Zengin snippet çözümleri arama motoru optimizasyonunun önemli bir parçasıdırlar. Bu çözümler bir süredir arama motoru sonuç sayfasına hakimdirler. İçeriğinizin kendisini Google’ın makine öğrenimi algoritmasına tanıtması için zengin snippet çözümlerini kullanmak çok önemlidir.
Schema yapılandırması, arama motorlarının kullanıcılar için daha yapılandırılmış bilgilendirici sonuçlar döndürmesine yardımcı olmak için sitenize yerleştirilen özel bir koddur.
Daha önce bir şeyi aramak için Google’ı kullandıysanız ve sonuçların geri kalanından kendilerini kolayca ayırt edebilen zengin snippet çözümleri gördüyseniz, Schema yapılandırmasının neyle ilgili olduğunu kolayca anlayabileceksiniz.
FAQ Schema, arama motoru sonuç sayfasındaki öne çıkan snippet konumu için yeni sıralama elde etme yöntemlerinden biridir.
Hızlı Erişim Menüsü
FAQ Schema Nedir?
FAQ Schema nedir? FAQ sıkça sorulan sorular anlamına gelmektedir. Ürün veya hizmetle ilgili, kullanıcının zihninde de karşılaşabileceği olası sorgulara dikkat çeken müşteri destek içeriği olarak işlev görmektedir.
Google için içeriğin kendisi kullanıcı açısından şüpheli bir niyet oluşturmaktadır. Google, içerik veya hizmetin kullanıcıya yardımcı olup olmadığını önemsemektedir. Bu nedenle söz konusu içerik yapılandırmasını sevmektedir.
FAQ Schema, tüm soruları netleştirdiği ve dönüşümleri geliştirebileceği için yanıltıcı bir güven faktörü oluşturma konusunda site sahiplerine yardımcı olmaktadır.

Kullanıcının aradığı cevap arama sonuçlarında görünmektedir. Yani hiçbir yere tıklamanıza gerek yoktur. Bu sonuçlara zengin sonuç adı verilmektedir. Aramalar daha etkileşimli hale geldikçe, arama çubuğuna yazdığımız veya sesli arama operatörlerine söylediğim sorular daha bilgilendirici hale gelmektedir.
Google’ın misyonu, sahip olduğunuz soruları yanıtlamaktan başka bir şey değildir. Sonuç olarak FAQ Schema sayesinde bu misyonu daha iyi bir biçimde yerine getirmektedirler.
Genellikle bu cevaplar kullanıcılar açısından yeterli görülmektedirler. Kullanıcıların ilgili siteye tıklama yapmasına gerek kalmamaktadır. Bu tür sorgulara ve sıralamalara sıfır tıklama veya tıklama yok yanıtları adı verilmektedir.
Son sonuçlar, Google’daki tüm aramaların yarısından fazlasının sıfır tıklama ile sonuçlandığını göstermektedir. Öyleyse, hiç kimse bu sonuçlara girmiyor ise sıkça sorulan soruları cevaplayarak FAQ Schema ile neden aramada yer edinmek istenmektedir? Bu cevaplanması gereken iyi bir sorudur.
FAQ Schema Gereksinimleri
FAQ Schema yapılandırılmasının doğru şekilde doğrulanması ve potansiyel olarak zengin bir sonuç olarak görünmesi için karşılanması gereken birkaç gereksinim bulunmaktadır.
- Yapılandırmaya eklediğiniz metnin sayfada hem soru hem de yanıt olarak görünmesi gerekir.
- Sayfadaki içerik, kullanıcı tarafından oluşturulmadan sitenin kendisi tarafından yazılmış olmalıdır.
- Sıkça sorulan sorular aracılığıyla sunulan destekleyici bilgiler ürün sayfaları için de kullanılabilmektedir.
- Gereçsiz uygulama, hem kullanıcıların kendi sorularını/cevaplarını gönderebilecekleri forum sayfalarının + ürün sayfalarının beğenilerini içermektedir.
- Sıkça sorulan sorular yapılandırması yalnızca reklam amaçlı kullanılamaz; sayfadaki soruları gerçekten yanıtlaması gerekmektedir.
- Yapılandırmanın doğrulanması için üç özelliğe ihtiyaç vardır: FAQ Pagetype, Question ve Answer.
FAQ Schema Yapılandırmasının Gerekliliği
Genellikle, bir sıkça sorulan sorular kısmında kullanıcılardan gelen birçok soruyu yanıtlamanız gerekiyorsa, oluşturduğunuz içerikte bu yanıtları sunmanız gerekmektedir. Bununla birlikte belki ürün veya hizmetiniz yeterince net durumda olmayabilir.
Sıkça sorulan sorulara yöneltilen ana eleştirilerden biri tüketicilerin gerçekten sahip oldukları sorulara neredeyse hiç cevap vermemesidir. Ayrıca insanların tembel olduklarını unutmamak gerekmektedir. İnsanlar, müthiş bir görselle cevap verebilecekleri bir soruyu rastgele sıkça sorulan sorular olarak içeriğe atıp öylece bırakmaktadırlar.
Bu asla bir sıkça sorulan sorular kısmı oluşturmanın gerekli olmaması anlamına gelmemektedir. Çok sayıda site bunları başarılı bir şekilde uygulamaktadır. Hatta sıkça sorulan soruları az miktarda kullandığımızı söyleyebiliriz. Bazı durumlarda sıkça sorulan sorular beklenenden çok daha fazla değer sağlamaktadırlar.
Kullanıcılar bir sıkça sorulan soruların nasıl işe yaradığını anlar ve ne aradıklarını bilirlerse aradıklarını daha hızlı bulabilme fırsatı elde etmektedirler. Bu yüzden nasıl ile başlayan sorulardan oluşacak yoğun bir içerik ortaya koymak pek mantıklı değildir. Çünkü insanlar ihtiyaç duyduklarını filtrelemek için mücadele edeceklerdir.
Sıkça sorulan soruları içeren sayfanın sindirimi kolay olmalıdır. Kullanıcılar tarafından iletilen gerçek sorulara gerçek cevaplar verilmelidir. Bunları cevaplamayı başarırsanız asıl puanları toplamış olursunuz. Bu nedenle ürün veya hizmetleriniz ile ilgili sıkça sorular soruları bir araya toplamayı düşünmeli, gerekli analizleri yapmalı ve onları cevaplandırmaya çalışmalısınız.
FAQ Schema Kullanmanın Faydaları
FAQ Schema kullanmanın faydalarından kısaca söz etmek gerekirse kısa yanıt, arama motoru sonuç sayfalarından daha fazla tıklama alabilecek olmanızdır. Bu sitenize daha fazla trafik almanız anlamına gelecektir.
Google bir arama sorgusu için alakalı içeriği daha üst sıralarda sıralamak amacıyla sadece yapılandırılmış verileri kullanmaz. Ancak, arama motoru sonuç sayfalarındaki zengin snippet çözümlerini (FAQ Schema gibi) arama sonucu olarak kullanır.
2019 yılının Mayıs ayında Google, sıkça sorulan sorular için yapılandırılmış verileri desteklemeye başlayacaklarını açıklamıştır. Ayrıca, sıkça sorulan sorular yapılandırılmış verileri için uygun şekilde yapılandırılmış sayfaların Google aramada zengin sonuçlar olarak gösterilmeye uygun olacağını açıklamıştır.
Tasarım gereği, sıkça sorulan sorular açısından zengin sonuç için uygun bir sayfa, normal arama snippet kısmının altında, sayfa içi işaretleme kullanılarak eklenen sıkça sorulan soruların sekmeleri (genişletme-daraltma) biçiminde ek alan elde etmektedir.
Google arama sonuçlarında daha fazla yere sahip olmak, bağlantınızın daha fazla tıklanması ve dolayısıyla daha iyi bir tıklama oranı elde etmeniz anlamına gelmektedir. FAQ Schema kullanmanın en faydalı yönlerinden birisi budur. Sitenizin daha fazla tıklamaya ihtiyacı varsa FAQ Schema’dan yararlanmayı düşünmelisiniz.
FAQ Schema İçin Uygun Sayfalar
Google yönergelerini izleyen web sayfalarınızdan herhangi birine (blog yazısı vb.) FAQ Schema ekleyebilirsiniz. Bu, FAQPage yapılandırılmış verilerini yeni veya önceden yayınlanmış bir web sayfasıyla kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Bununla birlikte, zaten bir sayfada Google’da sıralanan ancak 3-10 gibi daha düşük konumlarda bulunan web sayfalarının (blog yayınları vb.) FAQ Schema ile daha iyi sonuçlar elde etmesi muhtemeldir.
Bir web sayfası bazı sorgular için zaten sıralama elde ettiğinde, Google’da sorgulama yapan her kullanıcının ilgili web sayfasını arama motoru sonuç sayfasında görmesi söz konusudur. Buna rağmen kullanıcılar düşük konumda yer alan sayfalara tıklamayı reddetmektedirler.
Kullanıcıların bazen daha düşük konumda yer alan sonuçlara tıklamaları mümkündür. Ancak tıklama oranı daha düşük konumdaki sonuçlar için pek iyi değildir. FAQ Schema kullanarak kullanıcının dikkatini çekerek bu tıklama oranını yükseltmeniz mümkündür.
Çünkü sıkça sorulan sorular açısından zengin sonuçlar yalnızca görünümdeki diğer sonuçlardan farklı değildir. Ancak, sorgu hakkında ek bilgi (sıkça sorulan sorular biçiminde) sağlamaktadırlar.
Bu nedenle, önce, bazı anahtar kelimeler için Google’da 1. sayfada sıralanan blog yayınlarınıza/web sayfalarınıza sıkça sorulan sorular sayfa şeması eklemeye başlamalısınız. Farklı bir görünüm ve etkileşimli ekstra bilgiler (SSS sekmeleri) ile kullanıcının dikkatini çekere rekabette öne çıkabilirsiniz.
FAQ Schema Siteye Nasıl Eklenir?
Bu yöntem HTML sitesi, Drupal & Joomla sitesi, WordPress sitesi vb. dahil tüm site türleri için uygundur. Bu yöntemde Google tarafından önerilen JSON-LD adlı bir sayfa içi yapılandırma kullanarak FAQ Schema yapısal verilerini oluşturacağız. Ardından, oluşturulan FAQ Schema kodunu, SSS’lerin yazıldığı sayfaya ekleyeceğiz.

- Öncelikle bu ücretsiz araca gitmelisiniz.
- İlk sorunuzu ve cevabınızı yazmalısınız.
- Daha fazla soru eklemek istiyorsanız Add another FAQ seçeneğine tıklayarak yeni bir soru ve cevap ikilisi eklemelisiniz.
- Her soru ve cevap için 2. ve 3. adımı tekrarlamalısınız.
- 3 veya 4 tane uygun sıkça sorulan sorular eklemelisiniz.
- Copy FAQ Schema butonuna basarak JSON-LD FAQ şema kodunu kopyalamalısınız.
- Şimdi FAQ Schema eklemek istediğiniz sayfaya gitmelisiniz.
- Kodu yazının yer aldığı sayfanın Footer kısmına eklemelisiniz.
- Son olarak ayarları kaydetmeli ve işlemi tamamlamalısınız.
WordPress’te FAQ Schema Nasıl Eklenir?
Google’da tıklama oranınızı iyileştirmek için WordPress’te kolayca FAQ Schema eklemesi yapabilirsiniz. Bu yöntem hem Klasik Düzenleyici hem de Blok Düzenleyici için işe yaramaktadır. WordPress’e FAQ Schema eklemek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

- WordPress başlangıç paneli > Eklentiler > Yeni ekle kısmına gitmelisiniz.
- Structured Content JSON-LD #WPSC adını taşıyan eklentiyi bulup yüklemelisiniz.
- Bu eklenti WordPress klasik düzenleyiciye bir buton eklemektedir. Benzer şekilde blok düzenleyiciye bir FAQ bloku eklemektedir.
- Şimdi yapmanız gereken FAQ Schema eklemek istediğiniz sayfaya veya yazıya gitmektir.
- Yazının veya sayfanın en alt kısmına doğru gitmelisiniz.
- Burada Sıkça Sorulan Sorular adını taşıyan bir başlık eklemelisiniz ve onu H2 veya H3 olarak ayarlamalısınız.
- Eklenti tarafından oluşturulmuş butona tıklayın veya bir blok ekleyin.
- 3 veya 4 tane uygun sıkça sorulan sorular eklemelisiniz.
- Son olarak Güncelle ve Yayımla butonuna basmalısınız.
Tıklama Oranını Yükseltecek FAQ Schema Yazımı
Sıkça sorulan sorular yazmak FAQ Schema biçimlendirmesinden faydalanmanın en zor kısımlarından biridir. Gözükecek olan zengin sonuçlar iki uçlu kılıç gibidir. Çünkü bu tür sorular ve cevaplar bir kullanıcının bağlantıya tıklama veya tıklamama konusunda karar almasını sağlayacaktır.
Örneğin, bir kullanıcı FAQ Schema kısmında aradığı bilgiyi bulursa ama bu bilgi sorgusuyla ilgili değilse linke tıklamayı düşünecektir. Ama buna rağmen FAQ Schema’yı birbirinden farklı kriterleri göz önünde bulundurarak yazmanız gerekmektedir.
- Sadece alakalı olan sıkça sorulan sorulara yer vermelisiniz.
- Onu basit, kısa ve isabetli yazmaya çalışmalısınız.
- Kullanıcıların linke tıklamasını sağlayacak türden sıkça sorulan sorular yazmalısınız.
- Sıkça sorulan sorulara çok fazla bilgi eklemeye çalışmamalısınız. Çünkü bazen bu bilgiler sıkıcı olabilecektir.
- Sadece 3 veya 4 sıkça sorulan soruya cevap vermeyi düşünmelisiniz.
- Sadece FAQ Schema eklemek için bilgi doldurmaya çalışmamalısınız.
- İlgi çekici ve düşünmeye sevk edici cevaplar yazmalısınız.
Sonuç
SEO pazarlamacıların ve blog yazarlarının elinde çok güçlü bir araçtır. SEO’nun güzelliği onunla siteye çok fazla sayıda trafik çekebilecek olmanızdır. Google gibi arama motorları algoritmalarını yıldan yıla geliştirmektedirler. Dolayısıyla bu alanda aktif kalabilmek için son gelişmelere ayak uydurmaya çalışmalısınız. SEO alanında varlık gösterebilmek için FAQ Schema kullanmanız gereken biçimlendirmelerden biridir.