Dijital pazarlama dünyasında verilerinizin doğru şekilde ilerlediğinden emin olmak, gelişiminizi takip etmek ve kısa süre içerisinde yüksek oranlı avantajlar sağlayacak optimizasyonlar yapmak için, başarılı dijital pazarlama tarayıcı eklentileri ile tanışmanız gerekir. Web sitenizin kontrolünü elinize almanızı sağlayacak etkileyici dijital pazarlama tarayıcı eklentileri sayesinde kısa süre içerisinde son derece yüksek oranlarda avantaj elde edebilir, daha hızlı bir şekilde iyileştirmeler gerçekleştirebilirsiniz.
Bugün sizlerle piyasada en sık kullanılan ve yüksek verim sağlayarak web site yönetim süreçlerini kolaylaştıran dijital pazarlama tarayıcı eklentileri incelemesi yapacağız. Google, Amazon gibi prestijli firmalar tarafından piyasaya sürülen bu eklentileri kolayca indirebilir, kullanabilir ve premium versiyonları sayesinde detaylı iç görü / analizler gerçekleştirebilirsiniz.
Sizin sahip olduğunuz web sitesi için hangisinin daha güçlü sonuçlar vereceğini keşfetmeye hazır mısınız? Hemen incelemeye başlayalım!
Hızlı Erişim Menüsü
PageAnalytics by Google
Pek çok kişi web sayfası analizinde doğrudan Google’ın piyasaya sürdüğü bir aracı kullanmayı daha güvenli buluyor. Amaç tam olarak Google’da ilerlemek ve daha iyisini elde etmek iken, farklı bir senaryo düşünülemezdi. Eğer siz de web sayfalarınızın ziyaretçilerle nasıl bir etkileşim kurduğunu keşfetmek istiyorsanız tarayıcınıza PageAnalytics eklentisini tamamen ücretsiz olarak ekleyerek işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Peki, bu eklenti size neleri gösterecek? Keşfetmeye başlayalım:
Detaylı bir heatmap
Bu uzantı öncelikle ziyaretçilerinizin web siteniz içerisinde nerelere tıkladığını görmenizi sağlayacak. Nerelere tıklandığı ve nerelere tıklanmadığı, sizin için oldukça değerli bir heatmap datası olabilir: İnsanların daha çok dikkatini çeken alanları keşfedebilir ve call-to-action temelli dönüşüm odaklı fonksiyonları buralara yerleştirebilirsiniz.
Google Analytics metriklerinin tamamı
Google Analytics metriklerinin tamamını kolayca PageAnalytics eklentisi üzerinden takip edebilirsiniz. Peki, neydi bunlar?
- Sayfa görüntülenme sayısı: Üstelik bu sayıyı trafik kaynakları ile birlikte görüntüleme şansı bulacaksınız. Bu da çok daha güçlü sonuçlar anlamına geliyor.
- Benzersiz sayfa görüntülenme sayısı: Bir ziyaretçi birden fazla kere sitenize tıklamış olabilir. Fakat siz tıklama sayısını değil, eriştiğiniz birey sayısını önemsiyorsanız, IP adresi filtrelemesi ile Google size benzersiz sayfa görüntüleme sayısını da verecektir.
- Sayfada geçirilen ortalama süre: Bu süre, ziyaretçilerinizi bounce (hemen çıkma) etmekten vazgeçirmek için neleri yapmanın mantıklı olduğuna dair size önemli ipuçları verecek. Sayfada geçirilen ortalama süre değeri daha yüksek olan sayfalardaki içerik kalitesi, sayfa hızı, kullanıcı deneyimini inceleyin ve nelerin diğer sayfalar için optimize edilebileceğine göz atın.
- Hemen çıkma oranı (Bounce rate): Kullanıcılar sayfanıza girdikten hemen sonra çıktıklarında, Google bu davranışı yakalar ve not eder. Bounce olarak da adlandırılan hemen çıkma davranışı arama motorlarına, ziyaretçilerinize aradıklarını vermediğinize dair önemli bir mesaj verir. Sayfalarınız için ayrı ayrı hemen çıkma oranlarını PageAnalytics eklentisi üzerinden takip edin ve belirli bir oranın üzerinde olan sonuçları optimize etmek için öncelikle Pagespeed değerlerine göz atın.
- Gerçek zamanlı aktif ziyaretçi sayısı: Analizi gerçekleştirdiğiniz anda sitenizde bulunan aktif ziyaretçi sayısına erişmenizi sağlayan değerdir.
Google Analytics karşılaştırma ve segmentasyon araçları
PageAnalytics by Google aracılığı ile Google Analytics tarafından sunulan tarih karşılaştırma (belirli metrik skorlarının farklı tarihlerdeki durumunu karşılaştırma) ve kitle segmentasyonu araçlarını kullanabilirsiniz. Kolay ve hızlı bir şekilde hedef kitlenizi ve sayfa performanslarını analiz etmek için PageAnalytics iyi bir seçenek olabilir.
SemRush: Anahtar Kelime Analizinden Site Verilerine Doğru
İçerik pazarlama ve dijital pazarlama sektörlerinde anahtar kelime analizi ve anahtar kelime öneri aracı olarak sıklıkla kullanılan SemRush, oldukça popüler bir tarayıcı eklenti versiyonuna da sahip. Bu noktada iki farklı eklentiden söz edeceğiz: Semrush Rank ve Open in Semrush. Her biri, SEO uzmanları ve dijital pazarlama danışmanları tarafından aktif olarak kullanılıyor ve bu doğrultuda güçlü sonuçlar veriyor.
Semrush Rank
Bu aracı kullandığınızda seçtiğiniz sayfanın SemRush sıralamasını görüntüleyebilirsiniz. Ekstra tıklamalar ve analizler yapmaya, farklı bir platforma girmeye hiç gerek yok.

Open in SemRush
Bulunduğunuz herhangi bir web sayfasının belirli anahtar kelimelerdeki sıralamasını, trafik oranlarını, trafik kaynaklarını ya da reklam görüntülemelerini incelemek mi istiyorsunuz? SemRush üzerinden bunu yapabildiğinizi zaten biliyordunuz. Fakat Open in SemRush, bunu basit bir eklenti ile yapmanızı sağlıyor. Bulunduğunuz sayfaya, tıkladığınızda sayfanın SemRush istatistiklerini gösterecek bir nokta ekleyen tarayıcı uzantısı, anında sizi SemRush paneline yönlendirerek detaylı analizler yapmanıza izin veriyor. Üstelik buradan da farklı ülkelere göre istatistik segmentasyonuna ya da geriye dönük analiz envanterine ulaşmanız mümkün olabiliyor.

Semrush üzerinden yalnızca ‘’Overview’’ sayfasına değil, organik arama, backlink, reklam değerleri, grafikler gibi çeşitli sayfalara da erişebiliyorsunuz. Kısacası Semrush tam olarak ne sunuyorsa, ilgili sayfa için tüm detaylara ulaşmanız mümkün oluyor.
WebRank Whois Lookup
Bulunduğunuz web sayfasının ad sunucularına erişmek, iletişim bilgilerini görüntülemek ya da adresin kayıt ayrıntılarına ulaşmak artık sandığınızdan çok daha kolay olabilir. Web sayfalarının tüm WHOIS ayrıntılarına ulaşmanızı sağlayan WebRank WHOIS LookUp, bir alan adı kaydedildiğinde verilen ve veri tabanına işlenen temel bilgilerin tamamına erişiminizi kolaylaştırıyor.
Alan adı kayıt kuruluşuna verilen aşağıdaki bilgilerin tamamı WebRank Whois LookUp tarafından kolayca eşleştirilip gösterilebiliyor:
- Kişisel iletişim bilgileri
- ICAAN
- Kayıt ayrıntıları
- Alan adının oluşturulma tarihi
- Alan adının son kullanma tarihi
- Kullanılan alan adı sunucusu
- Sunucunun barındırıldığı ülke
Bu eklentiyi tarayıcınıza kurduktan sonra ilgili sayfadan hiçbir şekilde ayrılmadan eklentiye tıklamanız yeterli olacaktır. Eklenti, WHOIS veri tabanından ilgili siteye dair tüm bilgileri bulur ve sizin için listeler. Aşağıda, eklentiye tıkladığınızda ilgili web sitesi ile alakalı verilen bilgileri görüyorsunuz. Kayıt eden kişiden referans URL’sine, aktif durumuna kadar tüm detaylar listelenmiştir.

Dilerseniz altta görülen ‘’View Complete Whois Information’’ (Tüm WHOIS bilgisini gör) butonuna tıklayarak daha fazla bilgi de alabilirsiniz. Bu işlemi yapmak sizi whois.webrankstats.com sitesine yönlendirir. Burada çok daha kapsamlı bilgileri ediniyor olacaksınız. Whois tamamen ücretsiz olarak hizmet veren bir tarayıcı uzantısıdır.
Similar Web
Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera gibi sektörün lideri tarayıcıların tamamı tarafından desteklenen bir eklenti ile tanışmaya hazır mısınız?
Sıralama bilgisi elde etme
Similar Web, web site analiz etme süreçlerini kolaylaştıracak aracı ile şimdi herkese hitap ediyor: dijital dünyada bulunan tüm web sitelerinin sıralaması hakkında global, ulusal ve kategorik bilgi alabilir, bu sitelerin aldığı ziyaret sayısı ile alakalı periyodik grafiği görüntüleyebilirsiniz. Trafik trendlerini tek bir tıkla altı aylık bir süre için izlemeniz mümkün.
- BONUS: Üstelik trafik bilgisinin hemen altında yer alan ‘’hemen çıkma oranı’’ sayesinde sitenin dönüşüm başarısı hakkında da fikir sahibi olacaksınız.
Trafik kaynaklarını görüntüleme
Similar Web Chrome eklentisi üzerinden trafik kaynaklarını görüntülemeniz de mümkün. Dijital pazarlama süreçlerinde odaklanmanız gereken kanallar hakkında bilgi almak için, direkt trafik kaynakları, arama üzerinden gelenler, e-mail ile gelenler, link üzerinden gelenler, sosyal medya platformları üzerinden gelenler ve ücretli reklamlar üzerinden gelenleri ayırt edebileceksiniz. Bu da daha fazla trafik elde etmek için nereye odaklanmanız gerektiği ile alakalı size oldukça kapsamlı bilgi verecek. Trafik kaynaklarını görüntülerken tarih bazlı, konum bazlı filtreleme yapabilirsiniz.
Lokasyon Görüntüleme
Özellikle uluslararası bazda bir web sitesi hizmeti sunuyorsanız ziyaretçilerinizin ağırlıklı olarak hangi ülkelerden olduğunu bilmek son derece yararlı olabilir. Bu, sitenizi barındırdığınız fiziksel sunucunun lokasyonuna kadar pek çok şeyi değiştirmenizi gerektirecek, optimizasyon çalışmalarınıza öncülük edecektir. Similarweb üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde lokasyon görüntüleyebilir, bu lokasyonlardaki ziyaretçilerinizin toplam ziyaretçilerinizin yüzde kaçını oluşturduğunu inceleyebilirsiniz. İşte bu kadar kolay!
Alexa Tool Bar
Belirli bir web sayfasının trafik sıralaması hakkında bilgi sahibi olmak sandığınız kadar zor olmayabilir. Kolay ve hızlı bir şekilde çalışan, Chrome için ücretsiz bir şekilde indirilebilen Alexa Traffic Rank, internet gezinme süreçlerinize mükemmel şekilde eşlik ederken size dilediğiniz herhangi bir web sayfası hakkında Alexa’nın verilerini sunar. Trafik paneli üzerinden yapılan detaylı analizler sayesinde güncel trafik sayısını, geriye dönük trafik oranlarını, insanların hangi anahtar kelimeler üzerinde sitenize eriştiğini görebilirsiniz. Özellikle geçmişe dönük analiz sonuçları sayesinde stratejilerinizin hangi noktada meyve vermeye başladığını görebilmek, Alexa Tool Bar’ın temel avantajı olarak gösterilebilir.
Alexa Tool Bar’ın yaptığı şey trafik oranlarını karşılaştırmalı olarak vermektir. Belirli bir web sayfasının trafiğinin diğerlerine kıyasla nasıl olduğunu öğrenmek, tam olarak Alexa’lık bir iş.
Site içi ortalama yüklenme süreci
Sayfa hızının dönüşüm oranlarını, sıralamayı ve sayfada geçirilen ortalama süreyi ne kadar yakından etkilediğini artık çok iyi biliyoruz. Site içi ortalama yüklenme süresi de doğrudan sayfa hızı ile alakalıdır. Seçtiğiniz sayfanın ortalama yüklenme süresini basit ve hızlı çalışan bir tarayıcı eklentisi sayesinde kolayca öğrenin.
Facebook Pixel Helper
Facebook Pixel Helper, siz web’te gezinirken otomatik olarak çalışan ve web sitelerini inceleyen bir tarayıcı uzantısıdır. Facebook Pixel Helper’i tamamen ücretsiz olarak tarayıcınıza bir uzantı olarak ekleyebilir ve bulunduğu herhangi bir sayfada kaç adet pixel bulunduğu ile ilgili bilgiyi kolayca alabilir. Genel olarak piksel sayısını doğrulamak, belirli bir görüntü sorununu tespit ederek gidermek ya da iyileştirme ipuçları almak için bu uzantıyı kullanabilirsiniz.
- Facebook Pixel Helper’in yaptığı temel şey, piksel bilgisi verdikten sonra ortaya çıkan olası sorunların nasıl tamir edilebileceğine dair çeşitli ipuçları sunmaktır. Bu ipuçları sayesinde performans kolayca arttırılabilir ve iyileştirme işlemi için bir profesyonel olmaya gerek kalmaz.
- Veri işleme parametreleri ‘’sınırlı veri kullanımı’’ şartı bildiren bir bayrak ile gönderiliyorsa, Facebook Pixel Helper sizi bu konuda uyarır.
- Eğer piksel herhangi bir sebepten dolayı yüklenmiyorsa piksel yüklenmedi hatası alırsınız. Bu işlem şunu gösterir: Facebook ilgili web sayfasında bir piksel bilgisi görüyor. Fakat bu bilgi normal bir şekilde http çağrısı yaparak yüklenmiyor. Dolayısıyla piksel bulunamıyor. Böyle bir sorun yaşandığında sebepler genel olarak hatalı kod kullanımı olabiliyor. Ayrıca eğer bulunan piksel bir dinamik içerikteyse (örneğin tıklanabilir bir butonun üzerindeyse), butona tıklanırken sorun da ortadan kalkacaktır.

Genel olarak piksel hatalarının sebeplerini uyarılar halinde sunan ve bunların nasıl düzeltilebileceğine dair birtakım bilgiler veren Facebook Pixel Helper, uyarılar, başarılar ve hatalar olmak üzere üç temel sütunda size analiz sunar. Ayrıca, bu araç sayesinde piksel bilgisi hakkındaki detayları gerçek zamanlı olarak alma şansı elde edersiniz.
Colorzilla
Bir grafik tasarımcı ya da web geliştirici misiniz? O halde renklerle aranız her zaman mükemmel olmalı. Google Chrome ve Mozilla Firefox için sunulan yeni nesil bir araçtan size bahsetmek istiyoruz. Tarayıcınızla internette gezinirken bulunduğunu herhangi bir sayfadaki rengi bir kod olarak okuyun, bu konu kullanarak başka bir yüzeye yapıştırın ve aynı rengi elde edin. İşte bu kadar basit!
- Eyedropper özelliği: Bulunduğunuz herhangi bir web sayfasında eklenti ile kolayca renk kodunu okuyabilirsiniz.
- Detaylı renk analizi: Gelişmiş alt yapısı sayesinde Colorzilla ufak ton farklılıklarını bile ayırt eder ve size doğru tonu söyler.
- Web sayfası renk analizi: Bir web sayfasına girin ve buradaki renklerden oluşan bir palet hazırlayın.
- Renk geçmişi bilgisi: Ziyaret edilerek analiz edilen web sayfalarında en sık rastlanan renkleri yeniden görüntüleyin.
- Detaylı renk kimliği: Renklerin ve bulundukları dijital nesnelerin özellikleri, sınıfları, adları ve boyutları ile ilgili detaylı bilgi sahibi olun.
- Kullanım kolaylığı: Herhangi bir web sayfasındaki rengi kolayca seçin, panonuza kopyalayın ve daha sonra dilediğiniz yerde kullanın. Son derece basit!
- Erişilebilir: Colorzilla’yı kullanırken dilerseniz klavye kısa yollarını da kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?
Renkleri ve tasarım süreçlerini daha aktif şekilde yönetmek isteyenler için Colorzilla mükemmel bir yardımcı olabilir.
Ghostery
Ghostery’nin yaptığı temel şey, bir web sitesindeki reklamları bloklamak ve onların görünürlüğünü engellemektir. Bu sayede web sitesinde yüklenmek zorunda olan alanlar azalır ve içeriklerin erişilebilirliği artar. Genel olarak daha hızlı bir şekilde yüklenen sayfaların en önemli yararı ise şudur:
- Dilediğiniz sayfalarda dilediğiniz reklamları engellemek
- İnternet gezinmeniz ile alakalı detaylı raporlara erişmek
- Genel sayfa yüklenme hızı ile alakalı saniye cinsinden bilgi edinmek
- Tam olarak neyi, kimi engelleyeceğinizi ve bunu ne zaman yapmak istediğinizi kişisel ayarlar sayesinde spesifik olarak belirlemek
- Bir bonus: Ghostery tamamen açık kaynaklı olarak çalışan transparan bir platform.
BuzzSumo
BuzzSumo’nun kolayca Chrome’a ekleyebileceğiniz uzantısı sayesinde herhangi bir içeriğin aldığı sosyal paylaşım sayılarını, linkleri ve genel olarak sağladığı etkiyi görebilirsiniz. İçeriklerin gücünü keşfetmenizi sağlayarak son dönemlerin içerik trendleri hakkında size bilgi veren bu gelişmiş uzantı, tüm web sitelerinde kolayca çalışır ve tek bir tık ile size sonuçları söyler.
Özellikle içerik pazarlama uzmanları tarafından sıklıkla kullanılan BuzzSumo, seçtiğiniz içerikle ilgili aşağıdaki bilgilere erilmenizi sağlar:
- Sosyal etkileşim datasını sunar.
- Yeni içerik tipleri ve bu içeriklerin potansiyel gücünü keşfetmenizi sağlar.
- Ekip olarak yeni içerik tipleri keşfederek paylaşmanıza yardımcı olur.
- İncelediğiniz içeriğin kendi kitlenizle paylaşmak için uygun olup olmadığını söyler.
- İçerik stratejinizi belirlemek konusunda ekstra avantaj sunabilmek adına detaylar verir.

İşte BuzzSumo’nun ek özellikleri:
- Herhangi bir içeriğe tıkladığınızda tıpkı görseldeki gibi bir listelemeyi rahatlıkla görebilirsiniz. Genel olarak Facebook, Twitter ve Pinterest etkileşiminin yanı sıra toplam etkileşim sayısını da veren eklenti, içeriğin ne oranda ‘’evergreen içerik’’ sıfatına sahip olduğunu da belirtir. Evergreen içeriğin ne olduğunu keşfetmek için ilgili içeriğimize gidebilirsiniz.
- Bu uzantının ekstra bonus niteliğindeki avantajı şu: Dilerseniz söz konusu içeriğin ne şekilde paylaşıldığını ‘’View shares’’ butonuna tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca içeriğin detaylı link havuzu analizi ve backlink aldığı siteler de kolayca bulunabilir. Bunun için ‘’View backlinks’’ seçeneğine tıklamanız yeterlidir.
- Bunun yanı sıra, bulunduğunuz sitedeki en çok paylaşılan içeriği görüntüleme emri verebilir ya da genel olarak web sitesini içerik gücü bakımından analiz edebilirsiniz.
- İçeriği çok mu beğendiniz? Yeniden incelemek ve web site içerik stratejinize katmak için projelerinizi BuzzSumo alt yapısına ekleyin ve içeriği dilediğiniz proje içine kaydedin. Daha sonra bu içeriği takım arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Evernote
Evernote, online dünyada dolaşırken kolayca notlar tutabileceğiniz ve kendinize hatırlatmalar bırakabileceğiniz bir Chrome uzantısıdır. Bu uzantı sayesinde internette gezinirken beğendiğiniz herhangi bir alanın ekran fotoğrafını çekip not defterinize ekleyebilirsiniz. Üstelik bunu yaparken ekranın dilediğiniz alanını keserek kaydetme şansını da elde edersiniz.

- Dilerseniz metinleri ve makaleler, silerseniz doğrudan web sayfalarını, dilerseniz ise PDF dosyalarını zahmetsiz bir şekilde kaydedin.
- Google’da süresi geçmiş ‘’Bookmark’’ alanına gerek kalmadan, dilediğiniz zaman en canlı haliyle notlarınızı alın. Uzun uzun listelenmiş Google Yer İşaretleri alanı yerine, erişimi kolay ve teşvik edici olan Evernote’un çok yönlü not seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
- Not oluştururken bir ekran fotoğrafını sade bir şekilde kaydetmek zorunda değilsiniz. Fotoğrafı çektikten sonra kalem ve diğer araçlarla belirli alanları karalayın, bazı alanların üzerini çizin ve vurgulayın. Kendiniz için notlar bıraktıktan sonra görseli kaydedin.
- Not defterinizi çeşitli başlıklar, etiketler, ayraçlar ve bayraklar kullanarak organize / kategorize edin. Bu sayede notlarınıza dönüp yeniden bakmak / işe yarar şeyleri bulmak çok daha kolay olacak.
BONUS: LightShot
Bonus olarak da bir araç sunmak istedik. Bu, diğerleri gibi bir Chrome eklentisi olarak sunulmasa da, aktif olarak kullanılan ve gerçekten çok işe yarayan bir ‘’ekran görüntüsü alma aracı’’. Lightshot doğrudan PC’nize kurarak kullanabileceğiniz bir araç. Windows ve Mac’ler ile uyumlu olarak çalışabilen platform, ekranda belirlediğiniz bir yerin kolayca ekran görüntüsünü almanızı sağlar.
- Aldığınız ekran görüntülerini internet üzerinden bir link aracılığı ile kolayca paylaşabilirsiniz. Kısa link yapısı sayesinde göndermesi ve tutması kolaydır.
- Ekran görüntünüze benzer görüntüleri kolayca bulabilirsiniz.
- Kolay çalışan, anlaşılabilir editör araçları sayesinde çektiğiniz ekran fotoğrafı üzerinde dilediğiniz gibi oynamalar yapabilirsiniz.
- Ürün, Chrome, Windows, Mac, Firefox, IE & Opera’da erişime açıktır.
Son Söz: En İyi Dijital Pazarlama Tarayıcı Eklentileri
Sizlerle on farklı dijital pazarlama tarayıcı eklentisi paylaştık! Ayrıca bonus olarak sunduğumuz araç ile de kolayca ekran fotoğrafı çekerek güvenli şekilde paylaşmanın ipucunu verdik. Siz de bilgisayarda çalışma sürecinizin daha kolay, pratik olmasını; web site analiz işlemlerinin otomatize edilmesini ve verilerle çalışmayı istiyorsanız, bu araçlar çok işinize yarayacak!