İnternet Dünyası girişimcilerinden biri olan Can Cankıran ile sohbet tadında bir röportaj yapmayı talep ettik ve kendilerine günümüz web dünyasında yaşanan bazı konular hakkında sorular sorduk.
-Merhaba Can Bey, öncelikle konuya yeni dâhil olanlar için uzmanlık alanınız olan SEO’yu açıklayan bilgiler verir misiniz?
Merhaba, SEO kelimesi, arama motoru optimizasyonu (iyileştirmesi) anlamına gelen Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkmış olan bir kısaltmadır. Bir web sitesinin, arama motorlarıyla anlaşması adına yapılan işlemlerdir. Google’da herhangi bir kelimeyi arattığınızda en üst sıralarda var olan web siteleri, arama motorlarıyla anlaşmış, arama motorları kriterlerine uygun olarak tasarlanmış, kısaca SEO uyarlı sitelerdir. Çağımızda SEO kavramından faydalanan kuruluşlar, şu anda Dünyada en yüksek sayıda kişiye, hedef kitlesi içinde bulunan kişilere ulaşmış olan siteler ve kuruluşlardır.
-Bunu neye dayandırabiliriz?
Cevap gayet açık, istatistiki veriler bu tezi doğruluyor. Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye’deki internet kullanım oranlarını her yıl bizlere açıklıyor. Sonuç olarak, 2013 yılına bile baktığımızda 16-74 yaş arası bireylerin, %54 oranında yani Türkiye’nin yarısından fazlasını kapsayan bir oranda internet kullanıldığını görüyoruz. Bu oran her geçen yıl ciddi bir artış göstermektedir ve aynı zamanda internetten alışveriş yapma oranları da yükselen bir grafik sergilemekteler. Çünkü insanlar artık internetin bir gerçek olduğunu görüp güvenmeye başladılar. Şu ana yani 2015 yılına bakacak olursak, TÜİK istatistiklerine göre, internet kullanıcılarının internet üzerinden alış veriş yapma oranlarının, tüm kullanıcıların %33,1’i olduğunu görüyoruz. Üstelik internet kullanım oranlarının daha yavaş artmaya başladığını, internet üzerinden alış veriş yapma oranlarının kullanım oranlarının yaklaşık 3 katı kadar bir hızla arttığını tespit edebiliyoruz. Buna örnek olarak ise, 2014 yılında internetten alışveriş yapma oranının %30,8 olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu yıl yaklaşık %2,3 oranında bir artış söz konusu. Bu da yaklaşık 30 milyon internet kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, internetten alış veriş yapmayı tercih eden kişi sayısının 1 yıl içinde 600-700 bin kişi arttığını göstermektedir. Toplamda ulaşılan rakam ise 10 milyon kişi civarındadır. Bu istatistiklerin internetten en az bir kez alış veriş yapan kişileri kapsadığını ve çoğu kişinin bahsedilen 1 yıllık süre içinde onlarca, bazı kişilerin yüzlerce kez alış veriş yaptığını düşündüğünüzde, internetin ve SEO yöntemlerinin ortaya koyduğu potansiyeli açıklamaya yetiyor.
-Bu, Dünyanın sanal ticarete yöneldiğinin gerçek bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Peki, bu bireyler internette ne tür alışverişler gerçekleştiriyorlar?
2014 ve 2015 yılının oranlarını ele alacak olursak, alışveriş yapan bireylerin %57,4 gibi büyük bir yüzdesi giyim ve spor malzemeleri ile ilgileniyor. Geri kalan yüzdelerde ise, %27 gibi önemli bir oranda kişilerin, seyahat bileti, araç kiralama gibi ulaşım sektörünü ilgilendiren konularda alış veriş yaptığını görüyoruz. Son yıllarda büyük bir çıkış yapan alan ise elektronik ürünler ve %22,4 gibi bir oranla da gelişiminin çok iyi olduğunu bize hatırlatıyor. Asıl etkileyici olan ise %25,5 oran olarak belirtilen bir yüzde içinde kalan kişilerin, ev eşyası (mobilya, beyaz eşya vb) ürünleri ile ilgilenmesi. Bu yüzdelik oranları ve ürünler, bireylerin ürünlere dokunmadan, rahat bir şekilde internetten büyük siparişler verebildiğini gösteriyor. Son yıllarda da mobil kitap satın alımının mobil uygulamalarla gelişmesiyle beraber kitap, e-kitap ve dergi alımları da %18,4’ü bulmuştur. Bu oranlar bir kullanıcının birden fazla alanda alışveriş yapabileceği değerlere göre hesaplanmıştır.
-Firma sahiplerine bu konuda önerileriniz neler?
İnternet, 20-25 yıllık gelişim sürecinde çok daha ciddi bir platform haline geldi. Walt Disney’i bilirsiniz, Dünyanın en büyük medya iş adamlarından biri ve Disney’in kurucularındandır. Disney gibi çok bilinen bir marka bile, internetin bugünlere geleceğini tahmin ederek, arama motorlarına ciddi yatırımlar yapmıştır. Bu ve benzeri akılcı yatırımlara ve projelere daha onlarca örnek verebiliriz. Kısaca anlatmak istediğim şu andaki durumun bile başlangıç olarak nitelendirilmesinin gerektiği. Bugün 1995 yılında olduğunuzu varsayın, bugünleri o zaman hayal edebilmek ne kadar zor değil mi? Arama motorları sıralamalarında ve sosyal medya ağlarında en kısa sürede yer almazsanız, uzun vadede kaybeden olacağınızın garantisini verebilirim. Trend olma kavramı hayatın bir parçasıdır. Bu gün nasıl hepsiburada web sitesi Türkiye’nin alışveriş gerçeğiyse, sizin sektörünüzde de arama motorlarında trend haline gelmek için adım atanlar, şu anda reel hayattaki rekabette sizden alt seviyede olsalar bile, sanal âlemin gücünü kullanarak önünüze geçecektir. Algı yönetimi hususlarından birisi de akılda kalmaktır. İlkler unutulmaz. Zaman kaybetmeden emin adımlarla internete açılmaya başlayın. Bu noktada unutmamanız gereken bir diğer konu ise, çalışacağınız kişi ya da şirketleri doğru seçmek olmalıdır. Arama motorları açısından, bir web sitesi uzun bir süre hata yapmışsa, telafisi çok zor olacaktır.
-Bu şekilde net açıklamalar yapılınca ciddi bir farkındalık yaşıyoruz. Peki, firmalar en çok hangi arama motorlarına ve sosyal medya ağlarına yönelmelidir?
Arama motoru olarak, başlangıçta kesinlikle Google tercih edilmelidir. Ülkelerin oranlarına bakarsak Google kullanım oranı değişiklik gösterebiliyor. Şu anda Google %89,66, Yandex %8,46 ve diğer geriye kalan arama motorları hepsi beraberinde MSN, Yahoo, AskJevess %1,88 oranlarına sahip. Bakılırsa evet, her şey düşündüğümüz gibi. Yandex son aylarda Google için bir tehdit olsa da, uzun vadede Google yine %93lük paya oturacaktır. Sosyal medya olarak bakarsak, en etkili platform yine tahmin ettiğiniz gibi facebook. Gerek reklam yerleşimleri gerek kullanıcı hedefleme konusunda en başarılı ve en büyük kitleye sahip olan sosyal ağ olmayı başarmıştır. Ekstra olarak, bilinirliği arttırmak adına twitter ve instagram gibi ağlarda da bulunmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bu ağlar ne kadar reklam yerleşimlerini ve kullanıcı hedeflemelerini facebook kadar elverişli oturtamasa da, bir kitle ulaşım aracı olarak değerlendirmeli ve müşterilerinizin her türlü sosyal medya platformunu kullanabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Sizin bulunmadığınız bir sosyal ağda rakibiniz bulunuyorsa eğer mevcut müşteriniz ürününüzle ilgili içerikleri rakiplerinizin sayfalarından inceleyebilir.
Sonuç olarak Arama motoru optimizasyonu, sosyal medya yönetimi, arama motoru reklamcılığı ve algı yönetimi artık bir bütündür. Bu alanların hiç biri yalnız başına istenileni veremez. İnternette gerçekten var olmak ve başarılı olmak istiyorsanız, internetin her yerinde olmalısınız.
-Değerli vaktinizi bize ayırdığınız ve bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Bu röportajın birçok girişimciye yol göstereceğine inanıyoruz.
Ben teşekkür ederim, Organiclick ve EG Bilişim ajansları adına ekibinize başarılar diliyorum.
2015
Can Cankıran Star Haber Röportajı