Bu makalede sizlerle birlikte “BNI(Business Networking) nedir?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Tabi bu konuyu açıklarken kısaca Networking kavramını da değinmek gerekir.
Hızlı Erişim Menüsü
Networking
Bu kelime karşısına çıkan kişilerin aklına ilk olarak “bilgisayar ağı” açıklaması geliyor olabilir. Ama bilgisayar ağı olarak Türkçeleştirdiğimiz kelime “network” kelimesidir. Networking bundan daha farklı bir kavramdır.
1980’lerde ABD’de kullanılmaya başlayan “Networking”, ticarette bağlantıların önemini ortaya koyan bir kavramdır. Kısaca şu şekilde anlatılabilir: Çevrenizdeki kişileri tanıyın ve birbirleriyle tanışmalarını sağlayın. Tanıştırdığınız iki kişi arasındaki olumlu gelişmeler size yine olumlu geri dönüşler sağlayacaktır. Bu ağ genişledikçe yeni iş fırsatları ortaya çıkar. Tabi yeni tanışan kişilerin memnun olmaları ve birlikte çalışmaları, size belli bir oranda güvenen kişilerin güvenlerinin artmasını da sağlayacaktır. Onların kendi aralarında ve sizinle yaptığı işlerde verilen taahhütlerin yerine getirilmesi ise güven ilişkisinin sıkılaşmasını sağlayacaktır. O iki kişi ve tanıştırdığınız diğer kişiler aracılığıyla yeni tanışacağınız kişiler ise bu ağın büyümesini ve iş fırsatlarının artmasını sağlayacaktır. Bu sistemi şu şekilde açıklayabiliriz: “3g: görünür ol, güven yarat, gelir elde et”.

Networking kavramını daha geniş bir şekilde değerlendiren değerlendiren BNI (Business Networking), dünyanın hemen her yerinde bulunan profesyonellerle tanışmanızı ve yeni iş fırsatları yakalamanızı sağlar.
Peki Networking kimlerle yapılır? Ağı kurmaya ailenizle, yakınlarınızla başlarsınız. Çünkü iyi tanıdığınız ve güvendiğiniz kişiler onlardır. Ama Networking çalışmalarınızı herkesle ve her ortamda yapabilirsiniz. İş ilişkilerinin ve yeni kurulan firmaların altında %70 oranında Networking kavramı yatmaktadır. Konferanslar, aile ve arkadaş toplantıları, dernekler, seyahatler vb. Aktiviteler, Networking çalışmaları için uygun ortamlar / fırsatlar olarak gösterilebilir.
BNI (Business Networking)
BNI(Business Networking), bir iş ağı şeklinde düzenlenmiş bir organizasyondur. Zaten yaklaşık bire bir Türkçe karşılığı “iş ilişkisi ağı”dır. Bu organizasyonun amacı kendi üyelerinin arasında pazarlama yapma mantığına dayanır. 75 ülkede 250 bin üyesi vardır. Bu organizasyon Networking kavramını bir adım ileri götürerek tanımadığınız kişilerle, dünyanın öbür ucunda bulunan kişilerle tanışmanızı, kaynaşmanızı, güven ilişkisi oluşturmanızı ve iş yapmanızı hedeflemektedir. Grupta birlikte iş yaptığınız kişilerde sağlayacağınız güven, onların iş yaptığı veya tanıdığı kişilerle bağlantı kurmanızı ve yeni iş fırsatlarını değerlendirmenizi sağlar. Business Networking kısaca “referans pazarlaması” şeklinde de Türkçeleştirilebilir. Organizasyon felsefesi 3g “görünür ol, güven yarat, gelir elde et” prensibinin yanı sıra “Givers Gain®” = “Kazandır ki kazan!” olarak da açıklanıyor.
BNI(Business Networking)’te her meslek farklı bir grup oluşturur ve bu grupları da bir kişi temsil eder. Bu şekilde olmasının nedeni grupların içinde rekabet olmasını engellemek ve o grup içindeki dayanışmanın daha da artmasını sağlamaktır. Dünya genelinde faaliyet göstermekte olan bu organizasyon, 2012 yılından beri Türkiye de dahil olmak üzere çalışmalar yapmaktadır. Ülkemizde bu organizasyonun çok sayıda üyesi bulunmaktadır ve bu üyelerin tamamı aktif olarak iş sahibi olan kişilerden oluşmaktadır. Son 1 sene içinde üyelerine 14 milyar dolarlık iş hacmi yaratan ve 11,2 milyon iş yönlendirmesi yapılmasını sağlayan BNI, dünyanın en önemli iş yönlendirme organizasyonu olarak gösterilmektedir.

BNI (Business Networking) yaptığı organizasyonlar ve çeşitli toplantılarla dünyanın her yerindeki üyelerinin birbirleriyle tanışmalarını, güven ilişkileri oluşturmalarını ve iş yapmalarını sağlamaktadır.
BNI(Business Networking) Sisteminin Çalışma Şekli
BNI(Business Networking) konusunda değinilmesi gereken önemli noktalardan biri bu sistemin işleyiş şeklidir.
- Dünyada uygulanmakta olan en etkin işleri geliştirebilme metodu olan “referans kullanarak iş oluşturma metodu” gündelik bir iş haline getiriliyor.
- Sistemi çeşitli yerlerinde bulunan çalışma gruplarının haftada bir olacak şekilde düzenli bir biçimde toplantı yapmasını sağlıyor.
- Bu organizasyon içinde yer alan iş sahiplerinin daha fazla tanınmasına, sonuçta iş yapma olanaklarının artmasına ve daha fazla kazanç sağlamalarına imkânı tanınıyor.
Sistemin işleme şekli göz önüne alındığında organizasyonda yer alan iş sahiplerinin aynı zamanda yeni iş ilişkilerinin kurulmasını sağladığı söylenebilir. Bu aşamada bu organizasyona nasıl katılım sağlanabileceği sorusu akla gelir.
BNI Organizasyonuna Üye Olabilmek İçin Ne Yapmalı?
- İlk olarak şunu bilmelisiniz: bu organizasyona alınacak yeni üyelerin mülakat ve sonrasında grup komiteleri tarafından onaylanma sürecinden geçmeleri gerekiyor. Ancak bu süreçten sonra üyeler arasına kabul ediliyorlar. Tabi organizasyona davetin referans yoluyla sağlandığını da söylemek gerekir.
- Üye olacak olan aday hangi sektörde iş yapıyorsa minimum 3 yıllık deneyimi bulunmalıdır. Ayrıca şirket yine en az 2 yıl önce kurulmuş olmalıdır.
- Üye olma sözleşmesi her iki taraf için de taahhütler içerir. Taraflar yükümlülükleri kabul ederse üyelik kabul edilir.
- Üyelik kabulünde adı geçen taahhütlerden biri, bir üyenin yapılan toplantılara %90 oranında katılım sağlaması şeklindedir. Toplantılar resmî tatil günleri ve dini tatil günleri hariç olmak üzere haftalık olarak belirlenen gün, saat ve yerlerde yapılmaktadır.
BNI (Business Networking) üyeleri, belli aralıklarla yapılan toplantılara yine belli bir oranda katılım sağlamak zorundadırlar.
Üyelerin sağladıkları kazanç ne olursa olsun kesinti ya da katılım payı uygulanmamaktadır. Toplantılara katılımın düzenli olması oldukça önemsenen konulardandır.
BNI(Business Networking) incelemesinde dikkat çekilen konulardan biri, bir üyenin haftalık olarak düzenlenen toplantılara bir yılda 6 sefer katılmama ve 6 sefer de toplantıya kendi yerine temsilcisini gönderme hakkının olmasıdır. Diyelim ki bir üye organizasyonda herhangi bir iş alan kişi yeterince düzenli bir iş çıkaramadı. Böyle bir durumda organizasyon içinde bulunan etik komitesi konuyu değerlendirmelidir. BNI(Business Networking) nedir sorusuyla birlikte en fazla cevap aranan konulardan biri “organizasyon içinde en fazla yer bulan meslek gruplarının hangileri” olduğudur. Bu iş ağında en fazla şu iş yer alır diye bir durum yoktur. Asıl hedef işini her şartta en iyi şekilde yapmak ve ulaşılmak istenen bir hedef varsa bu konuda gereken özveriyi gösterebilmektir.
Bu arada organizasyonun etik anlayışına da değinelim. BNI mesleklerin etik kurallarını ve diğer kurallarını desteklemektedir. BNI kuralları mesleğin etik kurallarıyla çelişiyorsa, BNI kuralları geçersiz olur. Mesleğin kendi kuralları ve etik anlayışı geçerli olur. Dolayısıyla organizasyon içindeki anlaşmazlıklarda böyle bir durum söz konusu olduğunda, mesleğinizin etik kuralları geçerli olacaktır ve değerlendirme ona göre yapılacaktır.
BNI(Business Networking) nedir sorusuna cevap verirken belirtilmesi gereken önemli noktalardan biri, BNI’nin asıl amacının üye olan kişilerin sahip oldukları işletmeleri geliştirebilme olanaklarını sağlamak olduğudur. Bu organizasyon aynı zamanda çeşitli eğitim imkanları vererek de üyelerinin nasıl daha iyi ve daha etkili bir networking yapabileceklerini öğretmeye çalışmaktadır. İş sahibi kişiler üyelere kolayca ulaşabildikleri için iş verme konusunda sıkıntı yaşamazlar. İşinizi geliştirmenize yardımcı olacak diğer organizasyonlar hakkında bilgi edinmek isterseniz, Summit nedir? başlığıyla yayınladığım makalemi inceleyerek “Web Summit” organizasyonu hakkında da bilgiler edinebilirsiniz.