Dijital dünya her geçen gün biraz daha kalabalık hale geliyor. Çok sayıda marka, çok sayıda slogan, sizin için ‘’en iyi’’ olduğunu iddia eden binlerce ürün ve alternatifleri. Peki, bu kadar aktörün bir arada olduğu bir alanda öne çıkmak nasıl mümkün olabilir?
İçerik pazarlama, dijital dünyada oldukça yoğun şekilde kullanılan ve son kullanıcı ile marka arasında güçlü bir ‘’organik ilişki’’ kurulmasına yardımcı olan bir yöntemdir. Üstelik bu yöntem yalnızca markalar tarafından değil, blog sayfaları, mikro projeler ve kişisel girişimler tarafından da kullanılıyor.
Dijital dünyada markanız ya da projenizi temsil eden şeyler, projeniz ile hitap ettiğiniz hedef kitlesiyle iletişim kurmanızı sağlayan nesneler içerikleriniz. İçerik dendiğinde aklınıza yalnızca reklam metinleri gelmesin! İçerikler, kimi zaman doğrudan ürün tanıtımı yapmak için, kimi zaman da ürün ya da hizmet satma kaygısı gütmeden potansiyel müşterileriniz ile sadakat temelli bir ilişki kurmak için paylaştığınız dijital nesnelerdir. İçerik türlerinin ne olduğunu daha sonra da detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Dilerseniz şimdi adım adım Content Marketing’i keşfedelim.
Hızlı Erişim Menüsü
Content Marketing (İçerik Pazarlama)
İçerik pazarlama, özellikle dijital dünyada kullanılan hali ile 4 temel içerik biçiminin pazarlama, prestij, müşteri ilişkileri ve görünürlük yaratma amacı ile üretilmesi ve paylaşılması sürecine verilen isimdir. Peki, nedir bu dört içerik tipi?
- Yazılı içerikler (metin içerikleri)
- Sesli içerikler
- Video içerikleri
- Görsel içerikler
İçerik Pazarlama Tam Olarak Ne İçin Yapılır?
Türkiye’de ve dünyada neredeyse her marka, proje ya da start-up tarafından kullanılan içerik pazarlama, çok sayıda işlevi yerine getirmek için kullanılabiliyor. Yani içerik pazarlamadaki asıl mesele sadece bir ürün ya da hizmeti mümkün olduğunca övüp insanları onu almaya ikna etmek değil. O halde nedir bu işin mantığı? Şöyle söyleyelim:
Markayı Güncel Tutmak
İçerik pazarlama, bir marka ya da ajansın düzenli olarak paylaştığı içerikler ile hedef kitlesiyle sürekli iletişim halinde kalmasını sağlar. Özellikle blog içerikleri ve sosyal medyada paylaşılmak üzere üretilen içerikler bu konuda son derece başarılıdır. Bunlar, güncel, genç ve dinamik bir marka ruhunu yaşatma amacı taşırlar. Bu amaçla üretilen içeriklerde ürün ya da hizmet satma kaygısı bulunmaz. Bunlar markanın ‘’biz buradayız, moderniz ve her anınızdayız’’ deme şeklidir.
İçerik Pazarlama Örneği
Örneğin aşağıda Pegasus’un 6 Eylül 2019 tarihinde yayınladığı bir blog içeriğini görüyorsunuz. Pegasus’un sattığı ürün (uçak bileti) ile paylaşılan bu ‘’festival’’ önerisinin doğrudan bir ilişkisi yok, Pegasus’un bu içerikle doğrudan bir ürün satma amacı taşıdığı da söylenemez (Pegasus burada İzmir uçak bileti satmaya çalışmıyor elbette). Bu içerikteki temel amaç, güncel, pazarın içinde, dinamik ve potansiyel müşterileri ile marka ilişkisi kurabilen bir görünüm yaratmaktır.

Google’da Sıralama İyileştirmek
Bir web sayfasında paylaşılan içerik, arama motoruna söz konusu sayfanın tam olarak ne ile ilgili olduğunu söyler. Elbette içerik pazarlama uzmanları bunu daha güçlü şekilde söylemek için metin dosyalarında Google Yapılandırılmış Veri seçeneklerinden, şemalardan ya da diğer yardımcı araçlardan yararlanabilirler. Fakat tüm bunların yanında, doğru başlık, alt başlık, anahtar kelime ve hedef kitle analizi çerçevesinde yazılacak olan içerikler de son derece değerlidir.
Neredeyse hiç kimsenin okumadığı ‘’ürün kategorisi’’ içeriklerinin neden yazıldığını hiç düşündünüz mü? Çünkü birilerinin arama motorlarına ‘’Dostum, burada tam olarak şu var!’’ demesi gerekiyor. Bu da Google’ın söz konusu sayfayı daha yukarıda göstermesine yardımcı oluyor.
İçerik Pazarlama Örneği
Aşağıdaki örnekte Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Hepsiburada’nın ‘’Bilgisayar’’ isimli ürün kategorisini görüyorsunuz. Daha önce muhtemelen kimsenin dikkatini çekmeyen bu alan, kategorinin en alt kısmında bulunuyor. Bu alan anahtar kelime bakımından, alt başlık bakımından ve akış bakımından zengin yapısı ile arama motorlarına güçlü şekilde hitap etmesi için üretilmiş.

Potansiyel Müşteri ile Sadakat Bağı Kurmak
Potansiyel müşterileri ile yalnızca ürünü ile değil, yarattığı etki ve gündelik yaşamda akılda kalma performansı ile de bir ilişki kurmak isteyen markalar, yeni nesil içerik pazarlama çözümlerine yöneliyorlar. Bu çözümler, markanın kendi ismi dışında bir proje ile söz konusu sektörde işe yarar, popüler ve trend içerikler paylaşması ile sağlanıyor.
O halde içerik pazarlamanın bu fonksiyonundan faydalanmanın birkaç temel kuralı var:
- İçerik ürünü satmaya çalışmamalı,
- İçerik üründen tamamen bağımsız da olmamalı,
- İçerik, ürünün ve markanın tanınırlığını arttırmalı,
- İçerik, ürün ve kullanıcı arasında bir sadakat bağı oluşturmalı (ürün, yalnızca fonksiyonundan daha çok şey ifade etmeye başlamalı)
İçerik Pazarlama Örneği
Maybelline New York markasının yürüttüğü bir içerik pazarlama projesi olan ‘’Makyaj Şehirde’’, popüler yüzler ve influencer’ler ile ‘’Nasıl makyaj yapılır?’’ dersi veriyor. Bu dersler, aslında bakarsanız içerik pazarlamanın iki farklı fonksiyonunu yerine getiriyor:
- Ürün satmak için talep oluşturmak ya da ihtiyaç yaratmak (makyaj yapmayı öğretme yolu ile makyaj malzemeleri ihtiyacı yaratmak),
- Makyaj pratiğini Maybelline New York ürünleri ile sunarak bir marka algısı / tanınırlık oluşturmak

Basit ve Anlaşılabilir Ürün / Hizmet Tanıtımı Sunmak
Kullanıcıya içeriği gerçekten okutmayı amaçlayan ve ürünü satın almaya ikna etmek isteyen ürün / hizmet tanıtımları, genellikle söz konusu ürün ya da hizmetin ayırt edici yönlerini ortaya koyar. Bunu yaparken kimi zaman agresif bir pazarlama stratejisi ile rakiplerin ürün ya da hizmetlerine gönderme yapılabilir; kimi zaman ise daha sade şekilde söz konusu ürün tanıtılabilir.
Bu ürün tanıtımlarında marka dili oluşturma süreci oldukça önemlidir. Her bir tanıtım, markanın kalite ve prestijini yansıtan bir üslupla yazılmalıdır.
İçerik Pazarlama Örneği
Adidas’ın erkek ürün kategorisinde bulunan bir krampon’u inceleyelim. İçerik pazarlama, bu kramponun nasıl tanıtılacağına karar verme ve onu tanıtma sürecidir. Örneğin görseldeki ‘’ Bu adidas Nemeziz .3 çim saha kramponu ile çevikliğini kullan ve tahmin edilemez oyun stiline güç kat’’ sloganı, markayı satın almak için kullanıcıya bir sebep verir ve bir ihtiyacı işaret eder.

Yeni Nesil Kampanyalarla Satış Arttırmak / Müşteri Kitlesini Genişletmek
Yeni nesil yaratıcı kampanyalarla satış arttırmak ve müşteri kitlesinin genişlemesini sağlamak için güçlü bir metin yazarlığı yapmak gerekir. İçerik pazarlama uzmanları, sosyal medya platformlarında ve diğer dijital kanallarda paylaşılmak üzere marka için yeni kampanya notaları ve yeni stratejiler üretirler. Elbette bu süreç içerik pazarlama departmanı tarafından izole bir şekilde yürütülmez. Fakat slogan, reklam ve değer oluşturma süreçlerinde içerik pazarlama aktif olarak çalışır.
İçerik Pazarlama Örneği
Örneğin aşağıda Coca Cola tarafından üretilen bir reklam içeriği görüyorsunuz. Yaratıcı, modern ve yeni nesil bir içerik pazarlama, ürünün sunduğu değerlerin dışında yeni değerler yaratılarak da sağlanır. Örneğin iyi bir içerik pazarlama stratejisi, Coca Cola’yı yalnızca ‘’soğuk ve lezzetli tadı’’ ile değil, kutusu üzerindeki şarkı sözü ile tanıtır. ‘’Şarkı sözü ile Coca Cola deneyiminin ne ilgisi var?’’ dediğinizi duyar gibiyiz. Fakat asıl mesela tam olarak bu: İlgisiz nesneler arasına inşa edilen güçlü ilişkiler ile markayı öne çıkarmak. İşte gerçek bir içerik pazarlama!

Kendini Hatırlatmak
Markaların içerik pazarlama dünyasında sıklıkla kullandıkları kanallardan biri de e-postalardır. E-posta pazarlama, içerik pazarlamanın bir alt alanı olarak nitelendirilebilir. E-posta pazarlama, kullanıcılar için oluşturduğunuz şablon iletiler ile onlara kendinizi hatırlatma sürecinize verilen isimdir. Bir kullanıcının sitenize girdiğini ve e-posta abonelik servisinize üye olduğunu düşünelim.
- E-posta servisi tasarlayan içerik pazarlama ekibi ilk e-posta olarak markanın diline sahip bir ‘’hoş geldin’’ mail şablonu üretir.
- Bir e-ticaret sitesinin içerik pazarlama ekibi, gezilen ürünlere benzer ürünlerin önerildiği ya da ‘’Sepetinde ürün unutun!’’ uyarılarının bulunduğu e-posta şablonları hazırlar.
- Uzun süredir alışveriş yapmamış birine, henüz yeni alışveriş yapmış birine, o gün doğum günü olan birine ya da sürekli alışveriş yapan birine özel olarak tasarlanan ve otomatik olarak gönderilen şablonlar hazırlar.
İçerik Pazarlama Örneği
Aşağıda son derece popüler bir e-ticaret sitesi olan Kitapyurdu’nun e-posta pazarlama yolu ile kendini hatırlatma stratejisini görebilirsiniz.

İçerik Pazarlamada Kullanılan İçerik Türleri
İçerik pazarlamada çok sayıda içerik türünden destek alınıyor. Bunların her birinin ‘’ideal’’ dijital paylaşım alanı farklı bir platform olabiliyor. Bunları da kısaca inceleyelim ve içerik pazarlamayı daha yakından tanıyalım!
- Yazılı İçerikler: Yazılı içerikler, bir web sitesine girdiğinizde o sitede gördüğünüz ve kelimeden oluşan her noktayı temsil eder. Bir web sitesi için üretilen slogandan, bu sitenin blog sayfasında bulunan içerilere kadar tüm metinler içerik pazarlama hizmetleri dahilinde verilir. Ürün açıklamaları, landing page sayfaları, bir markanın hakkında / misyon / vizyon gibi kurumsal sayfaları ve çok daha fazlası, içerik pazarlamada yazılı içerikler olarak kullanılır.

- Görsel İçerikler: Özellikle marka ya da ajansların sosyal medya profillerinde paylaşılmak üzere üretilen görsellerin güçlü bir içerik pazarlama ekibine ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkün. Ekip, her bir kelimenin fontunu, görselin kompozisyonunu belirler. Görsel içeriklerin paylaşıldığı platformun ruhuna uygun olarak tasarlanmış olması son derece önemlidir.

- Video İçerikleri: Son dönemlerde özellikle Youtube ve Instagram’da paylaşılmak üzere üretilen video içerikleri markalar tarafından sıklıkla kullanılıyor. Yukarıda söz ettiğimiz Makyaj Şehirde videoları da video içeriği ile gerçekleştirilen pazarlamanın iyi bir örneği.

- Sesli İçerikler: Markanızı öne çıkaracak fakat doğrudan ürünlerinizi pazarlamayan podcast’ler çoğu zaman dijital pazarlama dünyasında güçlü sesli pazarlama araçları olabiliyorlar. Örneğin Storytel’in paylaştığı podcast yayınlarında, popüler ve ünlü kişilerle sanat / edebiyat hakkında söyleşi yapılıyor. Sesli kitap okuma uygulaması olan Storytel’in marka bilinirliğini arttırmak ve kullanıcıları ile bir alternatif platformdan bir ilişki kurmak için tercih ettiği bu strateji, güçlü bir içerik pazarlama stratejisidir.

İçerik Pazarlama Stratejisi Nasıl Belirlenir?
İyi bir içerik pazarlama, güçlü bir strateji gerektirir. Bu cümlenin farklı versiyonlarını neredeyse her yerde görüyoruz. Tamam, bu gayet doğru. İyi de, ‘’güçlü bir strateji’’ dediğimiz şey tam olarak ne? Türkiye ve dünyada popüler olan içerik pazarlama ajanslarının da takip ettiğim kapsamlı bir ‘’adımlar haritasını’’ birlikte inceleyelim!
Hedef Kitlenizi Belirleyin!
Markanız, projeniz ya da start-up’ınız tam olarak kimlere hitap ediyor? Karar vermek önemli. Hatta kimi zaman hedef kitlenizi segmentlere ayırmak ve farklı segmentler için farklı içerik pazarlama stratejileri oluşturmak da gerekebilir. Bunu yapmak dijital dünyada sunulan çok sayıda aracı kullanmayı gerektirebilir.

- Kim, arama motorlarında ne arıyor?
- Kim, neyi hangi kelimelerle arıyor?
- Hangi ülke ya da bölgelerden bu aramalar gerçekleşiyor?
- Mevcut kitleyi genişletmek için hedeflenecek en uygun kitle hangisi?
- Kim, tam olarak niçin sizi tercih ediyor?
- Markanızın hangi yönü hangi kitleye hitap ediyor?
Etkili bir hedef kitle ya da müşteri analizi tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtını bulmayı gerektirir. Analizin bu kadar değerli olmasının sebebi şu:
İçerik pazarlama, kitlenizle konuşmanızdır. Bu konuşmanın ise kitlenizin anlayacağı bir dil ile organize edilmesi gerekir.
Müşterinizin Ürün ya da Hizmetinizle İlgili Neyi Bilmesi Gerekiyor?
Markanızın, projenizin ya da girişiminizin hedef kitlesine tam olarak işin hangi kısmını anlatmanız gerektiğine karar vermelisiniz.

- Tam olarak neyi merak ediyorlar?
- Sizinle çalışmak onlara ne katacak?
- Sizinle çalışmak ya da ürünlerinizi satın almak için hangi adımları izlemeliler?
- Ürün ya da hizmetinizi rekabetçi piyasada diğerlerinden ayıran neler var?
- Sizin ürününüz ya da hizmetiniz hedef kitleye neler kazandıracak (ürünün kendisinden başka)?
Yukarıdaki sorular elbette etkili bir içerik pazarlama ajansı tarafından çeşitlendirilebilir. Önemli olan şey yalnızca doğru soruları sormak değil, sorulara doğru yanıtları vermek ve bu yanıtlar çerçevesinde uygulamaya geçebilmektir.
Nasıl Söyleyeceğinizi Seçme Zamanı!
Kime söyleyeceğinizi, ne söyleyeceğinizi seçtiniz. Şimdi geldik içerik pazarlamayı ‘’pazarlama’’ yapan asıl noktaya: Tüm bunları nasıl söyleyeceksiniz?

Etkili bir içerik pazarlama ajansı, biraz havalı, biraz ikna edici, biraz ilgi çekici ve gerçekten ‘’akılda kalıcı’’ şekilde söyler. Bir slogan, bir blog içeriği, bir reklam postu ya da daha fazlası. Her bir içeriğin akılda kalıcı, çarpıcı ve anlaşılabilir olması için yaratması gereken farklı kurallar var.
- Nasıl bir dil kullanılacak? Resmi, samimi, şakacı, eğlenceli?
- Nasıl bir cümle yapısı kurulacak? Bilgi veren, sloganvari, heyecanlı, harekete geçiren?
- Ne kadar uzun bir cümle? Belki de yalnızca tek bir kelime?
İçerik Pazarlama SEO İçin Yararlı Mı?
Content marketing, yani içerik pazarlama, özellikle bir markanın web sitesi için hazırlanan içeriklerde öne çıkma ve görünür olma şansını arttırır. İçerik pazarlama ve SEO, birbirinden ayrılamaz güçlü aktörlerdir.

Arama motorları;
- Hemen çıkma oranının (bounce rate) düşük olduğu web sayfalarını sever. Bu web sayfaları, arama motorlarına ‘’burada kullanıcının işine yarayan bir şey var’’ mesajını verir.
- Uzun, içerik, görsel ve video bakımından zengin, anlaşılır cümlelerin bulunduğu sayfaları sever. Günümüzde ‘’kullanıcı dostu’’ içeriği bulabilmek adına ‘’anahtar kelime taraması’’ yapmak yerine ‘’paragraf taraması’’ algoritmasına geçen Google, içeriğin bütününe bakar ve ‘’gerçekten bir şey anlatan’’ alternatifi öne çıkarır.
- Birbirine linkler aracılığı ile bağlanan, kullanıcının sitede gezinmesini kolaylaştırarak ona gerçek bir öğrenme deneyimi yaşatan web sayfalarını sever. Bu da ancak güçlü ve bütüncül içeriklerle mümkün olabilir.
- Popüler anahtar kelimeleri kullanarak ‘’ben burada bunu anlatıyorum’’ diyen sayfaları sever. Elbette tek kriter söz konusu anahtar kelimeyi –spam içerik oluşturma pahasına- kullanmak değildir. Fakat anahtar kelimeler her zaman avantaj sağlar.
- Şemalar ve diğer yapılandırılmış veriler aracılığı ile o sayfada ne olduğunu arama motoruna söyleyen siteleri sever.
Arama motorlarının seveceği, güçlü ve SEO uyumlu bir içerik;
- Hedef kitlenin arama alışkanlıkları çerçevesinde planlanır.
- Anahtar kelime bakımından zengindir (Semantik anahtar kelime varyasyonları, LSI anahtar kelimeler, uzun kuyruklu anahtar kelimeler, kullanıcılar bunu da sordu bölümleri).
- Yeterince uzun ve kapsamlıdır ve bu kapsamı okunabilir kılacak çok sayıda görsel içerikten, videodan ve ek kaynaktan yararlanır.
- Kullanıcı dostu bir üslup ve dil belirler. Ağdalı bir dil kullanmaz. Anlaşılabilir olduğu için kullanıcıyı sayfada tutar.
- Özgündür. Diğer web sitelerinde bulunan bilgilerin aynısını doğrudan sunmaz. Yeni bir şeyi, yeni bir şekilde katar.
- Dil kullanımı ve dil bilgisi bakımından gelişmiştir.
- Akıcıdır.
Bitirirken: İçerik Pazarlama İle Çok Daha Fazlası
Güçlü bir içerik pazarlama stratejisi, artık her markanın aşağıdakileri gerçekleştirmek için kullandığı zorunlu bir yoldur.
- prestij yaratmak,
- marka hikayesi oluşturmak,
- müşteri ile ilişki kurmak,
- SEO bakımından güçlü skorlarla sahip olmak,
- dönüşüm oranlarını arttırmak.
İnternet serüveninizde daha başarılı bir ilerleme süreci için hemen Featured Snippeds içeriği ile okumaya devam edin!