yer almakta olan içeriklerdir. Bu yüzden, olumsuz davranışlar ya da fikirler içeren ya da ön yargılı veya saldırgan tutumlara sahip içerikler arama sonuçlarında yer alabilir. Bu aramada kullandığınız kelimelerin ya da terimlerin, webde yer alan sitelerde ne şekilde kullanıldığı ile alakalıdır. Bu içerikler, Google, bilgiye herkes tarafından ücretsiz ve özgür biçimde ulaşılması gerektiğini tutumunu desteklediğinden kaldırılmaz. Fakat, zararlı olduğu yasal şekilde gerekçelendirilebilecek ve bazı hak ve özgürlükleri ihlal eden içeriklere arama sonuçlarında yer verilmez. Gizlilik ihlali, nefret suçları, içinde çocuk barındıran cinsel içerik gibi sonuçlar arama sonuçlarında yer almaz. Bu konuda, algoritmanın yanı sıra, manuel çözümlerden de yararlanılır. Müstehcen içerik için de güvenli arama hizmeti geliştirilmiştir ve dilemeniz durumunda kullanılabilir.
Kısacası Google’ın misyonu, herkesin, İnternet aracılığı ile özgür ve ücretsiz biçimde bilgiye ulaşmasını sağlamak ve webin daha güvenli bir hale gelmesini sağlamaktır. Google kurulduğu günden beri kendisini devamlı olarak bu hedef doğrultusunda geliştirmiştir ve geliştirmeye de devam edecektir. Google tarafından yapılan açıklamalar ve izledikleri yol hakkında yapılan gözlemler bu sonuca ulaşmamızı sağlayan kaynaklar olarak gösterilebilir.
Google tarafından kullanılan algoritmalar ve güncellemeler hakkında ayrıntılı bilgiler edinmek algoritmalar ve diğer konularla ilgili makalelerin bulunduğu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bu link ise Google reklamları ve reklam verme yöntemi hakkında geniş bilgiler verilen makaleme ulaşmanızı sağlayacaktır. Yukarıdaki görselde örnek verdiğimiz Google Zero Position hakkındaki inceleme yazım ise Google tarafından kullanılan diğer yöntemler veya araçlar hakkında bilgi edinmenizi sağlayabilir.