Google, Ad Exchange markasını tamamen ortadan kaldırarak onu DoubleClick for Publishers ile entegre etti. Artık ona Google Ad Manager diyeceğiz.
Reklam yayıncılığı üzerinden para kazanmak, geçmişte billboard’lara hakim olmayı gerektiriyordu. Dijitalleşme ile sonsuz internet dünyasında gördüğünüz her bir web sitesi, artık bir ‘’reklam alanı’’ Dijital dünyanın billboard’ları üzerinde reklam yayınlayarak gelir elde etmek isteyen pek çok kişi, Google tarafından sunulan iki farklı platformdan hangisini kullanacağına karar vermeye çalışıyor: Ad Manager mi, yoksa AdSense mi?
Bugün sizinle Ad Manager ve AdSense arasındaki temel farklılıkları inceleyecek ve farklılaşan özellikleri doğrultusunda platformların kimler için daha iyi çalışma alanları yarattıklarına göz atacağız. Dilerseniz hemen başlayalım!

Hızlı Erişim Menüsü
Google Ad Manager Nedir?
Google Ad Manager, Adsense’ten farklı olarak, yalnızca yüksek hacimli satış ve trafiğe sahip olan reklam verenler ve reklam yayınlamak isteyenler için kullanıma sunulan bir reklam yönetim platformu olarak biliniyor. Ad Manager, reklam alanlarını kiralayarak internet ortamında pazarlama hizmeti sunmak isteyenler için daha detayları kontrol mekanizmasını mümkün kılar.

İyi ama, Google Ad Manager tam olarak ne yapıyor? Hemen söyleyelim:
- Dijital dünyada var olan ve reklam verilmeye açık alanlarınızın tümü için Google Ad Manager üzerinden reklam veren bulabilirsiniz. Buna web siteleriniz, mobil aplikasyonlarınız, videolarınız hatta oyunlarınız bile dahildir.
- Alıcılar Google Ad Manager üzerinden doğrudan ücret teklifleri sunarlar. Bu sayede anlaşmalar sağlama yolu ile reklam gelirlerinizi yönetir ve bir reklamdan alacağınız parayı öğrenirsiniz. Bu, çok daha şeffaf bir reklam yayıncılığıdır.
- Reklam alanlarınızın fiyatlandırılması, müşteri portföyünüz ve daha fazlası ile alakalı detaylı raporlar sayesinde reklam alanlarınızın kiralanması ile alakalı daha detaylı iç görüler elde etmeniz mümkündür.
- Google Manager, DoubleClick for Publishers ve DoubleClick for Ad Exchange’in entegre edilmiş hali olark düşünülebilir.
Google DFB ile Google ADX panellerinin daha önce sunduğu hizmetlerin tamamını sunabilen Ad Manager, aşağıdaki avantajları beraberinde getirir:
- Farklı satın alma yöntemlerine sahip olan daha fazla alıcıya erişebilirsiniz.
- Reklam süreçleri ile ilgili optimizasyon çalışmalarını yoğunlaştırabilir ve daha detaylı şekilde bilgi alabilirsiniz.
- Markanızı güvende tutarak iş süreçlerinizi daha verimli yürütebilmek için daha geniş alanlara sahip olabilirsiniz.
- Programatik reklam envanterinize kimlerin erişebileceğini belirleyebilir ve bununla ilgili çeşitli filtrelemeler gerçekleştirebilirsiniz.
Google AdSense Nedir?
Google Adsense, Ad Manager’dan farklı olarak tüm web site düzeyleri için geçerli olabilen bir para kazanma yöntemini kullanıcılara sunuyor: Site sahibi olan herhangi bir birey, Google’ın taleplerine uygun bir reklam yerleşimi yaparak ve sitesini bir ‘’reklam yayın alanına’’ dönüştürerek para kazanabilir.

Google Adsense, kullanıcıların web sitelerinin bulunduğu sektöre uygun firma ve markaların reklamlarını o sitede yayınlar. Kullanıcıların sitelerinde yayınlanan reklamlarla ilgili herhangi bir kontrol gücü yoktur. Kullanıcılar, yayınlanan reklamlara gelen tıklamalar ölçüsünde para kazanırlar.
- AdSense, temel olarak lokasyonunuza, tercih ettiğiniz sektöre, ilgili sektördeki rekabet oranına ve reklamverenlerin sayısına bağlı olarak size farklı düzeylerde para kazandırabilir.
- Google Adsense’de yayınlanan reklamlar, Google’a reklam veren kullanıcılar arasından en yüksek fiyatı teklif verene göre belirlenir. Kısacası en yüksek teklifi verenlerin reklamları ilgili alanlarda yayınlanır.
- Kitlenizle uyumlu, sizin sitenizle ilişkili reklamlar Google tarafından ilgili alana yerleştirilir. Örneğin spor kıyafetleri sayılan bir web sitesinde en iyi makarna markaları bulunmaz.
- Belirli bir oranda reklam engelleme gücünüz vardır -Fakat AdManager’dak, kadar değil.
- Başlaması kolaydır.
Ad Manager ile AdSense Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ad Manager ile AdSense, birkaç farklı kategoride birbirinden ayrışır. Öncelikle şunu söyleyelim: Yaptığımız tanımlamalardan anlaşılabildiği üzere, Ad Manager daha prestijli ve büyük web portallarının reklam alanlarını kiralamalarını sağlarken, AdSense neredeyse herkes için erişilebilir bir pazarlama ve ‘’para kazanma’’ alanı olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla bu iki platforma girerek reklam yayınlayabilen kullanıcıların profilleri de değişiyor. Ad Manager, katılımları dolayısıyla doğal olarak daha yüksek oranlı ücretlerin döndüğü, daha az reklamla daha fazla gelirin elde edilebildiği bir alan.

Tercih Edilen Anlaşmalar
Google Ad Manager üzerinde web sitesindeki reklam alanlarını reklam verenlere kiralamak isteyen kullanıcılar dilerlerse özel açık arttırmalar tanımlayabilir ya da tercih edilen anlaşmalar tanımlayabilir. Bin Reklam Başına Gösterim Maliyeti (BGBM) oranı için belirli bir ‘’tercih edilen anlaşma’’ yapabilme şansı, geliriniz üzerinde ekstra bir kontrol olanağı anlamına geliyor.
Google Adsense’te ise herhangi bir kişiselleştirme ve tercih edilen anlaşma oluşturma olanağı bulunmamaktadır.
Reklam ve Yayıncı Filtreleme ve Engelleme Seçenekleri
Google Ad Manager kullanıcıları Google sertifikasına sahip olan tedarikçi firmalardan bazılarını bile engelleyebilirler. Kısacası eğer web sitenizde kimlerin reklamını göstereceğinize daha hassas şekilde karar vermek, ince eleyip sık dokumak istiyorsanız Google Ad Manager size bu olanağı tanıyor. Ayrıca;
- Dilerseniz belirli bir URL’yi reklam alanlarınıza teklif vermekten engelleyebilirsiniz.
- Genel bir kategoriyi tamamen engelleyebilirsiniz -Bu fonksiyon her dilde aktif olmayabilir. Google Ad Manager’a girdikten sonra kontrol edin.
- Hassas içerikli kategorilerin reklamlarını sayfanızda yayınlamak istemiyorsanız bunları engelleyebilirsiniz.
- Belirli bir reklam vereni kolayca engelleyebilirsiniz.
- Belirli reklam teknolojilerini sitenizdeki reklam alanlarına erişmekten ve onlar için teklif vermekten alıkoyabilirsiniz.
- Çerez ve veri kullanım politikalarınıza siz karar verebilir, bunları ihlal etmek isteyen koşulları engelleyebilirsiniz.
Google Adsense’i incelediğimizde ise Google sertifikalı tedarikçi firmaların engellenemediğini görüyoruz (Google sertifikalı satıcıların engellenmesi ise mümkün). Ayrıca belirli bir reklam vereni engelleme şansınız da burada bulunmuyor. Hassas kategori ve genel kategori engellemesi yapabilirsiniz, fakat reklam teknolojilerini ya da çerez veri kullanımını değiştirip özelleştiremezsiniz.
Her iki platformda da reklam inceleme merkezi sunulduğunu görüyoruz. Bu merkez, yayınlanacak reklamları önceden inceleyerek bir onaydan geçirmenizi olanaklı kılıyor.
Adsense ve Ad Manager’te Raporlama Seçenekleri
Google Ad Manager, kullanıcılarının ihtiyaçları ölçüsünde esnetilmiş bir raporlama sistemine sahiptir. Reklam yayıncıları süreçle ilgili raporlar oluştururken şablonlar kullanabilir, özelleştirilmiş değişkenlere göre müşterileri ile ilişki kurabilir.

Google AdSense kişiselleştirilebilir ve esnek raporlama seçenekleri sunmaktan uzaktır. Burada reklam boyutları, siteler ve reklam birimleri gibi belirli kategorilerde sabit reklam raporlama tiplerinden yararlanabilirsiniz.
Teknoloji Tedarikçisi İzinleri Bakımından Adsense ve Ad Manager
Farklı reklam teknolojilerine sahip olan bir firma reklam yayıncısı (Ad Manager’da satıcı olarak adlandırılır) tarafından engellenebilir. Ad Manager, Google sertifikalı tüm tedarikçi firmaların kullanabildiği bir platformdur.
Adsense ise tedarikçilerin büyük bir kısmına izin verir fakat web site sahiplerine bunları engelleyebilme gibi bir olanak sunmaz. Kişiselleştirme şansı daha düşüktür.
Ad Manager ve Adsense Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Her iki platformdan elde edilen gelirler de doğrudan Google’dan gelir. Tanımladığınız banka hesabında da bu açıkla ‘’Google’’ olarak görülecektir. Google Adsense’te gelirin çekilebilmesi için belirli bir ödeme eşiğine ulaşması gerekir. Ödeme gününde bu eşiğe ulaşıldıysa ödeme süreci başlatılır. Süreç başlatıldıktan sonra en geç 21 gün içinde ödeme yapılmış olur.
Ad Manager üzerinde ödeme eşiğine ulaşan gelirinizin size ulaştırılabilmesi için sonraki ayın sonunu beklemeniz gerekecektir.
Yukarıda Ad Manager ve Ad Sense’ı sundukları kişiselleştirilebilir seçenekler, söz verdikleri potansiyel gelirler, kullanıcı profilleri ve reklam süreçleri bakımından karşılaştırdık. Her iki platformun da farklı bakımlardan farklı kullanıcılar için avantajlar sağlayabildiğini söylemek mümkün. Sizin için hangisinin daha iyi olduğuna, bu özellikler çerçevesinde karar verin!