Arama motorlarında yaptıklar aramaların sonucu olarak bir siteye gelen kullanıcıların tekrar arama motoru sonuçlarına ya da başka bir deyişle SERP’e dönmeden önce geçirdikleri zamanda Dwell Time veya Türkçe ismiyle Bekleme Süresi denmektedir. Aslında daha çok, bir sitedeki oturum süresi şeklinde düşünmek doğru olabilir. Tabi bu oturum kullanıcının arama motoru sonuçlarını kullanarak siteye gelmesi ve tekrar arama sonuçlarına dönmesi aralığında geçen süreyi kapsamaktadır. Dwell Time’a Google Analytics üzerinden Kitle-Genel bakış sekmesine gelerek ulaşmak mümkündür
Dwell Time kısaca kullanıcıların sitede geçirdiği vakit olarak açıklanabilir. Kullanıcıların, arama motoru üzerinden ulaştıkları sayfada geçirdikleri ve sonrasında arama motoruna dönüş yaptıkları süre olarak anlatılabilir.
Dwell time aynı zamanda, tek bir sayfada geçirilen vakit anlamına da gelir. İnternet sitesi ve arama motoru arasındaki geçişlere “Bekleme süres”i denmektedir. Ortalama oturum zamanı ve hemen çıkma oranı – ölçümüyle de benzerlik taşıdığı söylenebilir.
Dwell Time Nasıl Ölçülür ?
Dwell Time ölçülmesi için tek bir somut değer olmadığını söyleyebilirim. Bunun nedeni olarak, internet dünyasının her gün biraz daha büyümesini gösterebilirim. Bunun yanında, kullanıcıların geri dönüşünün net şekilde hesaplanamıyor olması da diğer bir nedendir.

Çeşitli araçlardan faydalanarak Dwell Time’ı ölçebilirsiniz.
Dwell Time süresini değişken hale getiren bazı faktörler vardır. Sitedeki yazıların kalitesi ve yayımlanma zamanları bunlar arasındadır. Ayrıca, kullanıcı davranışları da Dwell Time’ı farklı seviyeye ulaştırabilir. En iyi Dwell Time değerlendirmeleri, Google, Bing, Yandex gibi arama motorları tarafından yapılmaktadır. Her başlık için spesifik bir optimum değerlendirme çalışması yapılır. Sitenizin bekleme süresi değerlerini merak ediyorsanız Google Analytics ve Yandex.Metrica’dan veya Jetpack gibi analiz araçlarından yararlanabilirsiniz.
Google Analytics İle Dwell Time Ölçümü Yapılır mı?
Google Analytics, kullanıcılarına net bir Dwell Time analizi sunmamaktadır. İlerleyen günlerde Google bu bilgiyi kullanıcılarına sunacak gibi duyumlar mevcut olsa da, resmi ağızdan yapılan bir açıklama mevcut değildir. Ortada bunla ilgili bir çalışma da yoktur. Bir çalışma yapılacağına dair bir ipucu da mevcut değildir. Fakat, Google Analytics kullanarak, farklı yollar ile Dwell Time ölçümü yapabilirsiniz. Bunun yanında Yandex Jetpack veya Yandex.Metrica kullanarak da bazı değerlendirmelere ulaşmak mümkündür.
Bu ölçümleri yaparken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, arama motorları aracılığıyla sitenize ulaşan ziyaretçilerin ne şekilde davrandığını tespit edebilmektir. Ziyaretçi, sayfanıza geldikten sonra çok kısa sürede terk ederse ya da başka bir sayfa geçiyorsa, bekleme süresi değeriniz bu davranıştan olumsuz etkilenecektir.
En iyi değerlendirmeyi yapabilmek için oturum süresini ve siteyi hemen terk etme oranını çok iyi takip etmeniz gerekmektedir. Bunun için de Google Analytics’e giriş yapıp sol taraftaki Kitle sekmesine tıklamanız gerekir. Sonrasında da Genel bakış sekmesi açılır.

Çeşitli araçlar kullanarak dwell time, bounca rate gibi verileri takip etmelisiniz. Çünkü bu veriler SEO çalışmalarını etkileseler de etkilemeseler de, sitenizin ziyaretçilerinin davranışlarını anlamanızı sağlar. Yani bu verilere dayanarak ziyaretçilerinin daha uzun bir süre sitenizde kalmalarını sağlayacak olan geliştirmeleri yapabilirsiniz.
Buradaki ölçümleri tarih aralığını ayarlayarak girebilirsiniz. Sonrasında karşınıza çıkacak oturum süresi ve hemen çıkma oranı verilerini devamlı olarak gözlemlemeniz gerekmektedir.
Bounce Rate ya da Türkçe adıyla Hemen çıkma oranı olarak adlandırılan veri ile Dwell Time arasında doğrudan ilişki vardır. Genel bir Dwell Time ortalaması elde etmek için, Giriş sayfaları üzerinde analiz yapmak gerekir. Çünkü bekleme süresi, SERP’in sayfalardaki ziyaretçi davranışını ölçmek için kurduğu bir sistemdir.
Google Analytics alanında sol tarafta görebileceğiniz Davranış seçeneğine tıklayıp sonrasında açılacak Açılış Sayfaları ve Çıkış Sayfaları kısmına geçiş yapın. Bu kısımda, Bekleme Süresi hakkındaki en geçerli veriler karşınıza çıkacaktır.
Açılış sayfaları ve Çıkış sayfaları seçeneklerinin detaylarına bakarak, kullanıcı davranışlarını daha rahat şekilde inceleme fırsatı bulursunuz. Bu noktadaki en önemli bilgi, Bouce Rate yani hemen çıkma oranı ve bunun yanında ortalama oturum süresi olarak bilinir. Bu kısma geldiğinizde, karşınıza çıkan sayfaları ‘’SERP ile gelen kullanıcılar’’ seçeneğine indirgeyin. Bu yöntemle, en doğru Dwell Time analizi elinize geçmiş olacaktır.
Süre için değerlendirme yaparken bütün internet sitelerinin kendine özgü kriterleri mevcuttur. Kullanıcıların, sitenizde çok vakit geçirmesini istiyorsanız, sayfadaki içeriklerin uzunluğu mutlaka dikkate alınmalıdır. Video ve görseller için de bu durum aynı şekilde geçerlidir.
Dwell Time SEO Çalışması İçin Bir Ölçüm Kriteri midir ?
Önemli arama motorları olan Google ve Yahoo’nun Dwell Time’a yönelik çalışmalar yaptığı zaman zaman gündeme gelen bir konudur. Fakat Google’ın veya Yahoo’nun, Dwell Time’i bir sıralama kriteri olarak gördüğüne dair net bir bilgi yoktur.
Bunların hepsi resmi olmasa da, Google 250’den fazla sıralama kriteri barındırmaktadır. Bu kriterlerin büyük çoğunluğu ise kamuya açıklanmamaktadır. Bu kriterler, SEO uzmanlarının çalışmaları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Dwell Time için de bu durum söz konusudur.
SEO uzmanlarının gerçekleştirdiği analizlerin sonucunda, benzer içeriklerden oluşan web sitelerinin bekleme sürelerinin etkisinin az çok aynı oranda olduğu görülmektedir. Google ve Yahoo tarafından yapılan gözlemler, özellikle alanında otorite olan bazı siteler için, belli başlı durumlarda geçerlilik sağlamaktadır. Yandex için ise net bir örneğin söz konusu olmadığı söylenebilir.

SEO kriteri olsa da olmasa da, Dwel Time gibi verilerden faydalanarak sitenizi kullanıcıların daha çok vakit geçirecekleri bir platform haline getirebilirsiniz.
Bilindiği gibi, Yandex ile Google arasında bir rekabet bulunduğundan, Dwell Time konusunda Yandex’in bir takım çalışmalar yaptığına dair bazı kulaktan dolma bilgiler vardır. Bunların doğruluğu bilinmemektedir.
Sonuç olarak, Google’ın sıralama oluştururken bekleme süresine dikakt ettiği söylenebilir. Bununla birlikte, bazı SEO uzmanları Dwell Time’ın, arama motorları algoritmalarını denemek için kullanılan bir veri olduğunu iddia etmektedir.
Benim bu konuyla ilgili sonuç olarak söyleyebileceğim, iyi bir SEO çalışması yapmak için, Dwell Time’ı dikkate almanızda fayda olduğudur. Sonuç olarak, bir site sahibi iseniz, sitenize gelen kullanıcıların arama motoruna geri dönmeden önce sitenizde zaman geçirmesini istersiniz.